fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Pobuna SDA zbog “dominacije” HDZ-a?

Autor: K. Lovrić

TRAVNIK- Iako se o novoj Vladi Srednjobosanske županije danas trebala očitovati županijska Skupština, to se nije dogodilo i to ne zbog stranaka oporbe koje drže ključ za potvrdu izvršne vlasti, već zbog nedolaska četvoro zastupnika SDA-stranke koja je dio nove vladajuće koalicije.

Razlozi nikomu nisu bili jasni, barem javno, pa su odmah i krenule spekulacije zbog čega su SDA-ovci zapravo blokirali proces uspostave vlasti u toj županiji, iako je samo neoliko dana ranije Županijski odbor te stranke postigao i konačan dogovor s HDZ-om BiH glede podjele ministarstava. Na Skupštinu tako nisu došla dvojica zastupnika iz Travnika, te dvoje iz Bugojna nakon čega je prvi čovjek županijskog SDA Asim Mekić poručio kako će protiv njih biti poduzete mjere predviđene statutom ove stranke. Navodno su, smatra on, pojedinci nezadovoljni rasporedom ministarstva i to bi trebao biti razlog takvog ponašanja.

“Bugojno je nezadovoljno jer ih nema u prijedlogu ministara, ali ako je to odluka Županijskog odbora SDA oni to moraju poštovati. Ti koji nisu došli i koji ne žele podržati odluke stranačkih organa, udarili su šamar građanima koji su glasali za njih” – kazao je Mekić.

Mekić je naglasio da zastupnici koji su dobili mandate moraju uvažavati stavove stranke iz koje dolaze.

“Ako netko želi odlučivati samostalno treba biti nezavisni zastupnik” – rekao je Mekić.

Međutim, upućeni tvrde kako postoji mogućnost i da se radi o nekoj vrsti bojkota zbog činjenice da je HDZ BiH uspio osigurati pet od ukupno devet pozicija u Vladi (četiri hrvatska i jedno srpsko ministarstvo) te time nakon dugo vremena izaći kao politički pobjednik nad SDA-om. Takav raspored snaga omogućio bi HDZ-u i strankama okupljenim oko HNS-a snažniji nadzor političkih prilika, pa i mogućih ustavnih promjena u ovoj nacionalno mješovitoj županiji što se ne sviđa “tvrđem” dijelu SDA.

Naime, zahtjevi HDZ-a tijekom pregovora sa SDA-om, osim pozicija u Vladi odnosili su se i na ustavne promjene kako bi SBŽ konačno dobila status kakav je i zamišljen, a to je županija s posebnim režimom u kojem se ravnopravnost i međunacionalna ravnoteža Hrvata i Bošnjaka mora poštovati.

Umjesto toga, posljednjih godina na sceni je bila bošnjačka dominacija kojoj su se, nakon ovih izbora počeli tresti sami temelji i što je kulminiralo nakon što je postalo jasno kako DF kao SDA-ov partner koji je trebao umanjiti snagu hrvatskog bloka ispada iz igre. Stoga nije nemoguće kako je ovaj potez dijelom uvjetovan i tom činjenicom, odnosno pokušajem ponovnog vraćanja DF-a u igru.

Inače, u SBŽ-u se već jedno vrijeme govori o ustavnim promjenama kojima se traži uspostava pozicije zamjenika premijera što bi za Hrvate mnogo značilo, a jedan od zahtjeva je i potvrda Vlade uz obveznu natpolovičnu većinu svakog kluba naroda.

Autor: K. Lovrić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});