fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KO, S KIM I KAKO: Moguća koalicija bez Dodika i Čovića, odluka na Nikšiću i Izetbegoviću

Autor: Žurnal.info

SARAJEVO - Za formiranje Vijeća ministara bez SNSD-a i HDZ-a postoji većina. Hoće li međusobne optužbe Nikšića i Izetbegovića koštati državu NATO integracija? Da li su kantoni važniji od države?

Vlast na federalnom i državnom nivou može biti formirana bez HDZ-a i SNSD-a. U tom slučaju, nužna bi bila koalicija SDA i SDP-a. Bez ove koalicije, međutim, i Milorad Dodik i Dragan Čović  sigurni su u izvršnoj vlasti.

Predsjedništvo BiH imenuje mandatara za novi saziv Vijeća ministara. Prema Ustavu BiH i Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, odluka o mandataru može biti donesena u omjeru 2:1. Dakle, glasovi Željka Komšića i Šefika Džaferovića bili bi dovoljni da se imenuje mandatar, a Milorad Dodik, pri tome, ne bi imao pravo veta. Predloženi mandatar nakon toga ide na potvrdu samo u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

O imenovanju mandatara i Vijeća ministara BiH Dom naroda se uopće ne izjašnjava. Većinu u Predstavničkom domu čine 22 zastupnika, s tim da se mora voditi računa i o entitetskoj većini. Prema dosadašnjim izbornim rezultatima, SDA će iz Federacije BIH imati 8 zastupnika. SDP bi u tom slučaju imao 5 zastupnika. Tome bi se mogla pridodati i tri zastupnika DF-a koji bi ušao u vlast ukoliko Dodik i Čović ne bi činili dio vlasti. Tako se dolazi do ukupno 16 zastupnika iz Federacije BiH. Savez za pobjedu iz RS-a ima 6 zastupnika, a postoji mogućnost da iz tog entiteta u Predstavnički dom uđe još jedan zastupnik SDA, što bi značilo da postoje najmanje 23 zastupnika koji bi mogli podržati Vijeće ministara bez Dragana Čovića i Milorada Dodika. I formalno i pravno – tako bi mogla biti završena procedura izbora novog saziva Vijeća ministara BiH.

Ipak, za funkcioniranje  izvršne vlasti, nužna je većina i u Domu naroda BiH. U slučaju kolicije SDP-SDA moglo bi se računati na svih 5 delegata iz Kluba Bošnjaka, dok bi, na osnovu do sada objavljenih rezultata, u Klubu Srba bila dva delegata koja ne kontrolira  Milorad Dodik. U Klubu Hrvata, prema dosadašnjim rezultatima, bio bi najmanje jedan delegat kojeg ne kontroliše HDZ BiH, čime bi bila osigurana većina i u tom Domu.

Na nivou Federacije BiH također postoji način da se formira vlast bez HDZ-a BiH. U Predstavničkom domu Federacije BiH SDA će imati najmanje 26 poslanika. SDP ima 16, dok će koalicija DF-GS imati najmanje 10. Većina je 50, a ova koalicija bi imala najmanje 52 zastupnika. No, u tom slučaju bi postojao realan problem sa Domom naroda FBiH. Ali rješenje postoji.

Prema Ustavu Federacije BiH, svaki kanton daje po najmanje jednog delegata u Dom naroda FBiH, ukoliko je takav izabran u kantonalnu skupštinu. U Skupštinu Tuzlanskog kantona za sada je izabran jedan Hrvat (DF). U Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona za sada su izabrana dva zastupnika iz reda hrvatskog naroda (SDA i DF). Prema trenutnom omjeru snaga u Livanjskom kantonu, bit će moguće izabrati najmanje jednog delegata koji nije pod kontrolom Dragana Čovića. (koalicija okupljena oko HDZ 1990).

Kada je u pitanju Skupština Unsko-sanskog kantona, jedan SDP-ov zastupnik se izjašnjava kao Hrvat. S obzirom na to da će CIK, na insistiranje HDZ-a BIH kao osnova za izračun broja delegata uzeti popis iz 2013. godine, to znači da bi i iz Posavskog kantona bio izabran jedan delegat koji nije pod kontrolom HDZ-a BiH. U Skupštini Kantona Sarajevo trenutno nema nijednog hrvatskog zastupnika iz SDP-a i DF-a. Međutim, ukoliko neko od SDP-ovih kantonalnih zastupnika ode u izvršnu vlast,  ta stranka bi imala jednog poslanika iz reda hrvatskog naroda. Tako bi se broj Hrvata koje ne kontrolira Dragan Čović popeo na 6, što je dovoljno za izbor predsjednika, odnosno potporedsjednika Federacije BIH. Na taj način bile bi otklonjene prepreke za izbor Vlade Federacije BiH bez HDZ-a BiH.

Sve je ovo, naravno, pod uslovom da koaliraju SDP, SDA i DF. Međutim, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić danas je izjavio da ne želi koalirati sa SDA, dok koaliciju sa HDZ-om nije isključio.

U tom slučaju, koaliciju bi na državnom nivou činili Nermin Nikšić, Milorad Dodik, Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Mirsad Kukić, Fuad Kasumović, Rifat Hozanović i Predrag Kojović. Samo koaliranjem ovih stranaka bila bi osigurana većina koja bi izbacila SDA iz vlasti.

To bi, prema informacijama Žurnala, izazvalo veliki raskol u SDP-u BiH, jer su najmanje tri SDP-ova načelnika iz Tuzlanskog kantona već upozorila Nikšića da ne žele u koaliciju sa Mirsadom Kukićem. Nikšić je, međutim, već počeo proces formiranja vlasti na kantonalnom nivou sa spomenutim partnerima.

Istovremeno, SDA ostala je bez koalicijskog kapaciteta, jer, poučeni ranijim iskustvima Silajdžića, Lagumdžije i Radončića, s njima niko ne želi koalirati. To znači da SDA, želi li ući u vlast, mora sama koalirati sa HDZ-om i SNSD-om. A malo je onih koji su preživjeli zajednički zagrljaj Milorada Dodika i Dragana Čovića. Istovremeno, ulazak Dodika i Čovića u Vijeće ministara BiH znači potpuni zastoj BiH na putu prema NATO-u.

 

Autor: Žurnal.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});