fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Komšić ‘patriotski i građanski nacionalista’, rame uz rame Izetbegoviću, Dodiku i Čoviću!

Autor: dnevno.ba

Član Predsjedništva BiH i čelnik DF-a Željko Komšić iz dana u dan se serijalno pribija na stup srama od krugova i pojedinaca kojima je ponajviše valjao i koji su ga izrabljivali do iznemoglosti u razračunavanju s Draganom Čovićem i gaženju prava i legitimnosti hrvatskog naroda u BiH.

Časte ga salvama neumjesnih etiketa, zasipaju zloćudnim političkim parolama kao nekog nepoželjnog čovjeka i isluženog političara pa se  doima kako je ‘patriota’ Komšić pred progonom iz rodnoga grada poput mnogih drugih uglednika koji su morali odstupiti u ‘bijeli svijet’ i uzmaknuti pred primitivizmom, mržnjom i kabadahijstvom.

Sarajevo ga gazi

I sam je Željko Komšić sa svojim ‘kratkim fitiljem’ i nezrelim ponašanjem i sluganstvom ‘zelenom režimu’ doprinio i začinio svoj tragikomični položaj i status.

Za većinu Hrvata nesretni Željko Komšić je drugi bošnjački član Predsjedništva, ‘politički pekinezer’, ‘politički parazit’, ali i ‘štetočina koja svojim radikalizmom samo jača Dragana Čovića’.

Za sarajevski minder on je ‘karikatura’ dužnosnika bivšeg režima, ‘zeleni priljepak’, ‘otkačeni motor’, izdajica, ali i ono najcrnje, ‘patriotski i građanski nacionalist’.

I dok su Hrvati zanijemili i stavili točku na sočno opisivanje lika i djela nesuđenog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, sarajevski krugovi ne prestaju s pribijanjem Željka Komšića na stup srama. Toliko je to žestoko, često nisko po gležnjevima, taman za sažaliti.

-Ja sam čovjek koji dobro zna kako je izabran i zašto smo ga gurali. Tada je SDP imao svaki izborni ciklus za Predsjedništvo naizmjenično kandidata Bošnjaka i Hrvata. Tada je čitava ideja bila da kačimo SDP na čitavoj teritoriji države i da izbijemo nacionalnim strankama ekskluzivu na predstavljanje jednog naroda. Mi smo smatrali da trebamo iskoristiti izbor Komšića za jačanje u hrvatskom biračkom tijelu kao čovjeka koji pripada svom narodu ali brine o svima kao građanima. On je zaključio da je jednostavnije da ide u bošnjačke sredine i liječi rane Bošnjaka, glumeći većeg katolika od pape. On je tada bio jedan motor jednog moćnog aviona. Sad je Komšić otkačeni motor. Niti se zna gdje leti, niti gdje će pasti – prvi je ovih dana popljuvao svog dojučerašnjeg učenika, a danas ortodoksnog političkog neprijatelja, bivši šef SDP-a Zlatko Lagumdžija, piše Dnevni list.

Konceptualni umjetnik, Damir Nikšić, čija se osebujna retorika daleko i rado čuje Željka Komšića je čak proglasio i ‘građanskim nacionalistom’, što nije samo ista ravan uz rame s nacionalnim poglavicama Bakirom Izetbegovićem, Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, nego je daleko ružnije i pogibeljnije.

-On je po pitanju povratnika, koliko sam uspio shvatiti, prilično isključiv, netolerantan, militantan, mačoista, ima određene predrasude i neprihvatljiva  stajališta prema onima koji “u ratu nisu bili u Sarajevu” za nekoga tko se izdaje za “predsjednika svih građana”. Interesantno je da je Sarajevo nakon prva dva Komšićeva predsjednička mandata (čini mi se od 2006.-2014.), barem po rezultatima posljednjeg popisa, ostalo skoro u potpunosti bez Srba i Hrvata, bez tzv. “mješovitih brakova” ili djece tih “mješovitih brakova”, kao i bez mnogo mojih progresivnih i liberalnih prijatelja. Komšić nije ni ljevičar. On uopće ne mari za društvo i stanje u društvu. On samo mari za državu jer ona predstavlja  njegovo radno mjesto. Jedino “građansko” u njegovoj retorici je njegov građanski nacionalizam. Njegova retorika, njegovo insistiranje na (građanskoj) državi, a ne na (građanskom) društvu ga čini, ako ne desničarom, a onda nekakvom karikaturom “funkcionera” bivšeg režima, državnog socijalizma” – surovo je skenirao vođu ‘građanske opcije’ zastupnik Nikšić.

Njegov prezimenjak, šef SDP-a Nermin Nikšić, svog nekadašnjeg “druga” tretira kao čovjeka bez principa i priljepka SDA.

