fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Prosvjed pred VSTV-om BiH moralno opravdan, na Ustavu i Europskoj konvenciji zasnovan!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, a o čemu su mediji detaljno izvijestili, pozvao je građane da se okupe pred Sudom i Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u srijedu, dana 29.05.2019,, godine, u11:55 sati, a kao odgovor na korupcijsku aferu „Tegeltija – potkivanje i dr.,“, a koja potresa pravosuđe u zemlji.

„Da bi spasili i državu i sebe neophodno je oboriti ovakav kriminalni VSTV. Predlažem masovno okupljanje građana iduće sedmice pred Tužilaštvom i Sudom BiH (tu je sjedište VSTV-a), kao demokratski vid pritiska za podnošenje ostavki“, napisao je Mektić na svom Twitter nalogu prošlog tjedna, navečer!

„Biću na čelu toga pokreta“, poručio je ministar Mektić.

Nedugo nakon ovoga, portal Dnevno.ba kontaktirao je gosp. Muriza Memića. U svojoj izjavi za portal Dnevno.ba, Memić je kazao, kako je „uvjeren u istinitost snimka, a vezano za aferu „Tegeltija i dr.,“, te da poziva sve poštene građane BiH, da se pridruže protestima, koje je najavio ministar Dragan Mektić! To nam je posljednja prilika da nešto promijenimo u ovoj zemlji, za budućnost nas samih i naše djece. Ja svoga Dženana ne mogu vratiti, ali ono što mogu jest pravdu za njega tražiti i pravdu za budućnost druge djece. To je moje legalno i legitimno pravo, ukoliko institucije zakažu, a očito je da su zakazale“ – navodi Memić u izjavi za portal Dnevno.ba.

Komentirao je Memić, također i ponovio svoje ranije iznijete stavove, da su „svi članovi VSTV-a BiH, koji su glasali za imenovanje Dalide Burzić na poziciju sudije Suda BiH, nemoralni“!

Podsjećanja radi, Visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko ukazao je već dva puta u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti, da je povjerenje građana u bh. pravosudne strukture narušeno, a to predstavljajući kroz dva predmeta „Memić“ i „Dragičević“! Gosp. Inzko se posebno osvrnuo na predmet „Dženan Memić“, ukazujući na ozbiljne propuste i korupciju pravosudno-policijskih djelatnika, koji su radili i involvirani bili u predmet „Dženan Memić“!

Nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio proteste, a proteste istoga podržale grupe „Pravda za Dženana Memića“ i „Pravda za Davida“, predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija zatražio je od Direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsada Vilića policijsku zaštitu za sebe, jer se, kako za medije izjavi „osjeća nesigurno“ u Sarajevu.

Međutim, svaki iole razuman čovjek zna ili bi trebao znati, a osobito to znaju vrsni poznavatelji prava, Ustava BiH i Europskih konvencija, da je svaki protest na zakonu utemeljen, zagarantiran po Ustavu i Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Tako i najavljeni protest ispred VSTV-a BiH, koji se treba održati 29.05.2019., godine u srijedu u 11:55 sati ima svoje utemeljenje i uporište u zakonu i Ustavu i Konvencijama, koje je kao takve ratificirala i prihvatila država Bosna i Hercegovina:

U konkretnom slučaju je zagarantirano, i to:članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine i članom 14. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno, pravo uživanja prava i sloboda bez diskriminacije po bilo kojem osnovu kao što je pol, rasa, boja, jezik, vjera, političko i drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost sa nacionalnom manjinom, imovina, rođenje ili drugi status.

Dakle, iz gore prethodno citiranih članova, nedvojbeno proizlazi, da je svakom čovjeku, nacionalnoj manjini, bez diskriminacije, dozvoljeno da javno, okupljanjem, izrazi svoje političko i drugo mišljenje, kao odgovor na nezadovoljstvo u radu bilo koje vlasti, u konkretnom slučaju pravosudne vlasti, pred zgradom VSTV-a BiH, kao krovnom institucijom trećeg stupa pravosudne vlasti u državi.

Gledano sa teološko-moralnoga aspekta, svaki protest ili štrajk, moralno je opravdan, kada se pokaže, kao neizbježno ili barem nužno sredstvo, u vidu srazmjerne koristi. Postaje tek onda moralno neprihvatljiv, kad je praćen nasiljem, ili ako mu se pridaju ciljevi, koji nisu izravno povezani sa uvjetima pod kojim se protestuje ili su protivni općem dobru.

Međutim, prvo: koliko se dalo pročitati iz medija, na najavljeni prosvjed ispred VSTV-a BiH, na koji su pozvani svi građani, pozvani su svi, da u skladu s dostojanstvom i u miru, bez nasilja, izraze svoje mišljenje, zbog katastrofalnoga stanja u pravosuđu. Dakle, protest neće biti praćen nasiljem; Drugo: protesti su povezani sa ciljevima, koji su izravno povezani sa uvjetima, zbog kojih se protestuje – traži se pravda za dva ubijena mladića Dženana i Davida – a čije ubojice pravosudni sistem u BiH štiti, a montirano i lažno optužuju druge za ta dva ubojstva, dakle protestuje se u konkretnom slučaju, zbog korupcije u pravosuđu, koja je najveće „Zlo našega vremena“ – kako i reče papa Franjo; Treće: prosvjedi su u službi općeg dobra, što je neupitno!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});