Klub zastupnika DF-a i GS-a o usvajanju proračuna Federacije po hitnom postupku

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Nastavak Konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, točnije način glasanja zastupnika za prijedlog popunjavanja rukovodstva doma i u nastavku način glasanja zastupnika o Prijedlogu Proračuna jasno je naznačio moguću parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu.

Ozbiljnom argumentacijom hitnost procedure donošenja Proračuna osporavali su predstavnici DF-a, SDP-a i NS-a, no uz podršku SDA, HDZ-HNS, SBB-a, PDA i A-SDAi uz suzdržanost Naroda i pravde, HDZ-a 1990, Laburističke stranke i jednog zastupnika Nezavisnog bloka – hitna procedura je usvojena. Nakon višesatne rasprave o Proračunu, podnošenja brojnih amandmana, Proračun je usvojen s 57 glasova „za“, „protiv“ je bilo 25, a četiri „suzdržana“. Proračun su podržale: SDA, HDZ-HNS, SBB, PDA, A-SDA, HDZ 1990 i Laburistička stranka.

Dakle, nastavlja se praksa donošenja Proračuna s kašnjenjem dostavljanja Prijedloga od strane Vlade, bez Javne rasprave, što je svakako u konačnici razlog upućivanja brojnih amandmana na tekst Prijedloga pri čemu je Vlada ponovo pokazala neviđenu bahatost odbivši sve predložene amandmane. Kroz Prijedlog Proračuna koji je sačinila Vlada Federacije jasno je da građan i u mnogim segmentima života u Federaciji neće osjetiti nikakva konkretna poboljšanja.

Obraćanje premijera Novalića i floskule o tome kako nam proizvodnja raste, poslovno okruženje sve je povoljnije, bilježimo ekonomski rast itd., samo je još jedna potvrda da građani i izvršna vlast žive u dva paralelna svijeta. U obrazloženju pojedinih stavki, u najmanju ruku ima i vrlo upitnih tvrdnji, a jedna od njih je da je u Federaciji uvezan staž za sve radnike koji su stekli uvjete za mirovinu!

Jedna od spornih točaka u Proračunu je i skoro 14 milijuna za povećanje plaća. Zastupnici Kluba Demokratske fronte i Građanskog saveza jasno su rekli svoj stav o ovom pitanju koji je na neki način već odavno izrečen kroz upućivanje u parlamentarnu proceduru Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH kroz koji su jasno definirana smanjenja plaća izabranih službenika. Povećanje osnovice nikako ne može biti opravdano za izabrane službenike i dužnosnike no to ne znači da nije opravdano za radnike kojim više od deset godina nije povećana plaća i kojima je ta osnovica nekada davno nepravedno smanjena.

Među odbijenim amandmanima na Prijedlog Budžeta i Zakona o izvršavanju Budžeta našli su se i Amandmani zastupnika Kluba Demokratske fronte i Građanskog saveza kroz koje su se pokušala osigurati sredstva koja nisu u značajnoj mjeri predviđena u oblastima borbe protiv korupcije i kriminala, za bolju zdravstvenu zaštitu građana, za održivost i razvoj poljoprivrede, za provođenje Zakona o zaštiti od nasilja nad ženama i djevojčicama, za rješavanje pitanja ujednačavanja porodiljskih naknada, za projekte iz oblasti kulture, zaštitu nacionalnih spomenika „stare jezgre” grada Mostara i zaštitu i rehabiitaciju Partizanskogspomen-groblja u Mostaru, uz podršku donošenja Proračuna za grad Mostar uz mnogo veću odgovornost i transparentnost.

Ovo je bio samo pokušaj nastavka našeg djelovanja da se kroz budžet odgovorno rješavaju teška otvorena pitanja građana ove zemlje. U pravcu nastojanja da podržimo borbu za prava građana Klub zastupnika Demokratske fronte i Građanskog saveza predao je u Parlamentarnu proceduru i Nacrt Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji koja su definirana u ranijem periodu, nakon tematske sjednice o pitanjima boračke populacije.

Mi ćemo nastaviti borbu da realiziramo ono što smo građanima u predizbornoj kampanji i obećali, bez obzira sudjelovali u obnašanju vlasti ili bili u opoziciji. Jučerašnji dan pokazao je tko prodaje obraz i pod noge baca datu, javno izrečenu riječ i obećanje građanima ove zemlje, navodi se u priopćenju Demokratske fronte.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI