KOLIKO SE KO OGREBO: Braniteljska udruženja dobila najmanje 83 milijuna maraka

Autor: Dnevno.ba

CIN je objavio bazu podataka o financiranju braniteljskih udruženja koja pokazuje da su institucije vlasti u Bosni i Hercegovini za šest godina dale najmanje 83 milijuna maraka za njihov rad.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je kreirao online bazu podataka o financiranju braniteljskih udruženja u Bosni i Hercegovini (BiH). U bazi se nalaze podaci o izdvojenih 83,2 milijuna KM iz proračuna općina, gradova, županija, entiteta i Brčko distrikta od 2012. do 2018. godine za funkcioniranje ovih udruženja. Riječ je o redovnim i planiranim isplatama iz proračuna koje ne uključuju direktnu i pojedinačnu pomoć borcima te njihovo stambeno zbrinjavanje ili pomoć njihovim porodicama.

Najviše novca za braniteljska udruženja je izdvojeno u Federaciji BiH – 53,2 milijuna maraka -a Republika Srpska je dala skoro 27,5 milijuna maraka, dok je Brčko distrikt izdvojio nešto više od 2,5 milijuna maraka, glavni grad Sarajevo i njegove četiri općine su dale 4,86 milijuna maraka.

Tražeći podatke o izdvajanjima za braniteljske organizacije, njihovim nazivima i razlozima davanja, novinari CIN-a su uputili 155 zahtjeva institucijama. Iako je većina institucija dostavila podatke, neke su ignorirale zahtjeve, ne poslavši nikakav odgovor. U takvim slučajevima novinari su podatke prikupljali iz službenih novina.

Proces prikupljanja podataka je pokazao da većina institucija ne vodi jasnu evidenciju o ovim izdvajanjima jer su nazivi boračkih udruženja nepotpuni, a za skoro polovinu davanja nije poznat razlog, odnosno namjena utroška novca. Ostali su novac potrošili na: redovne aktivnosti udruženja, obilježavanje važnih datuma, izgradnju spomenika, liječenje i pomoć svojim članovima te putovanja u inozemstvo.

Prema podacima nadležnih institucija, u BiH je registrirano skoro 1.600 udruženja proisteklih iz posljednjeg rata.

Bazu možete pogledati na ovom linku:

https://www.cin.ba/finansiranje-borackih-udruzenja/

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI