fbpx
Fena

Komemoracija u povodu smrti glumca Velimira Pšeničnika Njirića održana u Mostaru

Autor: dnevno.ba

Komemoracija u povodu smrti glumca Velimira Pšeničnika Njirića-Velčija održana je u četvrtak navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar.

Direktor tog kazališta Ivan Vukoja kazao je kako je ‘Velči’ ostavio zbilja neizbrisiv trag te da sama činjenica da je bio jedan od osnivača Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru i dramski prvak mostarskog HNK već dovoljno govori.

– Mislim da sam vrlo rijetko u životu sretao ljude tog tipa te vrste dječje otvorenosti koja je nekada graničila s velikom naivnošću, ali je valjda zbog svega toga imao neku nebesku zaštitu i prolazio kroz sve svoje životne nedaće, rekao bih, gotovo neokrnjen i evo doživio je zbilja sva ona priznanja i uspjehe koje jedan glumac može doživjeti, ali vjerujem da je njemu još važnije da je doživio i poštovanje, ljubav i zahvalnost svojih kolega, jer do toga mu je ipak bilo najviše stalo – naglasio je Vukoja.

Uime Narodnog pozorišta (NP) Mostar obratio se direktor Emir Spahić, koji je kazao kako je Velimir bio ljubazan, pristojan, veličanstven glumac koji je u vječnost ušao još za života svojim ulogama i predstavama, “odnosno načinom na koji su živjeli njegovi likovi na sceni”.

– Svoj umjetnički rad u NP u Mostaru počeo je u sezoni 75./76. u predstavi “Branite ljubav”  i u periodu manjem od 17 godina angažmana u Narodnom pozorištu ostvario je uloge u 55 predstava. Tražeći riječi koje bi najbolje opisale sjećanje na Velimira Njirića nametnula je sintagma Tina Ujevića – kristalna kocka vedrine. Takav je bio naš Velči – poručio je Spahić.

Glumica Tina Laco istaknula je kako je Velči bio s njom od njenih prvih kazališnih koraka te da je njena prva profesionalna predstava bila upravo s njim u Hrvatskom narodnom kazalištu.

– Od tog vremena me s njim veže ne samo profesionalna saradnja nego i veliko prijateljstvo. Ono što mi je nekako bilo osobito drago kod našeg Velčija jeste njegova jednostavnost, iskrenost, nešto što se možda ne susreće prečesto, osobito ne u glumačkom svijetu koji može često biti pun ega, ljubomore i nekakvih negativnosti, ali on je bio u potpunosti pozitivan i zaista iskren i jednostavan. Nosio je srce na dlanu i to je nekako što mislim da će nam svima nedostajati – naglasila je Laco u izjavi za novinare.

Velimir Pšeničnik Njirić, glumac s preko četrdeset godina profesionalnog igranja na pozornici, nakon kratke i teške bolesti preminuo je u Mostaru 5. decembra 2022. godine.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI