fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOME VIŠE TREBAJU JEFTINE LAŽI I SPINOVI AVDE AVDIĆA! OGLASILA SE DRAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ!

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić

Ne postoji više adekvatan rječnik, kojim bi se moglo opisati beskrupulozno, bestijalno, sramno, uvjerljivo lažljivo, spin majstorsko pisanje „novinara“ iz Puračića Avde Avdića, koji je sa „40 godina krenuo od nule“ – kako i sam jednom za medije reče, i koji zbog svojih ranijih tekstova o određenim ličnostima, mora zbog klevete platiti zajedno sa drugima više od 190 tisuća maraka, piše Josip Šimić-Đinđić!

I tako je dana, 27. 04. 2022. godine, Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv ukupno 10 osoba u predmetu „Dobrovoljačka“!

Optuženi su: 1. Ganić Ejup, rođen 1946. godine; 2. Backović Zaim, rođen 1954. godine; 3. Bahto Hamid, rođen 1961. godine; 4. Efendić Hasan, rođen 1934. godine; 5. Muslimović Fikret, rođen 1948. godine; 6. Pušina Jusuf, rođen 1949. godine; 7. Alispahić Bakir, rođen 1956. godine; 8. Bezdrob Enes, rođen 1961. godine; 9. Dahić Ismet, rođen 1954. godine; 10. Žiško Mahir, rođen 1971. godine.

Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršioce, kao i pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina. Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 03.05.1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje 8 ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani. Tužilaštvo BiH, zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, kao i MUP-om RS, provelo je temeljitu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svjedoka navedenog događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja. Uz optužnicu je predloženo saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice, naveli su tada iz Državnog tužilaštva.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u cijelosti navedenu optužnicu!

Tužilačku odluku u vidu podizanja optužnice u predmetu „Dobrovoljačka“ donio je državni tužitelj Mladen Vukojičić, a optužnicu parafirao (odobrio) v.d. glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić, a ne Gordana Tadić. I ovo je Avdi Avdiću jako dobro poznato.

Nastala je ogromna polemika oko toga, da je u navedenom predmetu već mnogo ranije donijeta tužilačka odluka o obustavi istrage u navedenom predmetu, pa ponovno otvorena, koja je rezultirala optužnicom. Mnogi ne znaju, da u predmetu, u kome je donijeta tužilačka u vidu naredbe o neprovođenju ili obustavi istrage prema određenim licima, se ista može ponovno otvoriti prema licima ukoliko se prikupe nova saznanja, nove činjenice i novi dokazi.

Nakon podizanja ove optužnice nastala je stravična orkestrirano – huškačka medijska kampanja predvođena Avdom Avdićem, da je za podizanje optužnice kriva „glavnoosumnjičena“ Gordana Tadić, bivša glavna državna tužiteljica BiH, iako je i sam bio svjestan da Gordana Tadić ni na koji način nije učestvovala u donošenju konačne tužiteljske odluke u predmetu „Dobrovoljačka“, te da je već nekoliko mjeseci na bolovanju, ali je opet „drvlje i kamenje“ po Gordani Tadić bilo, iako je umjesto Gordane Tadić, optužnicu parafirao Milanko Kajganić, a Sud BiH ju potvrdio. Nije napadao Avdić Sud BiH, nakon što je potvrdio navedenu optužnicu, obzirom da se na čelu toga suda nalazi „čifut“ Ranko Debevec njegov inače dobar prijatelj.

Sud BiH potvrdio je navedenu optužnicu u predmetu „Dobrovoljačka“! Dakle, Sud koji se nalazi pod direktnom kontrolom SDA stranke, kojeg preko direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića zv. Osmica, a ovaj opet preko predsjednika Suda BiH Ranka Debevca kontrolira Sud BiH u cijelosti. Nitko nije napao Sud BiH što je potvrdio navedenu optužnicu, a medijska pisanja, kako je ranije u predmetu „Dobrovoljačka“ donijeta Naredba o obustavi istrage, jer nema dokaza, a optužnica u ovome predmetu je odlukom Suda BiH potvrđena, čime je potvrđena osnovana sumnja o počinjenju krivičnih djela u odnosu na optužena lica, ta medijska pisanja pala su u vodu.

Opis nije dostupan.

Avdić je putem svoga portala hvalio državnog tužitelja Mirzu Hukeljića, kako je već ranije isti donio Rješenje, da se istraga u predmetu Dobrovoljačka obustavi, pa se postavlja pitanje kvalitete ove tužilačke odluke, obzirom da je Sud BiH potvrdio optužnicu u navedenom predmetu.

