fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Ni fratri ne znaju zašto Hrvati odlaze …

Autor: Damir Jelić

SARAJEVO - Prije odlaska na posao svako jutro slušam Radio Međugorje. Jako volim čuti lijepu umirujuću priču za dnevno nadahnuće, ali me tijekom prošlog jutra okupira komentar jednog svećenika koji uz naglasak da uz sve više ljudi, koji odlaze zbog lošeg financijskog stanja, ima i onih koji imaju sve, misleći na materijalno, i opet napuštaju BiH i odlaze na zapad. Tako je jedna situirana obitelj iz njegovog susjedstva odlučila napustiti svoj dom zaputivši se u Njemačku.

U kratkom komentaru fratar se ni jednog trenutka nije osvrnuo na razloge odlaska ljudi, pa barem je mogao kazati da je i to Božje davanje.

Radio Međugorje svake nedjelje ujutro najavi hrvatski katolički tisak, koji vrvi tekstovima koji ukazuju na probleme u društvu, ali toga u BiH nema. Zašto biskupi i drugi svećenici u BiH ne pokazuju na greške politike i ostalih s obzirom da se iste reflektiraju na egzistenciju puka nitko do sada nije objašnjavao. Oni svakodnevno pokazuju da narod odlazi, ali ne ukazuju na razloge i ne daju lijek.

Fratrov kratki komentar je bio da Mladi i stariji napuštaju iz dva razloga svoje krajeve: zbog nedostatka posla i izgleda nekih ideološko-društvenih razloga.

Zašto nema posla je sasvim jasno: krađa u privatizaciji, krađa javnog dobra, loša javna uprava, društvo bez razvoja okovano totalitarnom politikom, jednoumlje, loša javna uprava i katastrofalno obrazovanje…

To se ne kritizira i ne tjera se odgovorna vlast na svim razinama da radi i ministrira za narod. Kada se počne raditi za narod, a ne za interes grupacija i privatni džep možemo nešto očekivati, ali fratar ne shvaća da treba živjeti ubacujući hranu za fizičku i umnu energiju.

Odlazak situiranih mladih obitelji sve je češći. Fratar kaže da bi se takvi mogli ideološki i vjerski nadahnuti i u domaćoj sredini. Ali pojednostavimo s nekoliko pitanja: može li se ideološki i vjernički čovjek nadahnuti i u inozemstvu?, može li u inozemstvu postići više u svom životu za budućnost vlastite obitelji?, hoće li mu biti lakše u uređenom društvu ili će se maltretirati sa društvenom zapuštenošću i slušati jadikovanje bijedne vlasti?, …

Je li odlazak recimo mladog liječnika sebičan čin, kada je nakon višegodišnjeg obrazovanja postao predmet za maltretiranje od strane lažnih diplomanata sa fakulteta uz cestu, kojih je sada više nego restorana?

Očito da je ovo tema za studiranje, ali danas nakon dvadeset godina od Domovinskog rata, praktično je postalo puno jače od nacionalnog i ideološkog naboja.

Tko je zakazao

Autor: Damir Jelić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});