fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: HDZ je izabran, sada oni biraju

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - Oni koji dobiju legitimitet na razini entiteta i županija, trebaju činiti vlast na razini države jer će se jedino na taj način moći na najbolji način raditi na putu ka EU i NATO savezu te na ekonomskom oporavku. Ovo je rekao Dragan Čović krajem srpnja mjeseca a uz to, rekao je i ovo: „Duboko sam uvjeren da ćemo imati legitimne predstavnike konstitutivnih naroda nakon izbora te će izvršna vlast biti formirana čak brže. Vjerujem kako kolege neće zloupotrijebiti legitimno predstavljanje te ćemo do kraja godine imati Vijeće ministara BiH i Vladu Federacije BiH.“

Izbori su prošli. HDZ BIH je apsolutni pobjednik ispred Hrvata na razini države, na razini Federacije i u svim županijama s hrvatskom većinom. Za usporedbu s drugim dostignućima, ovako uvjerljiv je Zagreb u hrvatskom rukometu. Ali je na fotelju koja pripada onome što ga Hrvati biraju, zasjeo onaj kojega su Bošnjaci izabrali. Znači li to da će se uspostavom vlasti do kraja godine, kako je najavio Čović svojim konstantnim uvjerenjima, ponoviti ista pogreška od zadnje uspostave vlasti, a ta je da se neće mijenjati Izborni zakon?

Neki dan je Nino Raspudić svojim oštrim perom ocijenio da je nakon izbora 2014. godine HDZ BiH trebao uvjetovati sastavljanje vlasti s promjenom IZ-a. Nije se dogodilo, Čović i HDZ su pohrlili u vlast i raspodjelu njenih dobrobiti, resora u ministarstvima i mjestima u javnim institucijama. Sada upozoravaju i druga pera bliska HDZ-u da ne treba hrliti u vlast prije izmjene Izbornog.

Pero je jače od mača, stara je izreka. No, jednom reče Marko Tokić da ni pero ne može pisati ako mač to ne osigura. Evo, rezultatom izbora si je HDZ BiH dobro naoštrio taj metaforički politički mač i sada ima pero u svojim rukama. Izbor hoće li staviti potpis na sastavljanje vlasti, makar se produžio taj rok koji si je do kraja godine zacrtao Čović jer je nerealno očekivati da se to dogodi u kalendarskoj 2018. Ili će HDZ kao apsolutni pobjednik konačno uvjetovati sastavljanje vlasti promjenom Izbornog zakona?

Legitimno predstavljanje znači i to da se ne smije dogoditi ponavljanje scenarija koji je dva puta odvojio pobjednike izbora od vlasti, odnosno, da se ne dogodi neka nova alijansa ili platforma. Obzirom da su i druge hrvatske stranke koje su oporba HDZ-u BiH za to da se izmijeni IZ, takav scenarij je moguće očekivati samo od onih koji nisu istinski Hrvati, to jest, od Hrvata koji su to samo na papiru. Jer, opet, pero je jače od mača.

Vlast je dobra jer nosi mnoge blagodati. Zakonodavna vlast je poznata i Parlament se može urediti na način da na stolicama pišu imena onih koje su narodi birali. A sada su na potezu pobjednici izbora, samim time i HDZ BiH. Jesu li posljednje četiri godine bile dovoljne za zadovoljavanje apetita na vlasti, i jesu li konačno spremni odreći je se u svrhu konačnog rješenja pitanja IZ-a koje je nametnuo i Ustavni sud BiH? To je, realno, do kraja godine nemoguće. Štoviše, u ova dva i pol mjeseca koja su ostala do kraja godine, tek će brusiti pera i mačevi za ono što nas čeka, a to su mukotrpni procesi pokušaja da Bosna i Hercegovina počne ličiti na državu jednakopravnih konstitutivnih naroda sa svojim ustavnim pravima.

Kako uspjeti u tome kada na mjestu predviđenom za onoga kojega su birali Hrvati, sjedi onaj kojega su birali Bošnjaci a on sam želi ukinuti konstitutivnost? Komšić i njemu slični ne da ne vide šumu od drveta, već su uporni u tome da od ove države naprave slučaj. Namjerno destruktivno djeluju i ubijaju volju cijelog jednog (samo na papiru jednakopravnog) naroda. I onda se zovu demokrati spremni da od države naprave društvo dostojno euro-integracija.Uz to, Bosnu i Hercegovinu već godinama i kroz sve vlasti vode isto nastrojene politike ogrezle o korupciju i nepotizam, o sve ono što je nepoželjno u svim normalnim društvima a kamoli u EU i NATO-u.

S druge strane, o tome kako vlast vlada i kako se radi na „ekonomskom oporavku“, svjedoči sudbina „Aluminija“. Toliko puta je spomenuto koliko ljudi, ne samo radnika „Aluminija“ i njihovih obitelji već niz kooperanata, ovisi o tom nekadašnjem gigantu. A onda njihove sudbine budu na pladnju radi dogovora iza zatvorenih vrata o tome tko će biti dobavljač energenata za tvornicu koja prijeti i socijalnom i raznim drugim katastrofama. Kada malo bolje razmislimo, trebalo je biti i više nevažećih glasova na izborima.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});