fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Neće li dogovori političkih lidera iznjedriti konačno transparentnu vlast

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Definitivno možemo samo pretpostaviti o čemu razgovaraju, kada razgovaraju, političke vođe političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Isto tako možemo objektivno pretpostaviti da oni koji su u boljim odnosima, koji se međusobno bolje „gledaju“, pričaju otvorenije i lakše, teme su im znane i nemaju što kriti. Osim ako spremaju kakvu izdaju jedni drugih ili jednih prema drugima, promjenu političkih partnera i slično. A ako su razgovori potpuno formalni i radi se o stvaranju političkih saveza oko formiranja vlasti, onda se može pretpostaviti da će se najviše vremena provesti u dogovaranju oko raspodjele vlastodržačkih pozicija

Nažalost je u Bosni i Hercegovini raspodjela fotelja primarni politički cilj. Da nije tako, dosadašnji politički savezi bi do ove godine i nakon više promjena vlasti iznjedrili i više pozitivnih značajki u državi koja kaska i debelo kasni u približavanjima integracijama kojima kažu da teže, i do sada bi država imala mnogo više pozitivnih gospodarskih i drugih pokazatelja, da je to glavni cilj vlasti. Dakle, nešto je drugo bilo na stvari kod dosadašnjih političkih saveza u ovoj državi. Ili su bili nesposobni ili su bili nezainteresirani za poboljšanje općih uvjeta života odnosno življenja svih građana ove države.

Razgovarali su Dragan Čović i Milorad Dodik u nedjelju kada je potvrđen njihov politički savez. Njihovi dobri odnosi nisu nepoznati a jesu li ti odnosi čisto političkog karaktera ili su njih dvojica i dobri osobni prijatelji, za političke prilike u Bosni i Hercegovini je nevažno. Uglavnom, njihov savez je potvrđen, a ovo nije njihov prvi zajednički savez jer su i prije bivali po savezima i u savezništvu. No, danas (srijeda) razgovaraju Dragan Čović i Bakir Izetbegović. Također je tema razgovora jedan (mogući) savez. Politički savez koji bi kroz koaliciju trebao iznjedriti sastavljanje vlasti na razini države i kasnije u Federaciji kada se napokon obznani sastav Doma naroda.

Opet kažemo da ne znamo niti možemo znati o čemu će točno biti govora i o čemu se trenutno raspravlja (u trenucima nastanka teksta) u sjedištu SDA no nekako se da naslutiti da će se razgovarati i o protekle četiri godine kao vremenu u kojem su stranke kojima su ova dvojica lideri bile na vlasti. I dobrim i lošim stranama te vladavine ili o dobrim i lošim raspodjelama fotelja prošle koalicije.

Potpuno sabrano i više nego sa dobrim željama, voljeli bi da dvojac razgovara o tome kako bi bilo dobro konačno pokrenuti neke stvari nabolje u ovoj državi. Kako bi bilo dobro poraditi na međusobnom povjerenju tako da se konačno učini više kompromisa u svim smjerovima. I da se poradi na izmjeni izbornog zakona ali i da se ne svede sve Hrvate pod jedan izborni mehanizam. Da se ne zaboravi kako Hrvati ne žive samo u Hercegovini ali i o tome kako većina ipak ima pravo birati sebi političke predstavnike.

I više nego išta, što se tiče politike i političkih uvjeta u Bosni i Hercegovini, voljeli bi da i oni potpuno sabrano i sa dobrim željama odluče koje bi ljude u slučaju koaliranja trebalo postaviti na koje funkcije, da pronađu tko ima najviše referenci da zastupa interese svih ljudi u ovoj državi kroz djelovanje u određenim državnim ministarstvima i da iznađu najbolja rješenja za kadrovske križaljke u Federalnoj vladi. A ne da samo dogovore koji će resori kome pripasti, da se tako tek zna tko će iz čega i od čega moći najviše ubirati „plodova“ onog primarnog političkog cilja i djelovanja u državama kakva je Bosna i Hercegovina, a taj je da se samo dokopa vlasti, prema dogovoru, a onda ćemo lako.

Inače, kakva je to vlada u kojoj, na primjer, ministarstvo kulture nema pojma što radi ministarstvo prometa ili slično? Ili u kojoj ministarstvo financija nema pojma kome sve daje i zašto? Dok ima, ima. Eto, to bi voljeli da se dogodi, da porazgovaraju o transparentnosti vlasti i njenog djelovanja, a ne samo o tome da se ostvari primarna želja stranki u politici na ovaj način, a ta je da se samo vlada a na koji način i koliko dobro za sve, manje je bitno. No, ako je povijest učiteljica, oprostite, ali moramo biti i više nego skeptični po tom pitanju sastavljanja transparentne i dobre, „moćne“ vlasti koja će nas povesti naprijed, u smjeru kojem, kako nam kažu, težimo.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});