fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Nije zakazao dr. Ante Kvesić, zakazali su Herceg, Opsenica i drugi

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

MOSTAR - Situacija u gradu Mostaru, kao i općenito na prostoru Hercegovačkoneretvanske županije postaje sve teža što je i razumljivo s obzirom na širenje koronavirusa. Svjedoci smo jednog pomalo nespretnog istupa ravnatelja SKB Mostar dr. Ante Kvesića, prilikom njegovog obraćanja medijima, međutim slika s terena je takva da puno veću odgovornost za propuste koji su se zadnjih dana dogodili u ovdašnjem zdravstvu snose neke druge osobe, u prvom redu Premijer u Vladi HNŽ-a dr. Nevenko Herceg, a ponajviše ministar zdravstva HNŽ-a dr. Goran Opsenica.

Trenutno je najteža situacija na odjelima posebne skrbi, dakle kod pacijenata s teškim dijagnozama poput karcinoma i raznih trauma, jer su ti pacijenti u ovom trenutku ostavljeni potpuno po strani, ne iz razloga što im se ne želi dati odgovarajuća njega nego zato što nedostaje djelatnoga osoblja.

Najveći broj medicinskoga osoblja je na prvoj fronti obrane od koronavirusa, što je u ovom trenutku i razumljivo ako znamo da je u jednom momentu (prije par dana) veći broj liječnika otišao na godišnji odmor. Jednim dijelom moguće po savjetu menadžmenta bolnice, a drugim dijelom svojevoljno zbog eventualnog neslaganja s određenim odlukama tog istog menadžmenta, međutim svi oni koji su u ovom trenutku na godišnjem odmoru, a dolaze iz zdravstvenog sektora, jesu za prijeki sud i naša sugestija prema državnom vrhu je da sve takve i u Mostaru i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine već danas treba mobilizirati i staviti na raspolaganje građanima Bosne i Hercegovine.

Dakle, posebno su na tim nekim odjelima mostarske bolnice ugroženi pacijenti s teškim oboljenjima koji imaju jake bolove, a pored sebe sada baš nikoga nemaju. Pitanje je primaju li ikakvu terapiju protiv bolova? Imamo i jednu, istina nepotvrđenu informaciju, kako se jutros pacijentica s karcinomom gušterače nastojala baciti kroz prozor što je ipak spriječeno (iako možda taj slučaj ne treba dovoditi u kontekst cjelokupne situacije u bolnici, ali, prema kazivanju našeg pouzdanog izvora, to se dogodilo).

Šefovi odjela bolnice održavaju situaciju koliko je moguće i tim ljudima u ovom trenutku ne treba ništa zamjerati, kao ni samom ravnatelju dr. Anti Kvesiću, jer oni rade sukladno svojim trenutnim mogućnostima, pa vjerojatno i više od toga, međutim cjelokupna javnost i u Mostaru i u HNŽ-u bi više trebala biti razočarana ponašanjem ministra Gorana Opsenice koji se još uvijek nije obratio, te eventualno svojim obraćanjem pokušao primiriti javnost, kao što primjerice čine ministri u nekim drugim županijama, te susjednim državama.

Stoga ovom prilikom postavljamo pitanje Premijeru HNŽ-a dr. Nevenku Hercegu: Je li Vi odgovarate za ponašanje ministra Opsenice i da li Vi želite preuzeti odgovornost na sebe kada već konstantno istupate u javnost, a ne resorni ministar? I je li još uvijek mislite kako koronavirus ne može preko Ivana ovamo? A što tek misli vječni gradonačelnik Ljubo Bešlić? I gdje je ovih dana taj „frajer“?

Dr. Kvesić je morao sve postojeće kapacitete u novonastaloj situaciji usmjeriti na prvu crtu fronte i dojam je da je on to učinio poprilično dobro, ali zakazala ih je velika većina iz vrha ovdašnje politike.

Također, kada spominjemo ministra Opsenicu, realnim se u ovom trenutku postavlja upit: Je li i on u samoizolaciji? Je li se možda ljubio sa komšijom Vencelom Pralasom? Naime, i Opsenica poput Pralasa stanuje u mostarskom naselju Ilići, tek malo podalje od njega, pa tko zna, kada se ovaj nedavno vratio sa puta, možda se susreo sa svojim dragim susjedom, te izljubio, kao što je očigledno napravio s dosta jakih karika na ovdašnjoj političkoj sceni, a o čemu svjedoči i spoznaja da su se nakon pozitivnog nalaza kod Pralasa na koronavirus testirali i dr. Dragan Čović, te velika većina drugih ključnih figura mostarskoga HDZ-a.

Ono što ne znamo jeste kakvo je trenutno stanje sa drugim zdravstvenim ustanovama u HNŽ-u, konkretno s bolnicom Dr. Safet Mujić (Južni logor) i što je s njihovom pomoći koja je obećana? A tu pomoć bi upravo ministar Opsenica trebao koordinirati zajedno s ministrom zdravstva u Vladi FBiH.

Na infektivnom odjelu u Mostaru se trenutno nalazi i devet pacijenata zaraženih koronavirusom iz Konjica, narednih dana će se ta brojka vjerojatno povećavati i situacija će postajati sve teža, pa nema uistinu razloga za medijsku hajku na ravnatelja bolnice u Mostaru, čovjeka koji od tih naših “velikih faca” možda radi i najbolji posao u ovom trenutku. On radi, dok se velika većina drugih zabavlja s mišlju – je li ušao sprida ili sazad?

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});