fbpx

KOMENTAR DANA: Tko će nama Hrvatima pomoći ako neće Zagreb?

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - Na stranu svakodnevno političarenje i prebacivanje krivica jednih na druge. Na stranu i Pelješki most te stav oko tog mosta člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. On je komentirajući komentare oko izjava koje se odnose na Aliju Izetbegovića, Erdogana i „amaneta“, spomenuo i primjer međurelacijskih odnosa Srbi u BiH – Beograd i Hrvati u BiH – Zagreb.

Možda je aludirao, vjerojatno je aludirao na odnos Turske prema Bošnjacima u smislu, ako Srbi i Hrvati imaju u BiH zaštninike, zašto ga ne bi imali i Bošnjaci u Turskoj? Ne ulazeći u raspravu oko toga i ne pitajući se ništa o vezi Bošnjaka i Turaka, jer kao narodi se imaju pravo voljeti, nešto je drugo upalo u oči. Pri tom je Bakir Izetbegović spomenuo i rečenicu u kojoj pita da se, evo, pogleda kako se Zagreb odnosi prema Hrvatima u BiH.

Izetbegović nije vjerojatno mislio ništa loše s tom opaskom. No, potaknuo je protupitanje. Kako bi se inače trebao službeni Zagreb odnositi prema Hrvatima u BiH već zaštitnički u najvećoj mogućoj mjeri i da pomogne u najvećoj mogućoj mjeri? Posebno otkad na političkoj sceni nema Stipe „’ko šljivi B-H Hrvate“ Mesića.

Brojni, stvarno brojni Hrvati, posebno Hercegovine, dugo nisu imali zaštitnika čak ni u liku i djelu vlastitog člana predsjedništva države u kojoj živimo. I to u dva mandata.

Ni dan danas nisu svi Hrvati Bosne i Hercegovine tretirani na jednak način. Imaju svoje razloge oni koji nas dijele na podobne i nepodobne. No, ako politička vrhuška BiH Hrvata „kuka“ nad sobom i svojim narodom, u kakvom li su tek položaju oni Hrvati koji su zaboravljeni čak i od te političke vrhuške te ih se smješta u razne političke formulacije, na milost i nemilost onih pod čijom čizmom budu ako dođe do podjela. Ipak, podjele i priče oko njih su tek politička igra.

Stoga, jedina utjeha svim Hrvatima, posebno onima koji nisu dovoljno „veliki“ Hrvati jer su neposlušni, jest da nas barem službeni Zagreb tretira na jednak način. I to ne u smislu financijske pomoći koju dodjeluje Hrvatski sabor već prema jednakim pravima za sve.

I ne više u smislu podjela prema političkom principu unutar jednoga naroda gdje treba jedne rušiti a druge ustoličiti, kao u vrijeme Sanadera. Jer, ukoliko su Hrvati obespravljeni u Bosni i Hercegovini, što se tiče političkih prava, nama je sasvim svejedno koja hrvatska stranka bude na vlasti. Ako postoji neravnopravnost koju ne može nitko ispraviti bez strane pomoći, ako to ne može ni HDZ BIH, neće moći ni druge hrvatske političke opcije. Stoga je hrvatskom narodu, u principu, svejedno koja hrvatska stranka vlada. Ali nije strankama svejedno odnosno dijelovima naroda koji su članovi stranaka nije svejedno jer vlast nije samo dizanje ruku i pravo odlučivanja. I o tome se, između ostalog, radi.

Zato se brojni nepodobni i apolitični Hrvati mogu i zapitati – tko će nam pomoći ako neće Zagreb – kada ne možemo sami sebi.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI