fbpx

KOMŠIĆ: Bosna i Hercegovina će biti građanska država

Autor: dnevno.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oglasio se povodom trideset godina od prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene Narode.

“Republika Bosna i Hercegovina je točno prije 30 godina primljena u Ujedinjene narode. Tridest godina poslije, nažalost, još uvijek nije onakva za kakvu smo se borili. Nismo se borili za županije, entitete, entitetsko glasanje, ovakve domove naroda koji nisu ništa drugo nego mehanizmi blokada u rukama zagrebačkih i beogradskih ekspozitura, putem kojih otimaju najveći dio suvereniteta države Bosne i Hercegovine”, napisao je Komšić.

Istakao je kako su svi kompromisi u proteklih 30 godina pokazali promašenim.

“Što se više popuštalo i nastojalo ugoditi onima koji političke račune podnose Beogradu i Zagrebu, njihovi zahtjevi bili su sve veći i veći, a na kraju su skončali u zahtjevima za disolucijom, zahtjevima za formiranjem paralelnih institucija, zahtjevima za etničkom terirorijalnom reorganizacijom”, poručio je Komšić.

Također, drugi bošnjački član predsjedništva je prozvao i “sumnjiva lica” koja su davala podršku secesionistima i separatistima, a izdavala se kao međunarodni prijatelji.

“Bosna i Hercegovina će biti građanska država, kad – tad. Zato se vrijedi boriti, i ne biti kukavica koja na prvu prijetnju ili prijek pogled nekog trećerazrednog međunarodnog dužnosnika pristaje na sve što mu se na stol stavi i izvoli na potpis”, zaključio je Komšić.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI