fbpx
Foto: Facebook

Komšić: Oružana agresija na BIH je prestala, ali politička još uvijek traje! Borba za neovisnost i suverenitet nije prestala

Autor: Dnevno.ba

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić večeras se obratio prisutnima na svečanom prijemu u sarajevskoj Gradskoj vijećnici povodom Dana neovisnosti BiH.

“Na početku večerašnjeg obraćanja želim prvo posebno pozdraviti naše hrabre Bosance i Hercegovce koji su ovdje večeras s nama. To su ljudi koji su proteklih dana svojom humanošću, požrtvovnošću i srcem pružali ruku spasa unesrećenom stanovništvu Republike Turske, a koje je stradalo u katastrofalnim potresima. Bosna i Hercegovina je ponosna na vas. Svi zajedno pokazali smo solidarnost s unesrećenim stanovništvom Republike Turske, ali vi koji ste otišli na lice mjesta učinili ste najteži dio posla”, počeo je Komšić svoje izlaganje.

Potom je podsjetio da je prije točno trideset i jednu godinu izjašnjavanjem građana na referendumu Bosna i Hercegovina započela svoju borbu za neovisnost i suverenitet koja još uvijek traje.

Komšić: BiH je opstala u svojim prepoznatljivim međunarodnim okvirima

“Protivnici neovisnosti i postojanja Bosne i Hercegovine, ni oružanom agresijom na Bosnu i Hercegovinu kao međunarodno priznatu državu, nisu ostvarili svoje ciljeve. Bosna i Hercegovina je opstala u svojim prepoznatljivim međunarodnim okvirima, usprkos svemu, pa čak i usprkos takozvanoj međunarodnoj zajednici.

Oružana agresija na Bosnu i Hercegovinu prestala je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma, ali politička još uvijek traje. Iz toga proistječe logičan zaključak da borba za neovisnost i suverenitet još uvijek traje”, kazao je Komšić. Dodao je da su obrisi te borbe u posljednjim godinama, pa čak i u posljednjim mjesecima, naročito vidljivi.

“Nažalost, naša država sad nije suočena samo s velikodržavnim aspiracijama susjeda i njihovim, rekao bih tradicionalnim pokušajima podjele Bosne i Hercegovine, nego i s neprimjerenim stranim intervencionizmom koji nam je možda u početku izgledao zbunjujuće, čudno, gotovo nevjerojatno.

Toliko zbunjujuće, čudno i nevjerojatno da čak mnogi nisu željeli vjerovati svojim očima. Onda su se pojavila logična pitanja gdje to odjednom, a zapravo nije odjednom, jer sjetimo se iskustva rata, nestadoše ljudska prava, jednakost, demokratski standardi, demokracija uopće? Gdje nestade međunarodna podrška suverenitetu Bosne i Hercegovine, pa nam sada ti lažni prijatelji sa susjedima uzimaju mjeru”, naveo je između ostalog Komšić, prenosi Index.hr

“Nekada stvari u BiH izgledaju kao malo dotjerana repriza okrutne stvarnosti”

“Način na koji se ta rješenja, mimo volje građana Bosne i Hercegovine, nastoje nametnuti drzak je i bezobrazan. U svojoj osnovi ona negiraju pretpostavku bilo kakve neovisnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine kao države. Građani Bosne i Hercegovine najvećim dijelom s negodovanjem gledaju na takvo tretiranje Bosne i Hercegovine.

Takvo političko djelovanje sigurno će se jednog dana naći pred stupom srama i pred sudom povijesti. Nažalost, nekada stvari u Bosni i Hercegovini izgledaju kao malo dotjerana, ušminkana repriza okrutne i krvave stvarnosti i dešavanja kroz koja smo već prošli u ratu”, poručio je Komšić.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI