fbpx

Kojović: “Nema disolucije mirnim putem, Dodik isključivo vidi jedinstvo gdje živi srpski narod”

Autor: dnevno.ba

Na proslavi Dana srpskog jedinstva koji se prvi put proslavlja u Srbiji i Republici Srpskoj Milorad Dodik je ponovio da teži ujedinjenju Republike Srpske i Srbije. Tim povodom reagovao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

“Proslava Dana srpskog jedinstva pokazala je da Dodik to jedinstvo vidi isključivo kao spajanje svih teritorija na kojima živi srpski narod u jednu državu. Dalo se to pretpostaviti, ali jučer je definitivno potvrđeno, ovaj novouvedeni praznik je još jedan od pokušaja provedbe velikosrpske političke agende na teritoriji BiH. U tome učestvuje i Srbija jer praznik proslavlja zajedno s Republikom Srpskom, a niko se od njenog političkog rukovodstva nije ni osvrnuo na Dodikove riječi kojima se želi narušiti suverenitet i teritorijalni integritet BiH u njenu korist”, izjavio je Kojović.

On dalje ističe da je težnja za uništavanjem vlastite države, koja je kod Dodika prisutna duže od decenije, nešto što spada u domen političke patologije i herostratizma.

“Radi se o nečemu što je nepopravljivo kad je riječ o njemu. Međutim, posebno opasno izgleda njegova tvrdnja da je to izvodivo mirnim putem. Neka ne živi u zabludi. Nije nikad bilo i neće nikad biti. Svaki pokušaj disolucije završit će se kobno po cijeli region, a posebno po njega i njegovu politiku”, zaključio je lider Naše stranke.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je jučer u Banjoj Luci da je obilježavanje “Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave” jedinstveno s težnjom da Republika Srpska i Srbija budu “jedna država, gradeći sigurnost i budućnost cijelog regiona”.

On je rekao da su ovi prostori na kraju Prvog svjetskog rata “željeli da se prisajedine Srbiji”, u čemu se nije uspjelo, ali da postoji “historijska težnja ovdašnjeg srpskog naroda u tom smjeru, što je prirodno u političkom smislu”.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI