fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Žestoko zakonski kažnjavati i trajno obilježiti seksualne prijestupnike

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Kako funkcionira politika? Ovisi gdje i na koji način. U Bosni i Hercegovini funkcionira tako da se svatko tko dobije priliku najprije bori da dođe na vlast a onda pomalo, ima vremena do sljedećih izbora, a do tada treba postaviti svoje ljude na odgovorne funkcije koje (samo njima) život znače. U međuvremenu se donese nekoliko stotina amandmana i odluka, promijeni zakona i podzakonskih akata, i sve to predstavlja statističku brojku koja opravdava mandat. A rijetko u tim procesima postoji konsenzus, dogovor vlasti i oporbe. Sveopća mobilizacija da bi se nešto pokrenulo s mrtve točke ili nekoga istinski zaštitilo.

Neki dan je Lana Prlić (SDP) predložila nešto hvale vrijedno oko čega bi mogao postojati konsenzus ako žele političari u zakonodavnim tijelima osigurati imalo bolje i sigurnije uvjete življenja svojim građanima. Ona je, naime, kao zastupnica u Zastupničkom domu FBIH u proceduru uputila prijedlog Zakona o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji. Registar i njegovo uvođenje je međunarodni pravni standard i obveza zemalja koje su ratificirale Konvenciju Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja a među zemljama koje su ratificirale konvenciju je i Bosna i Hercegovina. Registar bi sadržavao podatke o prekršiteljima zakona i služio bi sudu, tužiteljstvu, te svim organizacijama i ustanovama koje imaju kontakta s djecom.

Znamo da se političke strane različitih ideoloških smjerova u ovoj državi oko svega spore, ali ako igdje postoji prilika za konsenzus i međusobni dogovor, onda je to u onim stvarima u kojima se ide na zaštitu nemoćnih kao što su djeca i njihovo pravo na izbjegavanje trauma koje ih obilježavaju za cijeli život. Ako već mnoge slabije skupine našeg društva osjećaju nepravde i sporost ili nemogućnost njihovog zbrinjavanja, poput razvojačenih branitelja ili mase umirovljenika, onda barem zakonodavno tijelo može zaštiti u najvećoj mogućoj mjeri djecu, a prekršitelje zakona drakonski kazniti i trajno obilježiti upisom u registar.

Ovaj prijedlog od strane Lane Prlić je došao u pravo vrijeme da ga se proširi i uputi u hitnu proceduru. Proširenje bi trebalo obuhvatiti sve prijestupnike i zločince po pitanju amoralnih seksualnih zločina, a posebno one koji svojim ponašanjem pokazuju da su duševno nestabilne kategorije ili su dušu vragu prodali. Jer, trebalo bi zakonski drastično kazniti sve prekršitelje onih gnjusnih zločina baziranih na seksualno iskorištavanje, silovatelje i iskorištavače nemoćnih, a posebno mentalno nerazvijenih osoba. Tako bi trojka koja je se fotografirala sa hendikepiranom osobom koja je iskorištena i ostavljena bez odjeće, osim gnjeva od strane čovjeka i Boga, trebala osjetiti i gnjev države, ili je i država skinuta do gola. Uistinu se nema što više reći o notornim mentalnim huliganima.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});