fbpx

Klub Bošnjaka zatražio hitnu sjednicu Doma naroda PSBiH zbog osiguranja novčanih sredstava za izbore

Autor: Fena

Klub izaslanika bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnio je zahtjev za sazivanje hitne sjednice Doma za koju predlažu jednu točku dnevnog reda – Osiguranje novčanih sredstava za financiranje Općih izbora koje će biti održani 2. listopada ove godine.

Izaslanik Asim Sarajlić kazao je na današnjoj sjednici Doma naroda da Klub Bošnjaka jednoglasno, svojim potpisima, podnosi ovaj zahtjev.

Sarajlić je podsjetio da, prema odredbama Izbornog zakona BiH, sredstva za provođenje izbora institucije nadležne za osiguranje sredstava iz proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH o raspisivanju izbora.

S obzirom na to da je SIP BiH 4. svibnja 2022. godine donio odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora, Sarajlić napominje da je potrebno najkasnije do 19. svibnja 2022. godine osigurati neophodna sredstva za održavanje izbora.

– Stoga predlažemo da Dom naroda na toj hitnoj sjednici, koja će uslijediti, donese i zaključak „da se nalaže Vijeću ministara BiH da u skladu sa Zakonom o financiranju institucija BiH, u roku od 24 sata od donošenja ovog zaključka, na prijedlog SIP-a BiH, donose odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 milijuna KM na ime rashoda SIP-a BiH za održavanje Općih izbora 2022. godine – naveo je Sarajlić.

Dodao je da, shodno odredbama Poslovnika Doma naroda, mole da sjednici pored predsjedavatelja Vijeća ministara BiH i ministra financija i trezora BiH, čije je prisustvo obavezno, prisustvuje i predsjednik SIP-a BiH.

– O realizaciji ovog zaključka Vijeće ministara BiH treba da obavijesti Dom naroda odmah nakon donošenja odluke – kazao je Sarajlić.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI