fbpx

KOMENTAR DANA: UTRKA ZA RUKAMA – Prvi korak do nove većine

Autor: Karlo Lovrić

SARAJEVO - Prvi korak trenutne vladajuće koalicije u naporma za osiguranje nove parlamentarne većine biti će povučen sutra za kada je najavljen sastanak čelništva SBiH s izaslanstvom SDA i na kojem bi se trebali dogovoriti programski principi buduće suradnje.

Za sada se još uvijek ne zna hoće li na istom sastanku biti obznanjen i definitivan dogovor, no predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić naglasio je kako bi nakon usuglašavanja načela potpisivanje koalicijskog sporazuma između Stranke za BiH i SDA moglo biti održano u četvrtak.

Materijali koje su poslali su, pojasnio je Jerlagić, principi koje su oni potpisali u studenom 2014. godine, s tim kako je SBIH u međuvremenu poslao SDA-u dokument koji su ekonomski eksperti predstavili na Krugu 99, a koji se odnosi na razvoj BiH, jer smatraju da je to dugoročno rješenje problema.

“Sada kad nema Međunarodnog monetarnog fonda, trebamo ugraditi te elemente u principe”, upozorio je Jerlagić.

Ukoliko bi SDA i SBIH dogovorili sve detalje, HDZ BIH bi kako se doznaje blagoslovio ovaj dogovor budući je ta stranka ranije već imala kontakte s čelnicima SBIH-a. Ovim korakom SDA-HDZ BiH bi bili jedan korak bliže osiguranju magičnih 50 ruku u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta koliko im je potrebno za neometano funkcioniranje vlasti.

Za sada vladajućima (bez SBIH-a budući da ništa nije sigurno dok se dogovor ne obznani), nedostaje devet ruku (skupa imaju 41 zastupnika – SDA 29, HDZ BiH 12) te je već razrađeno nekoliko mogućih kombinacija kako doći do tog cilja. Prva kombinacija, odnosno faza je uključivanje u razgovore s predstavnicima A-SDA, SBiH-om, pa i Laburističkom strankom, no problem je što te političke opcije imaju nedovoljan broj zastupnika. Naime, ukoliko bi sve tri podržale SDA i HDZ BiH ovima bi ponovno nedostajale tri ruke.

Zbog toga se kao druga kombinacija spominju BPS Sefera Halilovića, pa čak i HDZ 1990. koji imaju po četiri zastupnika, međutim za sada je nepremostiva prepreka što HDZ BiH ni u kojem scenariju ne želi vidjeti HDZ 1990. u novoj većini, dok je s druge strane BPS izražavao privrženost suradnji s DF-om, tako da je upitno hoće li se ta stranka na kraju uopće pojaviti u kombinacijama za novu većinu.

Stoga i ne čudi što HDZ BiH i dalje priželjkuje ulazak SBB-a Fahrudina Radončića u kombinaciju nove parlamentarne većine, a što bi s obzirom na broj njihovih zastupnika osiguralo stabilnost. No svjestan kako SBB uporno izbjegava ući u takve sheme, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović jučer je tak naveo kako bi uskoro mogla biti formirana parlamentarna većina koju bi podržale, pored SDA i HDZ-a BiH, i neke manje stranke.

O kojim manjim strankama se radi za sada je nepoznato. S druge strane oporba predvođena SDP-om i DF-om i dalje traži promjenu vlasti, a prvi u nizu koraka povukao je Klub SDP-a na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH dostavivši Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH koji su potpisala 24 izaslanika.

Autor: Karlo Lovrić

ZADNJE VIJESTI