fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Facebook

Komšić: Oružana agresija na BIH je prestala, ali politička još uvijek traje! Borba za neovisnost i suverenitet nije prestala

Autor: Dnevno.ba

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić večeras se obratio prisutnima na svečanom prijemu u sarajevskoj Gradskoj vijećnici povodom Dana neovisnosti BiH.

“Na početku večerašnjeg obraćanja želim prvo posebno pozdraviti naše hrabre Bosance i Hercegovce koji su ovdje večeras s nama. To su ljudi koji su proteklih dana svojom humanošću, požrtvovnošću i srcem pružali ruku spasa unesrećenom stanovništvu Republike Turske, a koje je stradalo u katastrofalnim potresima. Bosna i Hercegovina je ponosna na vas. Svi zajedno pokazali smo solidarnost s unesrećenim stanovništvom Republike Turske, ali vi koji ste otišli na lice mjesta učinili ste najteži dio posla”, počeo je Komšić svoje izlaganje.

Potom je podsjetio da je prije točno trideset i jednu godinu izjašnjavanjem građana na referendumu Bosna i Hercegovina započela svoju borbu za neovisnost i suverenitet koja još uvijek traje.

Komšić: BiH je opstala u svojim prepoznatljivim međunarodnim okvirima

“Protivnici neovisnosti i postojanja Bosne i Hercegovine, ni oružanom agresijom na Bosnu i Hercegovinu kao međunarodno priznatu državu, nisu ostvarili svoje ciljeve. Bosna i Hercegovina je opstala u svojim prepoznatljivim međunarodnim okvirima, usprkos svemu, pa čak i usprkos takozvanoj međunarodnoj zajednici.

Oružana agresija na Bosnu i Hercegovinu prestala je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma, ali politička još uvijek traje. Iz toga proistječe logičan zaključak da borba za neovisnost i suverenitet još uvijek traje”, kazao je Komšić. Dodao je da su obrisi te borbe u posljednjim godinama, pa čak i u posljednjim mjesecima, naročito vidljivi.

“Nažalost, naša država sad nije suočena samo s velikodržavnim aspiracijama susjeda i njihovim, rekao bih tradicionalnim pokušajima podjele Bosne i Hercegovine, nego i s neprimjerenim stranim intervencionizmom koji nam je možda u početku izgledao zbunjujuće, čudno, gotovo nevjerojatno.

Toliko zbunjujuće, čudno i nevjerojatno da čak mnogi nisu željeli vjerovati svojim očima. Onda su se pojavila logična pitanja gdje to odjednom, a zapravo nije odjednom, jer sjetimo se iskustva rata, nestadoše ljudska prava, jednakost, demokratski standardi, demokracija uopće? Gdje nestade međunarodna podrška suverenitetu Bosne i Hercegovine, pa nam sada ti lažni prijatelji sa susjedima uzimaju mjeru”, naveo je između ostalog Komšić, prenosi Index.hr

“Nekada stvari u BiH izgledaju kao malo dotjerana repriza okrutne stvarnosti”

“Način na koji se ta rješenja, mimo volje građana Bosne i Hercegovine, nastoje nametnuti drzak je i bezobrazan. U svojoj osnovi ona negiraju pretpostavku bilo kakve neovisnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine kao države. Građani Bosne i Hercegovine najvećim dijelom s negodovanjem gledaju na takvo tretiranje Bosne i Hercegovine.

Takvo političko djelovanje sigurno će se jednog dana naći pred stupom srama i pred sudom povijesti. Nažalost, nekada stvari u Bosni i Hercegovini izgledaju kao malo dotjerana, ušminkana repriza okrutne i krvave stvarnosti i dešavanja kroz koja smo već prošli u ratu”, poručio je Komšić.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});