fbpx

KOMŠIĆ RASKRINKAN Sarajevo nije oduvijek bilo dominantno muslimanski grad

Autor: Dnevno.ba

Dnevnik.ba donosi podatak s popisa 1910. godine u Sarajevu, gdje se vidi da su tadašnje 4 velike religije (katolici, muslimani, pravoslavci, Židovi) sve bile znatno ili gotovo podjednako zastupljene, pri čemu je kršćana bilo preko 50%, pa se Sarajevo nikako ne bi moglo nazvati muslimanskim gradom.

image

Sarajevo, popis stanovništva 1910.

Od 7 gradskih kotara, zanimljivo je, jedan se zvao Hrvatin. Čini se da se danas u Sarajevu promovira teza da je Sarajevo povijesno „ionako bilo“ muslimanski grad, dok je danas u moderna vremena pak multietnički grad, iako podaci ukazuju na suprotnu kronologiju – da je Sarajevo povijesno bilo multietnično, a danas jeste muslimanski grad, bez obzira na isticanje nemuslimana na medijski vidljiva mjesta koji služe kao smokvin list realnosti koja u današnjem Sarajevu nikome nije mrska: realnost je da danas tipični razred u tipičnoj školi Kantona Sarajevo nema nijednog učenika nemuslimanskog imena, što upućuje i na izgled ovog grada u neposrednoj budućnosti i njegov kapacitet da bude glavni grad federalne države 3 naroda.

Komšić je reagirao na izjavu Visokog Predstavnika Christiana Schmidta, koji je na simpoziju “Euroatlantska perspektiva Bosne i Hercegovine”,  u Njemačkoj organiziranog na njegovu inicijativu, Sarajevo nazvao “bošnjačkim gradom”.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI