fbpx

KOGA PROMOVIRA HAYAT: Ubojice, teroriste i višestruke povratnike u kaznenim djelima!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

U Bosni i Hercegovini ništa nas ne smije iznenaditi, jer tek kada vidimo, da smo pali niže, mi možemo od nižeg još niže, jer nevjerovatna količina koliko je bh. društvo moralno disfunkcionalno, kontinuirano upropaštava ovu zemlju, strovaljujući ju na civilizacijsko dno, piše Josip Šimić-Đinđić!

Boli činjenica, da u tome sudjeluju čak i neki mediji.

Ratni komandant Armije RBiH Hamdija Abdić rekao je jučer za Hayat.ba, da “u Bužimu i okolini prate situaciju u BiH, posebno u Republici Srpskoj ljuti su što ne mogu ništa preduzeti, ali je istakao da će, ako institucije ne budu radile svoj posao, vjerovatno doći do onoga do čega je došlo 1992. godine”, implicirajući na rat.

Abdić, zvani Tigar, osvrnuo se na proslavu 9. januara, Dana Republike Srpske, navodeći kako su “ljuti jer ne mogu ništa preduzeti, jer im to zakon ne dozvoljava”.

– Ne treba da se samoorganizujemo, imamo institucije, želimo samo da natjeramo i damo im poruku da rade svoj posao. A, ne budu li radili, vjerovatno će doći do onoga do čega je došlo 1992. godine, to je neizbježno – rekao je ovaj ratni komandant Armije RBiH jučer za Hajat televiziju.

Ako se nastavi tim tempom, kaže, “naravno da je neminovno da dođe do određenih sukoba. Građanima BiH je poručio “da se ne plaše, ali da budu spremni”.

Jači smo 100 puta nego što smo bili 1992, imamo institucije, snagu. Kada su u pitanju ti neki unutarnji sukobi, oni nemaju šansu sa nama – zaprijeto je ratni komandant Armije BiH, ali je dodao da to “ne priziva niko”.

Dodaje da je “angažman međunarodne zajednice slab”, kao i da “ovdje bez sile nema ništa”, pojasnivši da tu misli na NATO i međunarodne snage.

‘Ko je Hamdija Abdić zv. Tigar, kojemu je televizija Hayat.ba dala medijski prostor?!

U siječnju 2019. godine, Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Hamdije Abdića Tigra, inače federalnog zastupnika SDA, zbog ubistva generala HVO-a Vlade Šantića.

– Optužnica protiv Hamdije Abdića Tigra potvrđena je rješenjem ovog suda od 15. maja 2018. godine – kazala je tada za portal Džemal Jodanović iz Kantonalnog suda u Bihaću, iako je optužnica potvrđena mnogo ranije, ali su mediji to otkrili tek početkom 2019. godine.

Optužnicu je potvrdila sudija Edina Arnautović, a treba podsjetiti da posmrtni ostaci generala Šantića još nisu pronađeni. Hamdija Abdić, odranije osuđivana osoba, mora ponovo na suđenje jer je Tužilaštvo USK podiglo optužnicu protiv njega zbog sumnje za organizaciju i podmuklo ubistvo Šantića.

Osim Abdića, Tužilaštvo USK podiglo je optužnicu i protiv Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Envera Keranovića, Indijana Alibegovića i Ramiza Ružnića zbog istog zločina. Suđenje u ovome predmetu je još u toku.

Podsjećamo, 2007. godine, zajedno s Eminom Pivićem, svojim najbližim saradnikom, Abdić je osuđen na ukupno pet godina zatvora zbog premlaćivanja i reketiranja privrednika Nedžada Bajrića iz Cazina. Teške tjelesne povrede Bajriću je nanio pokušavši da iznudi od njega 200.000 njemačkih maraka. Iako je na sve načine pokušavao izbjeći izdržavanje svoje dvogodišnje kazne, on je 2009. uhapšen i sproveden u KPZ Zenica.

Abdić je jedan od aktera pucnjave iz 2014. godine, kada je Selver Vojić, bivši portir u Vladi USK, ispalio više hitaca u pravcu njegovog automobila Porsche Cayenne. Vojić je, navodno, pucao na Agima Murtića, koji je inače Abdićev tjelohranitelj i bio je u društvu s Tigrom.

No, unatoč tome, Hayat ga je ugostio.

Jasmin Mulahusić:

Dana 04. rujna 2021. godine, policijski službenici Granične policije BiH, u 18.30 sati, na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod, po naredbi Tužiteljstva BiH su lišili slobode državljanina Luxembourga Jasmina Mulahusića. Graničnim provjerama je utvrđeno da se spomenuta osoba potražuje od Tužiteljstva BiH zbog počinjenog kaznenog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti te odavanje tajnih podataka.

Nakon hapšenja, Tužilaštvo BIH tražilo je za njega određivanje pritvora, no Sud BiH je to odbio. Nedavno je ponovno pretresena njegova kuća u Luxembourgu, zbog istog krivičnog djela.

U septembru 2021. godine, iz Tužilaštva BiH tada su rekli, nakon hapšenja Mulahusića, da “prema prikupljenim podacima, navedeni osumnjičeni je bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja i dovodi se u vezu sa osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama. Navedeni osumnjičeni evidentiran je i od strane istražnih organa drugih zemalja, što je rezultat zajedničkog rada u borbi protiv međunarodnih terorističkih aktivnosti”.

Kako pisala tada Pressmedia, on mjesecima nije dolazio u BiH jer je izdat nalog za njegovo hapšenje. Poznat je po kreiranju fotomontaža i videa u kojima diskreditira novinare i sve političare koji ne odgovaraju – SDA. Otvoreno staje na stranu direktora OSA-e, a otvorio je na desetine lažnih profila u kojima otvoreno prijeti novinarima i političarima koji ne odgovaraju SDA.

Podsjećamo da se Malahusić pominje i u Izvještaju Alžirske vlade podnijetom Odboru Vijeća sigurnosti UN uspostavljenom shodno rezoluciji 1267 (1999).

Predsjedavajućem Odbora se 16. aprila 2003. godine pismom obratio ambasador Abdallah Baali, stalni predstavnik Alžira. U pismu – izvještaju se navode osobe i organizacije povezane sa terorističkim organizacijama širom svijeta, u prvom redu Al-Kaidom. U detaljnom dokumentu, punom imena terorista i podataka o njihovom kretanju i aktivnostima, na 13. stranici navodi se ime Ahmed Zaoui – alias Abou Houdeifa, rođen 7. decembra 1960. u ElIdrissia/Djelfa, Alžir, sin Lakhdara Zaouija i Amine Tahar.

Zaoui je osuđen pet puta u odsustvu od strane Alžirskog krivičnog suda za terorističke aktivnosti i zbog pripadanja terorističkim grupama.

Razna ispitivanja i istrage provedene u Belgiji ukazale su na njegovo učešće u trgovini oružjem u Alžiru. Dokazana je i njegova povezanost s teroristima Mohamedom Kerrouche, zvanim Salim (trenutno živi u Londonu), Bosancima Nursetom Jusufovićem, Jasminom Mulahusićem i Senadom Ramčilovićem te braćom iz Maroka Ali i Youcef El Majda, koji su uhapšeni 3. aprila 1996.” – stoji u dokumentu.

No, sve prethodno, nije spriječilo televiziju Hayat, da Mulahusiću ustupi prostor 09. 12. 2021. godine, te da gostuje u Hayatovoj emisiji “Dobar dan BiH”!

Iako su “BH novinari” više puta upućivali protesne note ovom radikalu, kao i pozive Tužilaštvu BiH, da ga se procesuira, zbog njegovog govora mržnje prema novinarima, koji nisu po ukusu SDA stranke, to nije smetalo njihovim kolegama sa Hayata, da ugoste ovog radikala.

Pored Mulahusića, rado viđen gost na ovoj prorežimskoj SDA televiziji, je Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA.

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI