fbpx

KOMENTAR TJEDNA: Budimir Lončar pokušava spasiti Dragana Čovića !?

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

MOSTAR - Dodik, Komšić i Džaferović kao članovi predsjedništva BiH, nazočili su u Bruxellesu u dvodnevnom posjetu. Na radnom doručku sastali su se s povjerenikom za proširenje Europske unije Johanesom Hahnom i predsjednikom Europske komisije Jean Claude Junckerom. Izaslanstvo BiH primio je i Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća.

Draganu Čoviću nakon gubitka izbora za člana Predsjedništva BiH, svakim danom smanjuje se radijus kretanja. Političko marginaliziranje Dragana Čovića nakon debakla u izbornom glasovanju za člana Predsjedništva BiH, prenijelo se na Izborni sabor HNS BiH, na kojemu jednoglasno biva izabran ponovno Dragan Čović kao jedini kandidat, aklamacijom, javnim glasovanjem, a što jasno zrcali kako je postao javna kompromitacija, delegata i govornika HDZ-a BiH, proceduralnim propustima, slična sjevernokorejskim izbornim scenarijima. Ukratko vodstvo HDZ-a BiH se pogubilo.

Mediji su najavili povlačenje Dragana Čovića s predsjedničke funkcije u HDZ-u BiH, radi diplomatskih pritisaka iz Bruxellesa. Ispostavilo se kako su informacije točne, prijemom delegacije BiH u dvodnevni posjet uredima Europske unije u Bruxellesu. Povijest kriminala Dragana Čovića utjecala je na kraj njegove političke karijere u HDZ-u BiH, kao lidera Hrvata BiH. Nakon što su mediji objavili vijest kako Dragan Čović odlazi, nastala je uzbuna u HDZ-u BiH, vjerni suradnici sokolovci bezuspješno su pokušavali organizirati sastanak Plenković-Čović u Zagrebu 28. i 29. siječnja 2019. godine. Posjet Dragana Čovića Zagrebu završio je traumatično. Predstavnik niti jedne od institucija Republike Hrvatske nije otvorio vrata Draganu Čoviću kao novoizabranom predsjedniku HNS-a. Kolinda Grabar Kitarović tužno je priopćila kako ne može utjecati na Dragana Čovića gdje će i kada otići. Nakon izjave Doris Pack ni Andrej Plenković ne daje izjave u kontekstu Dragana Čovića i njegovih eskapada, ali ga također zaobilazi u Zagrebu. Vlada RH i njeni ministri nisu zainteresirana za suradnju s Draganom Čovićem kao pojedincem, koji privatno šara malo s Beogradom, malo sa Zagrebom. Arbitar u spašavanju Dragana Čovića od međunarodnog diplomatskog progona – sankcija postao je Budimir Lončar, koji posredno preko Milana Bandića i Aleksandra Vučića pokušava zaštititi Jugoslavena Dragana Čovića.

Iz visokih izvora Središnjice HDZ-a Republike Hrvatske procurila je vijest kako su vrata HDZ-a za Dragana Čovića zatvorena. Ivo Josipović i Stjepan Mesić posredno, preko devedesetpetogodišnjeg Budimira Lončara i Milana Bandića pokušavaju spasiti Dragana Čovića, što su njegove suradnice (kolgerle) s kojima se u posljednje vrijeme često pojavljuje u javnosti i potvrdile objavama na društvenim mrežama. Ćiriličar Čović fotografiran je u kasnim večernjim satima s notornim Bandićem i velečasnim Korenom ispred zagrebačke Prvostolnice, a fotografije iz daljine odaju karakter turističke posjete glavnom gradu svih Hrvata. Kako bi situacija bila dovedena do apsurda prethodni dan je poslušnik i rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić imao zadaću s rektorom Borasom koji je njegov zemljak svome predsjedniku ćiriličaru organizirati susret navodnog organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem “Europski ustav za BiH” kako bi turistički obilazak Zagreba Čovića i njegove družine dobio konture nekog službenog posjeta.

Zanimljiva je i informacija iz današnjeg hrvatskog tiska kako će Budimir Lonačar uskoro dobiti Medalju Grada Zagreba, a odluku o dodjeli donio je upravo gradonačelnik Bandić uz obrazloženje da je Lončar bio savjetnik Stjepana Mesića i Ive Josipovića koji su se “proslavili” svjedočeći pred Međunarodnim kaznenim Tribunalom za ex Jugoslaviju u Den Haagu. Nije na odmet pridometnuti i informaciju kako je Budimir Lončar u vrijeme velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, joj onemogućio nužnu obranu zalažući se da se Hrvatskoj uvede embargo na isporuku oružja što u svojoj knjizi “Britain and the Balkans” sjajno opisuje engleska povjesničarka Carrol Hodge.

Nije ni čudno da Jugoslaven Čović biva u Zagrebu s Bandićem po preporuci “metuzalema” Bude Lončara i starih Jugoslavenskih drugova komunista. Nesporni dugogodišnji utjecaj Budimira Lončara u Ujedinjenim Narodima, uz pomoć Aleksandra Vučića i Srbije može doprinijeti da Dragan Čović ne završi u zatvoru. Za Čovića bi mogla biti zabrinjavajuća odluka visokih krugova HDZ-a Republike Hrvatske koji su shvatili čiji je u stvari igrač Dragan Čović, koji desetljećima čini štetu Hrvatima Bosne i Hercegovine, potencirajući fiktivni izborni proces, a aklamacijama i “javnim linčom” nazočnih HDZ-ovaca u Mostaru pokazuje svoju moć nad poltronima i uhljebima iz takozvanog Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine. Kontinuitet vladavine Dragana Čovića zabilježio je stalno obespravljivanje Hrvata u Bosni i Hercegovini i majorizaciju hrvatskih oporbenih stranaka, uz asistenciju kriminalnih krugova, iz državnih pravosudnih institucija. I danas, neki od njih asistiraju u instituciji Ujedinjenih Naroda, Republici Srbiji, pokušavajući spasiti svog druga Dragana od novog kaznenog progona i smjene s čelne pozicije HDZ-a BiH, koja je sve više izvijesna i neminovna za dobrobit Hrvata u Bosni i Hercegovini.

U vrijeme kada politika i političke ideje kao i političari u EU gube moć i atraktivnost, jer je ekonomija jedina mjera svega, kod bosanskohercegovačkih Hrvata se još ne javlja duh tih promjena, a još od 1789. godine u velikoj Francuskoj poznata je krilatica “trećeg staleža” u kojoj se ukazuje da dva najmoćnija staleža, crkva i aristokracija žive na račun trećeg koji nema nikakvu ulogu u donošenju odluka, no želi imati svoje mjesto. Jugoslaven Čović je sebe uzdigao do “aristokrate-diktatora”, a bosanskohercegovačkim Hrvatima ponovno obećava treći entitet, kanal na hrvatskom jeziku, promjene izbornog zakona…, a u stvari ih je već pretvorio u “treći stalež”.

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI