fbpx

KOMENTAR DANA: Adio Macron!

Autor: Rajko Karačić / Dnevno.ba

PARIZ - Kada sam 25. 11. pisao tekst: "Odzvonilo prvoj njemačkoj babi Anđi, a doskora će i Macronu" nisam ni sam vjerovao da će se stvari ovako brzo odvijati.

KOMENTAR DANA: Odzvonilo prvoj njemačkoj babi Anđi, a doskora će i Macronu?

Francuska je za vikend bila u plamenu i dimu. No zanimljivo je izvještavanje ljevičarskih jugonostalgičaskih medija.

HRT daje samo minutu izvješća iz Francuske, Nova TV (koja je u službi Novog svjetskog poretka) isto tako, kao i RTL. Al Jazeera i N1 vrlo šturo. A da se radilo o nekim njihovim projektima i rušenju nekih Sorošu nepodobnih Vlada, iz Pariza bi se vrtio cjelodnevni 24satni program.

Na HRT su pustili izjavu “slučajnog” prolaznika iz Pariza koji kaže da nasilje nije u redu. A u redu je to što radi Macron? Uzmaka žutih prsluka nema. Oni nazad ne mogu. Poštenjačina Macron bi sada i pregovarao. A izdao je naredbu: “Što brutalnije se obračunati s tom ruljom, neće oni upravljati državom”.

Velikodušno je ponudio “zamrzavanje” poreza na gorivo na pola godine. Koja drskost? Iduće godine Luksemburg uvodi besplatan javni prijevoz u cijeloj zemlji, a on bi zamrznuo povećanje poreza na gorivo na pola godine. Znači još uvijek ne odustaje od povećanja, nego ga samo prolongira. Umjesto smanji cijenu goriva u pola.

Njegovo ponašanje je slično onom francuske kraljice kad je gladnom narodu poručila: “Ako nemaju kruha neka jedu kolače”.

To je bio okidač za Francusku revoluciju. Macronova šutnja i policijska brutalnost su okidač za jednu novu Francusku revoluciju, potpuno oprečnu onoj s kraja 18. stoljeća. Ono je bila revolucija koja je donijela totalni nered u svijet, a ova bi mogla mnoge stvari postaviti na svoje mjesto. Milijarde je eura Macron već u 2019. izdvojio za EU vojsku, dok francuski narod jedva preživljava kraj s krajem. I digao se narod u zadnji tren. Da je Macronu uspjelo ustrojiti tu svoju vojsku nedvojbeno bi je okrenuo protiv prosvjednika, francuskoga naroda.

Sve ovo je jedna velika prilika da se uspostavi jedan pravedniji poredak u kojem će se znati tko kome odgovara. Breuxelleski birokrati su navikli raditi što hoće i kako hoće, a ne odgovarati nikome. Sve zemlje članice EU silne milijarde unose u EU, a onda šačica birokrata odlučuje koliko će kome vratiti, po sviđanju. Nevjerojatno. Pariz gori radi Macronove EU politike – globalizma, homoseksualizma, genderizma.

Ne gori samo Francuska. Zapalila se i Belgija i Italija, a i u Londonu su se održala dva mitinga: jedan za, a drugi protiv Brexita. Sve je ovo pokazatelj da je pred nama izuzetno zanimljivo i burno razdoblje. Kako će se stvari odvijati od nas nitko ne zna, ali krupne promjene i sasvim drugačije posložene karte su itekako moguće. U ovom svemu svatko će tražiti svoju priliku.

Autor: Rajko Karačić / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI