fbpx

KOMENTAR DANA: Reforme – s kim i kako?

Autor: Danijel Ivanković

MOSTAR - Riječ "reforma" većina političara posljednjih mjeseci samo u jednom danu izgovori desetke puta, ali jadna li nam i njima majka ako to bude deklarativna navika, ulizivanje javnosti i Europi i stručni vrhunac u obrazovnoj bijedi.

Zabrinjavajući je podatak da su se stručnjaci otprije distancirali od politike, a da stranački vrhovi po dosadašnjem receptu po preuzimanju vlasti prvo uhljebljuju, a o potrebi reformiranja društvenog ustroja ne razmišljaju.

Zanimljivo će biti pratiti naredne mjesece nakon što su podijeljena ministarska mjesta zapažajući da su pojedinci sjeli u fotelje koje odudaraju od njihove obrazovne kvalifikacije i organizacijskih sposobnosti. Poslije četiri godine potpune havarije javne uprave gdje su na važna mjesta u gotovo svim ministarstvima postavljane brojne osobe bez visoke stručne spreme nove ministre očekuju čete nesposobnih kadrova na koje se nitko u vremenu reformi zbog obrazovne nekompetentnosti ne može osloniti.

Koliki se onda može očekivati kapacitet reformskih promjena u BiH, kada imamo političke blokade, mentalitet uhljebljivanja najglasnijih, nepošteno mudrih i naoružanih s kupljenim diplomama.

BiH kao žedan vode treba zakonodavne, gospodarske i obrazovne reforme. Prvi potezi pojedinih političara ne ulijevaju nadu za brzim hvatanjem u koštac s navedenim, jer u ovom trenutku nema zadovoljavanja s malim koracima. Ljudi u BiH su sve gladniji, a zatomiti potrebe želudca je dnevno gašenje vatre. Njima treba uz dnevne obroke i sigurna budućnost.

Federacija BiH trenutačno je zadužena 45% BDP-a. Samo u ovoj godini slijedi 400 milijuna KM kredita od MMF-a za javnu potrošnju, a za društveni rast je potrebna godišnja stopa od minimalnih 3,5 % na godinu. Blizu toga još nismo, pa je pitanje s kakvim osobama će vlast provesti sve navedene reforme i postići prijeko potrebne promjene?

Zanimljivo bi bilo analizirati sve stranačke korpuse, njihove političke smjernice, političku i državničku osviještenost i dakako saznati imaju li stručnih kapitalaca i istinskih političkih i gospodarskih menadžera?

Nikad ne gubimo nadu i pričekajmo naredne mjesece, pa će sve biti jasnije.

Autor: Danijel Ivanković

ZADNJE VIJESTI