-Kada vam DF postavlja pitanja o principima, to vam je kao da miš propitkuje mačku o širenju kuge. Neka se oni drže toplote skuta svoje SDA. Mi smo odbili, a oni su pristali biti blijedi priljepak, jer kako drugačije nazvati one koji ne mogu ni prisustvovati sastanku na kojem Bakir Izetbegović i Dragan Čović dogovaraju politiku daljnje podjele BiH? Pristali su da u njihovo ime Bakir Izetbegović vodi politiku, pregovara s Čovićem i Plenkovićem, dogovara s Dodikom jer je to vizija društvenog poretka BiH u kojem navodno vladaju Čović, Dodik i Izetbegović, kao neprikosnovene poglavice – britko i  bez  “težih” atributa je politički smjestio Komšića, vođa SDP-a.

Ali, Željko Komšić je ustrajan u svom furanju na fazon građanstva i patriotizma koji mu je do sada ipak donosio lagodne proračunske benefite.

-Za građansku državu Bosnu i Hercegovinu je većina građana Bosne i Hercegovine. Kako mogu biti usamljen ako je većina za to? Čitavi zapadno-europski svijet je na razini principa za građansku državu. Uostalom, presude Europskog suda za ljudska prava govore o potrebi uvođenja jednakopravnosti svih građana BiH i odbacivanju tzv. principa konstitutivnosti. Toliko je argumenata na strani nas koji se zalažemo za građansku državu da ne znamo što raditi više s njima. Toliko je istina na našoj strani da više ne znamo kako se nositi s tolikom količinom istine koja je na našoj strani. Na strani građanske Bosne i Hercegovine. Da to nije tako, da nismo toliko u pravu koliko jesmo, nitko u BiH ne bi smio spomenuti ni G od građanske države, ne odstupa niti za  “jotu”  nabrijani građanski buntovnik, a objektivno i nema neke odstupnice niti alternative. On će i dalje ostati vojnik ispod “maršalove” slike.

Željko Komšić nije razočarao samo ‘desne’, stožerne Hrvate, niti sarajevsku elitu, on je svojim djelovanjem protiv sebe okrenuo i, na početku, naklonjene i uvijek odmjere bosanske franjevce.

-Komšić nije dobio glasove lijevog i građanskog političkog spektra, ako i jest, to nisu bili presudni glasovi u njegovom izboru. On je najvećim dijelom dobio glasove domoljubnih Bošnjaka koji su glasali protiv politike Dragana Čovića. Nije jednostavno kritički govoriti o politici Željka Komšića, jer riskirate da vas njegovi obožavatelji proglase neprijateljem Bosne i Hercegovine, da vas svrstaju uz politiku Dragana Čovića, i da vas proglase ustašom. Ipak, mora se konstatirati da su ovakvi politički potezi štetni, i to u dvostrukom smislu: s jedne strane oni nanose štetu građanskoj ideji Bosne i Hercegovine i istodobno jačaju položaj Dragana Čovića i HDZ-a. Ovakvi politički potezi ubijaju društvenu nadu – svećenički jasno i korektno je Komšića opisao fra Drago  Bojić.

– Komšić će ući u povijest kao netko tko je ugrozio potencijal ljevice u BiH. Znamo kome je Komšić govorio da je u ratu bio u sefu i sada ti kojima je govorio kažu da je Komšić kukavica. SDA po provjerenom receptu SNSD-a pokušava uništiti oporbu – upozorio je ugledni sarajevski intelektualac dr. Enver  Kazaz .

On  je ocijenio kako je Stranka demokratske akcije trijumfirala potezom DF-a i pohvalio je predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na prvom mudrom potezu od kada je došao na čelo ove stranke.

-SDA je trijumfirala nakon parlamentarnih izbora, ona je bila realno gledajući potpuno zbunjena, politička gubitnica, ali je SDA pobijedila na klasičan bosansko-šibicarski način.’

Mnogo je onih koji Željka Komšića tretiraju kao ‘šibicara’, haustor političara, dežurnog u sarajevskim ‘pubovima’, međutim on je , ruku na srce, sve to negdje  gurnuo na perferiju u mozgu i vrlo vješto se nametnuo i do sada održao u vrhunskoj politici.

Ovog puta rivali i ‘neprijatelji’ su očigledno odlučili da ga neće štedjeti. Svoju  rolu uljeza i marionete je skončao i sada je, po svemu sudeći i definitivno, karijera Željka Komšića priključena na infuziju SDA i Bakira Izetbegovića.  Ali, i iz te kuhinje cure uznemirujuće, hinjske prljavštine botova i smutljivaca

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});