fbpx

KOMŠIĆ “EU ne smije odustati od svog sustava vrijednosti, demokracije i jednakopravnosti građana”

Autor: Fena

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sudjelovat će u srijedu, 6. listopada, na samitu Europske unije i zapadnog Balkana koji će biti održan na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Komšić je u izjavi za Fenu izrazio očekivanje da će kroz inicijativu Zajedničkog regionalnog tržišta koja je integralni dio Berlinskog procesa biti razgovaramo o ekonomskom paketu koji je vrijedan 30 milijardi eura, a koji bi trebao obuhvatiti period od 2021. do 2027. godine.

Napomenuo je da je razvoj međusobne suradnje nužan za društveno-ekonomski oporavak regije, posebno za Bosnu i Hercegovinu koja prihvatanjem tog paketa ima odličnu priliku da sanira svu štetu koju je privreda doživjela tijekom pandemije, pa i više od toga.

– Kada je riječ o političkom dijelu samita, moja očekivanja izražena su već tokom sastanka s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u Sarajevu, kada sam zatražio da u Deklaraciji koja bi trebala biti usvojena na samitu bude zadržana riječ “proširenje” – podsjetio je Komšić.

Izrazio je uvjerenje da će se to i dogoditi, jer bi izbacivanja te riječi iz Deklaracije moglo biti vrlo loše i značilo bi da regija gubi perspektivu, a građani bi se razočarali u cijeli proces budući da je i sada već teško održavati eurooptimizam u regiji.

Smatra da je ovaj samit prilika da Europska unija još jednom jasno stane iza presuda Europskog suda za ljudska prava, odnosno iza svih pet presuda, kako bi se u Bosni i Hercegovini, u njenom ustavnom uređenju i izbornom sustavu uklonili svi elementi diskriminacije građana utvrđenih presudama.

Naglašava da je to posebno važno imajući u vidi činjenicu da u BiH postoje političke snage, poput Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratska zajednice (HDZ), koje se, kako kaže, iz svojih interesa protive provođenju tih presuda, “zalažući se za još veće etničke podjele i u društvu i u državi”.

– Europska unija ne smije odustati od svog sustava vrijednosti, demokracije i jednakopravnosti građana, jer bi to značio poraz i za EU i za BiH. Istinske vrijednosti Bosne i Hercegovine su istinske vrijednosti na kojima počiva Europska unija – zaključio je Komšić u izjavi za Fenu.

Sastanak na vrhu Europska unija – zapadni Balkan okupit će sutra čelnike država članica EU-a i partnera sa zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Sastankom će predsjedavati predsjednik Europskog vijeća Charles Michel koji će uz predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen predstavljati EU.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI