fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kolinda Grabar Kitarović unatoč velikoj ‘’mrlji’’ ipak izabrana u Međunarodni olimpijski odbor

Autor: Denis Dorić - Den

Na osobni prijedlog Thomasa Bacha, predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) bivša predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović izabrana je prije petnaestak dana (17. srpanj 2020.) u članstvo u toj sportskoj instituciji. Ubrzo, na prijedlog predsjednika Thomasa Bacha imenovana je i u peteročlanu Komisiju za određivanje budućih domaćina olimpijskih igara. Radi se o vrlo osjetljivom tijelu, koje bi između ostalog trebalo biti ‘’brana’’ mogućim koruptivnim postupanjima od strane zainteresiranih u procesu dobijanja uloge domaćinstva.

T. Bach je sretajući KGK na marginama različitih događanja stekao o njoj dobro mišljenje. Osobno više vjerujem, da su se u Kolindin izbor upleli američki tajni kanali, ovoga puta samo kao dio revanša za njenu ulogu dugogodišnje ‘’sluškinje. Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HHO) naivno misli, da je Kolindin izbor priznanje hrvatskom sportu. Ona je prvenstveno ‘’američki glas’’ kada bude trebalo.

Da bi bila prihvaćena kao kandidatkinja, KGK  morala je proći već ustaljenu procedure. Najprije Nominacijski odbor raspravlja svaku kandidaturu. Slijedeća faza je sučeljavanje s Etičkom komisijom MOO-a koja ima zadatak razmotriti biografiju kandidata i ukupni javni rad, te ostvariti uvid u financijsko stanje – neku vrstu imovinske kartice. Samo pozitivno ocjenjeni kandidati dobivaju prolaz i o njima se više manje formalno raspravlja na razini Izvršnog odbora MOO-a i u konačnici na zasjedanju  Opće skupštinu MOO-a.

KGK je preko medija izrazila zahvalnost svima koji su dali podršku njenom izboru čime je vrlo počašćena i radosna, te da  se veseli budućem radu na vrijednostima olimpizma. Pojačao sam slova, jer će u daljnjem tekstu o tome još biti važnog spomena.

KGK je od 89 mogučih glasova dobila 86 klikova “za” i samo tri “protiv”. Nije mi poznato, koje su činjenice bile razlog, da joj navedeno troje članova MOO uskrate povjerenje.

Da se kojim slučajem mene pitalo KGK nipošto ne bi dobila ‘’zeleno svjetlo’’. A zašto?

Prisjetimo se slučaja Dragana Lozančića, nekadašnjeg ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), kojeg je KGK na osnovu svojih predsjedničkih ovlasti uz suglasnost premijera Tihomira Oreškovića smjenila s dužnosti (2016.) uz apsolutno nedefinirano obrazloženje, da je ‘’izgubio njeno povjerenje’’. Tom činu prethodila su saznanja SOA-e (primjena tajne operativno-tehničke mjere kontrole telefonskih razgovor), da KGK ima prisne kontakte s Zdravkom Mamićem, čelnikom GNK ‘’Dinamo’’, osobom pod nadzorom zbog osnovane sumnje, da se bavi kriminalnim radnjama. Cijeli slučaj dobiva na težini, ako opravdano pretpostavimo, da  je Mamićeva krajnja nakana bila da uvuče KGK  (pokloni, čašćenja u sl.)u koruptivni prostor, uvjeren da ona nije na to otporna.  Nisu to bila muško – ženska posla kako neki misle. Poznat mi Mamićev ukus. Žena njegovog odabira mora imati izrazito duge noge, ‘’noge koje rastu iz pazuha’’ i sportski hod, nikako karikaturno rečeno ‘’konjski’’.

KGK je kroz  jedan intervju  potvrdila, da je “Zdravko Mamić organizirao razne večere za nju”, ali odbija optužbe, da se radi o  sukobu interesa  budući on ni na koji način ne utječe na obnašanje njene javne dužnosti. Bilo je i drugih oblika susreta, ponekad na marginama nekih utakmica.

