fbpx

KILOMETARSKE KOLONE U HRVATSKOJ Na granicama se čeka i po 5 sati, nesreće na A1 i A3

Autor: Index.hr

Proteklih nekoliko tjedana bili smo svjedoci gužvi prema moru i s mora tijekom vikenda, ali ovog vikenda bilježimo rezultate bolje nego rekordne 2019. godine. Barem na autocestama.

Brojke kažu da je na autocestama premašena rekordna 2019. Sjajne su to vijesti za oporavak turističke sezone.

Velike gužve bilježe se na cestama prema moru i granicama i jutros, javlja HAK. Pojačan je promet na cestama u smjeru mora i prema unutrašnjosti, autocestama A2 Zagreb-Macelj i A3 Bregana-Lipovac te na pojedinim graničnim prijelazima. Zbog čestih usporavanja i vožnje u koloni vozačima savjetujemo da pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila, javlja HAK.

STANJE NA CESTAMA

Izvanredne obavijesti:

  • zbog prometne nesreće na Jadranskoj magistrali (DC8) u mjestu Žaborić vozi se otežano, uz regulaciju prometne policije
  • predmet na kolniku na autocesti A1 između 173+000 km i 175+000 km u smjeru Dubrovnika. Vozi se uz ograničenje brzine 100 km/h.
  • autobus u kvaru na autocesti A3 na 122+700 km između čvora NOVSKA i čvora LIPOVLJANI u smjeru Bregane promet se vodi po dvije prometne trake. Vozi se uz ograničenje brzine 100 km/h;

A1 Zagreb-Split-Ploče:

  • kolona vozila na naplatnoj postaji LUČKO u smjeru Zagreba oko 1 km;
  • zbog veće gustoće prometa, kolona vozila u pokretu s povremenim zastojima između čvora LUČKO i čvora BOSILJEVO II u oba smjera;
  • kolona vozila u pokretu zbog povremenih zastoja između tunela ČELINKA i čvora MASLENICA u smjeru Dubrovnika;
  • kolona vozila u pokretu sa kratkotrajnim zastojima između čvora Ploče i naplatne postaje KARAMATIĆI u smjeru Dubrovnika, prije naplatne postaje KARAMATIĆI kolona vozila oko 1 km

A2 Zagreb-Macelj:

  • kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Republike Slovenije kolona je duga oko 3 km.

A3 Bregana-Lipovac:

  • zbog pojačanog prometa u smjeru Lipovca između čvora JANKOMIR i čvora LUČKO u smjeru NP Lučko kolona vozila proteže se oko 3 km;
  • prometna nesreća na 24+700 km između čvora BUZIN i čvora LUČKO u smjeru Bregane, vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h, kolona vozila proteže se oko 2 km;
  • kolona osobnih i teretnih vozila ispred graničnog prijelaza Bajakovo duga je oko 8 km.

A7 GP Rupa- Rijeka-Žuta Lokva:

 

  • kolona vozila na graničnom prijelazu RUPA u smjeru Slovenije oko 1 km

Krčki most (DC102):

  • povećana gustoća prometa na državnoj cesti D102 – most Krk između 1+000 km i 4+810 km, u oba smjera, kolona je oko 4 km u smjeru kopna.

Istarski ipsilon (B8):

  • zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija stvorila se kolona dugačka 2 km koja se dijelom proteže i na Istarski Y.

STANJE NA GRANICAMA

Vrlo je gust promet osobnih vozila u oba smjera na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom, na ulasku s Mađarskom i izlasku sa Srbijom, a zbog aktualnih epidemioloških kontrola moguća su i duža čekanja.

Blizu rekordne 2019.

“S jučerašnjim danom 87 tisuća vozila je prošlo na ulazu i izlazu i to je u odnosu na 2019. povećanje od 5 posto. I današnji dan je dosta jak i nadam se da će biti dosta dobro”, kazao je za RTL Ivan Ribičić, direktor Sektora za naplatu cestarine u HAC-u.

“Privremeni podaci do 17 sati govore da je na ulaz Lučko ušlo 33.629 vozila. U odnosu na rekordnu subotu iz 2019. smo negdje na 95.16 posto ostvarenog prometa na ulazu.

Brojke nam govore da ćemo dostići podatke iz 2019. godine. Ovo je prva velika smjena turista. Podaci su očekivani i na razini iz 2019.”, kazao je Perica Šiljeg iz HAC-a za Dnevnik N1.

Prema podacima koje objavljuje MUP, u Hrvatsku je jučer ušlo 410.446 putnika, dok je izašlo 367.511 putnika.

Prošle godine na isti dan ušla su 167.553 putnika, a izašlo 72.726 putnika. Na isti dan 2019. godine u Hrvatsku je ušlo 347.214 putnika, a izašlo 114.908 putnika. No brojke od ove godine i otprije dvije godine na isti datum ne mogu se uspoređivati jer je prije dvije godine 30. srpnja padao u utorak.

No spomenimo zato da je u subotu, 28. srpnja 2019. godine, u Hrvatsku ušlo 517.998 putnika, a izašla 528.232, dok su tjedan kasnije u Hrvatsku ušla 490.534 putnika.

Sergije Popović, direktor Sektora naplate Bina-Istra, kazao je za RTL da su se približili brojkama iz 2019. godine: “Približili smo se brojkama 2019. godine. Govorimo o nekih par postotnih poena razlike, što je po najoptimističnijim prognozama.”

U Hrvatskoj milijun i 25 tisuća turista

U Hrvatskoj danas, prema posljednjim podacima iz e-visitora, koji će se još nadopunjavati, boravi milijun i 25 tisuća turista.

To je značajan porast u odnosu na prošlogodišnju pandemijsku sezonu kada je u isto vrijeme bilo 770 tisuća turista te samo nešto manje nego rekordne 2019. sezone¸

U noćenjima je u srpnju dosad ostvareno 81 posto rezultata 2019., dok je u odnosu na 2020. to 34 posto više noćenja.

Najviše turista je u Istri, a slijede Kvarner i Splitsko-dalmatinska županija, koji su skoro pa izjednačeni, te Zadarska i Šibensko-kninska županija.

Inozemnih turista je 855.000, a najviše je Nijemaca, Slovenaca, Poljaka, Austrijanaca i Čeha.

Kvarner i Istra bilježe velik broj turista. Kvarner nakon Istre ostvaruje najbolje turističke rezultate. “Turisti su prepoznali što im nudi sjeverni Jadran. Imamo more, gorje i prekrasne sjevernojadranske otoke”, rekla je direktorica TZ-a Kvarner Irena Peršić Živadinov o turističkim rezultatima.

“Ovo su fantastični rezultati. Itekako smo ih priželjkivali. Želja nam je bila ostvariti 70 posto rezultata iz rekordne 2019. Tu smo negdje s tim da je ovaj srpanj bio jako dobar, gdje smo dostigli 92-93 posto noćenja iz rekordne 2019. U zadnje vrijeme jako su traženi bolji smještaji, pogotovo izolirani u vremenima pandemije. Gosti cijene intimu i svoj prostor. Kuće za odmor i kuće s pet zvjezdica i s bazenima imaju praktički bolju popunjenost od 160 posto nego ranijih godina. Hoteli i kampovi visoke kategorije zaista su traženi”, rekla je Peršić Živadinov u Dnevniku HTV-a.

Autor: Index.hr

ZADNJE VIJESTI