fbpx

KOMENTAR DANA: HDZ BIH smeta jer nije mrvica i ne želi mrvice

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Željko Komšić je persona broj jedan od najviših institucionalnih predstavnika Bosne i Hercegovine, kako god da je došao u situaciju biti član Predsjedništva, koji vodi bitku da bi maknuo HDZ BIH iz političkog vladanja u Bosni i Hercegovini. Slijede gaSuljagić i drugi koji se čak naizgled fašističkim metodama mržnje žele domoći vlasti a da pri tom, kao da je to prvenstvena želja, s nje maknu stranke nacionalnog predznaka, HDZ, SDA i SNSD. Usput njima nema veze koliko je naroda glasovalo za te stranke.

Da se razumijemo, kada smo već spomenuli HDZ BiH, ima podosta Hrvata koji ne pripadaju toj stranci, ni članstvom, ni simpatiziranjem, a ima ih koji su otvoreni protivnici brojnih poteza iz repertoara politike koju Veliki vođa Čović kao Dobročinitelj vodi prema svojim korisnicima dobročinstava. No, takvi Hrvati, a to su svi koji nisu među onih sto i nekoliko desetina tisuća koji su glasali za HDZ na izborima, barem priznaju poraz od politike stožerne stranke, kakva god ona bila, i priznaju da ne postoji dovoljno dobra oporba da bi pobijedila HDZ i u dogledno vrijeme neće ni postojati. A ovo dovoljno dobra se ne misli u smislu kvalitete političkog programa već u smislu jačine političkog izbornog i marketing inženjeringa koji okuplja glasačko tijelo.

Stoga se HDZ-u BiH kao apsolutnim pobjednicima izbora jednostavno mora, htjeli to priznati ili ne, omogućiti participacija u vlasti na svim nivoima na kojima je Ustavom zajamčeno da će biti Hrvati. Prvenstveno se misli na državu i Vijeće ministara te na Federaciju i njenu Vladu. To bi bilo normalno i u redu, nevezano kakvi će biti rezultati te vlasti i kako su do sada vladali, kad su vladali. A vladaju oduvijek s dvije iznimke u Federaciji koje su plod namještenja od visokih predstavnika, nakon kojih je HDZ BiH izlazio kao jači izborni pobjednik.

Ono što smeta političkim protivnicima HDZ-a BiH iz drugih stranaka a kao kolegama koji su pretendenti na vlast jest sama jačina HDZ-a i moć argumenata Dragana Čovića. To nije stranka koja će tek tako ući u koaliciju da bi popunila broj i dobila bilo što od vlastodržačkih inspiracija koje su satkane u brojnim javnim poduzećima i resursima s kojima vlast raspolaže. Oni se neće zadovoljiti mrvicama jer kao stranka nisu mrvica. Tako će biti ako dođe do uspostave vlasti. Ako ne, oni su već tamo. A uspostava vlasti sada se temelji, sa hrvatske strane, promjenom Izbornog zakona. Čović će opet uvjetovati, ako i kada do promjene IZ-a dođe, ista ili slična mjesta pri raspodjeli vlasti. Ista ili slična ministarstva u kojima su sredstva dovoljna za zadovoljavanje stranačkih apetita i slično. I kao apsolutni izborni pobjednik ispred jednog konstitutivnog naroda, ima pravo to tražiti isto kao što potencijalni koalicijski partneri imaju pravo to osporavati. Na njima je zapravo kako će se dogovoriti.

No, to je ono što smeta „lijevima“ i „centralnima“, Komšiću i sličnima kada žele odmaknuti HDZ od vlasti, te velike inspiracije HDZ-a kao stranke koja sudjeluje u raspodjeli resora i resursa. Ne samo ministarstava već i drugih javnih „jasala“ u kojima je dobro. Usput takvom politikom samo jačaju snagu HDZ-a koji dobiva potporu jednog dijela Hrvata koji im je ideološki (ako u ovoj i ovakvoj državi i vođenju politike ideologija igra ikakvu ulogu) daleko. A znamo kako je zastupljena ideologija na B-H politički način. Važna je članska iskaznica kada se dijele poslovi a protiv „pedera“ i njihovih građanskih prava su svakako i „ustaše“ i „balije“. Ali takvi očito ne sjede u trenutnom sastavu Vlade jer početkom legaliziranja isto-spolnih veza kose se sa pravilima dojučerašnjih predizbornih pomagača, dijelova katoličke Crkve i Islamske zajednice.

Sve te stavke su sada nebitne jer iz smjera političkog bošnjačkog okruženja kojega uvelike pomaže „hrvatski“ član Predsjedništva sada gledaju kako popuniti Dom odlučivanja o vlasti sa neizabranima od strane Hrvata, onim Hrvatima na papiru.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI