fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Stanje u Federalnoj vladi očekivano

Autor: Damir Jelić

SARAJEVO - Kada se Čović dogovarao s koalicijskim partnerima oko ministarstava koje bi trebao preuzeti HDZ BiH on nije mislio na interese svoje stranke. Rezultat pregovora je prvi njegov politički poraz nakon pobjede na izborima. Taj prvi poraz toliko je razoran da će stajati HDZ BiH dobre pozicije u Federalnoj vladi.

Hrvatska politika bi tako mogla izgubiti na vrijednosti kod međunarodne zajednice, stalno će biti u podređenom položaju, a uostalom treba se zapitati bi li kadrovi stranke mogli zadovoljiti potrebe svih gospodarskih subjekata koje Čović želi.

Uostalom Čovićeva briga o gospodarstvu je dobro poznata. U Hercegovini je mnogo toga propalo i pokradeno u privatizacijskoj pljački, a Aluminij i ostale perjanice samo što ne izdahnu.

Odnosi između SDA i HDZ BiH su relativno dobri. Ovo relativno znači da SDA voli i DF, te da preslagivanja sadašnje koalicije neće biti. Novalić bi najradije rekao – Dajte, molim Vas nemojte više!, ali i SDA bi najradije nastavio s kontroliranjem sličnih poduzeća, kao i HDZ BiH.

Između HDZ BiH i DF bit će stalnih trvljenja. Ministri iz DF-a žele u ime vlade biti odgovorni za svoje resore. U kontinuitetu govore da žele raditi samo po zakonu, ali vidljivo je da se njihovi ministri nisu baš dobro snašli na novim funkcijama i nikako da zaustave bezakonje prethodne vlade na čijem je čelu bio SDP.

HDZ BiH ima velike želje, predizborna obećanja dana biračima teško će moći ispuniti, kao i stranačke interese. Sve zbog činjenice da nisu birali “dobra” ministarstva ili u pregovorima nisu bili mudri. U sadašnjoj situaciji najbolje bi bilo da pokušaju vremenom ostvariti političke interese i na jedan mudriji način pronađu kompromise u Federalnoj vladi.

Nije realno da se pitaju i u resorima drugih ministarstava na isključiv način. Tri stranke moraju imati i tri kompromisa. Federacija BiH nema vremena za čekanje, a niti narod.

Ukoliko se bude ustrajavalo na onemogućavanju rada Vlade svaka od stranaka može očekivati negativne posljedice, a od njih ponajmanje DF.

Autor: Damir Jelić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});