Nakon podizanja optužnice nastala je stravična medijska kampanja, ne samo prema Gordani Tadić, nego i medijska kampanja u vidu pritisaka na Sud BiH i sudiju za prethodno saslušanje Suda BiH, da ne potvrdi optužnicu u predmetu „Dobrovoljačka“! Parlamentarni zastupnik Damir Arnaut, politički preletač, inače predsjednik Parlamentarne komisije za ispitivanje stanja u bh. pravosuđu je nakon podizanja optužnice, davao neprimjerene izjave za medije, da „Sud BiH ne bi trebao potvrditi optužnicu u predmetu Dobrovoljačka“! Ovakvo miješanje njega, kao pripadnika zakonodavne vlasti u Parlamentu BiH, te ovakvo njegovo neprimjereno miješanje u rad sudske vlasti, nitko nije osudio.

No, nije na tome kraj!

Dokazani lažov i spin majstor Avdo Avdić, inače samoproglašeni Urednik portala Istraga.ba, koji je nastao za discipliniranje stranačkih neposlušnika SDA stranke, te protivnika Osmana Mehmedagića i Dragana Mektića, te osmišljen za „hvalisanje“ Osmana Mehmedagića i Dragana Mektića, je dana 06. 05. 2022. godine, na svome portalu Istraga.ba oglasio slijedeću vijest: „Sud BiH vratio je na doradu optužnicu u predmetu “Dobrovoljačka”, saznaje @IstragaB Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je prije desetak dana optužilo deset visokih političkih, vojnih i policijskih službenika za ratne zločine navodno počinjene tokom napada na kolonu JNA, 3.5.’92. u Sarajevu“!

Opis nije dostupan.

Nakon ove objave iz Tužilaštva BiH odgovarajući na medijske upite su odgovorili, kako još ništa od strane Suda BiH nisu dobili. Portal Klix.ba je poslao upit prema Tužilaštvu Bosne i Hercegovine gdje su za njihov portal potvrdili, da je „optužnica u predmetu Dobrovoljačka u cijelosti potvrđena“, dok su prije te informacije iz Suda Bosne i Hercegovine za Klix.ba kazali, da „optužnica u predmetu „Ejub Ganić i drugi“ nije vraćena na uređenje Tužilaštvu BiH“.

Ostaje nejasno, zbog čega Avdo Avdić konstantno po nalogu svojih mentora bombarduje javnost dezinformacijama, da je optužnica u predmetu „Dobrovoljačka“ bila Tužilaštvu BiH na uređenje vraćena, kad se ispostavilo da ovakva informacija nije točna.

Mnogi zaboravljaju, da su upravo za mandata Gordane Tadić na čelu Tužilaštva BiH pohapšeni hrvatski generali Đuro Matuzović i dr., koje je – bez znanja Gordane Tadić, pohapsio Milanko Kajganić. Tada se hapšenjem hrvatskih generala naveliko hvalisalo Tužilaštvo BiH kako radi svoj posao.

Bivša glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, koja je na čelu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine provela od 29.09.2016. godine, kada Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine imenovana za vršiteljicu dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, od kada rukovodi i predstavlja Tužilaštvo BiH, a za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, imenovana je 23.01.2019. godine, koju funkciju u rukovođenje Tužilaštvom BiH, je obnašala sve do kraja listopada 2021. godine, dakle, više od pet godina, oglasila se na svome Facebook profilu o optužbama u predmetu „Dobrovoljačka“!

Njezin Facebook post od 10. 10. 2022. godine, prenosimo u cijelosti:

Odgovor na pitanje kakva je uloga Gordane Tadić u predmetu DOBROVOLJAČKA

Povodom pritužbi oštećenih obitelji poginulih u Ulici Dobrovoljačka, drugog i trećeg maja 1992 godine, formirana je komisija u sastavu: Tadić Gordana, Stanko Blagić, Aleksandar Faladžić, Sena Uzunović, Mirza Hukeljić. Odluka da se odbije i odbaci jedan broj pritužbi među kojima kojima i za pokojnog Jovana Divjaka, donesena je jednoglasno. JEDNOGLASNO je donesena i odluka da se za određeni broj lica nastave provjere, u skladu sa navodima iz dostavljenih pritužbi, bez prejudiciranja ishoda postupka, nakon izvršenih provjera. Predmet je zadužio tužitelj Stanko Blagić, a nakon imenovanja za sudiju Suda Bosne i Hercegovine tužitelj Milanko Kajganić, koji je predmet dužio do imenovanja na poziciju VD Glavnog tužitelja. Šta je dalje bilo, ko je i na koji način zadužio predmet i podigao optužnicu meni nije poznato, jer već šest mjeseci ne obavljam funkciju Glavnog tužitelja. O radu gore navedene komisije postoje zapisnici i dokumentacija u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. Akt koji se pojavio u javnosti nosi datum 12. 7. 2016, kada je glavni tužitelj bio Goran Salihović, tako da se eventualno može govoriti samo o nacrtu akta . Tužitelj Mirza Hukeljić, aktivno je učestvovao u radu komisije i konačne odluke po pritužbama u predmetu Dobrovoljačka kao i svi drugi članovi komisije, koja je upravo formirana da Glavni tužitelj ne bi u ovom predmetu sam donosio odluku.(Odluka po pritužbama donesena je jednoglasno)

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});