Zamjera bivšem ravnatelju SOA-e Draganu Lozančiću što ju nije pravovremeno upozorio, da je Mamić pod tajnim mjerama, a to je “mogao i morao učiniti”. Dalje kaže: “Međutim razlozi njegove smjene su drugačije prirode. O njima ću moći govoriti tek za koju godinu kad se budu deklasificirali neki dokumenti”.

Spočitavati Lozančiću propust u radu jednostavno “ne drži vodu”. Mamić je Kolindin izbor i ona za taj izbor snosi odgovornost. Pa zaboga, masa ljudi je prestala ići na nogometne utakmice zbog njegovog učestalog neprimjerenog i neprihvatljivog ponašanja (tučnjave, prijetnje šakom i smrću, šovinistička vrijeđanja, divljačko ponašanje u sudnici i svečanim ložama) koje ga je dovodilo u prostor višestrukih  sukoba sa zakonom. I ona je to znala. Družila se, kako je u to vrijeme rekao Z. Milanović, ‘’s polusvjetom’’.

No svejedno, KGK je Z. Mamića počastila pozivnicom na svoju inauguraciju, te na proslavu dana državnosti 2015. godine.

S tim u vezi bagatelizirala je činjenicu, da je Z. Mamić dana 22. srpnja 2013. godine od strane Skupštine, odnosno Etičkog odbora Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) kažnjen ukorom zbog povrede načela olimpizma(vrijeđanje na nacionalnoj osnovi ministra Željka Jovanovića) čime je naštetio sportu.

S obzirom da je Z. Mamić pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest i po godina zbog protupravnog izvlačenja novca (116 miliona kn) iz GNK ‘’Dinamo’’, čiji je bio savjetnik i nanošenjem štete državnom proračunu (12, 2 miliona kn), a KGK više nije predsjednica RH predlažem nadležnima da se deklasificiraju dokumenti koji bi pojasnili javnosti njihov pravi odnos, a time i utvrdili opravdanost smjenjivanja D. Lozančića, koji pak trenutno kao osoba od povjerenja obnaša dužnost Milanovićevog savjetnika za nacionalnu sigurnost. I sam D. Lozančić je nedavno izjavio, da će i on o tome jednog dana progovoriti javno.

Osobno mislim, da D. Lozančić nije bio opravdano degradiran. Više vjerujem, da sadržajno postoje transkripti, koji u moralnom smislu teško kompromitiraju KGK.

2019. godine Mamić je nakon izricanja presude kao dvojni državljanin (RH, BiH) pobjegao u nama susjednu zemlju, gdje je usprkos međunarodne tjeralice , zaštičen od izručenja Hrvatskoj. Prošle godine (lipanj, 2019.) potvrđena je i druga Uskokova optužnica, koja njega i još šest saučesnika pak tereti za nanesenu štetu GNK ‘’Dinamo’’ u iznosu od oko 200 miliona kn.

Istovremeno, prema mojoj dobro fundiranoj procjeni, Mamić je kao odličan poznavalac  svekolikih prilika, stanja i odnosa u Hrvatskoj (političari, sudci, policajci i dr.), ali i kriminalnog miljea, u kooperativnom odnosu s bosansko-hercegovačkom tajnom službom,  koja u svom obavještajnom radu prema Hrvatskoj nema boljeg izvora. On im je dragocjen. O Mamićevom odnosu s KGK oni sve znaju. Sve im je  ispričao, jer zna, da bi inzistiranje na više puta izrečenom stavu:’’prezirem drukere i cinkere’’ bilo za njega apsolutno kontraproduktivno. Gostoprimstvo i zaštita od izručenja ima svoju cijenu. Moraš biti ‘’useful’’.

Dakle, kada se cijela istina odnosa KGK – Z. Mamić stavi na stol možda će netko postaviti pitanje moralnost nove članice MOO-a i predložiti njen opoziv.

Autor: Denis Dorić - Den
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});