fbpx

Komšić uvjetuje imenovanja Tegeltije, SNSD prijeti blokadom Parlamenta

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO – Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH provjerila je istinitost informacija o Zoranu Tegeltiji, kandidatu za predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te je rezultate provjere proslijedila Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Naime, SIPA je u četrvrtak zaprimila zahtjev predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića za provjeru istinitosti informacija koje je na obrascu Izjave – Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH naveo Tegeltija.

Prethodno je Središnje izborno povjerenstvo BiH izvršilo provjeru Tegeltije kao kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara BiH i zaključio da on ispunjava sve potrebne ujete  za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH. SIP BiH je u postupku provjere utvrdio da predloženi kandidat trenutno obnaša dužnost zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske te će, u slučaju da Zastupnički dom Parlamenta BiH potvrdi imenovanje ovog kandidata, postupiti sukladno odredbama čl. 1.10. Izbornog zakona BiH.

Uvjeti

Iako je sve spremno, te su početkom kolovoza i lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik potpisali sporazum o formiraju vlasti, imenovanje kandidata i dalje je blokirano u Predsjedništvu BiH.

Predsjedništvo BiH trebalo je prvo donijeti odluku o imenovanju kandidata, a potom slati njegovo ime na provjeru. Međutim, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović inzistiraju da Predsjedništvo BiH prije imenovanja kandidata za Vijeće ministara usvoji Godišnji nacionalni plan za NATO, čemu se srpski član Predsjedništva BiH oštro protivi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić za N1 je istakao da “nije problem u Tegeltiji, nego u tome da se Milorad Dodik odlučio za nepoštivanje zakona”.

“Problem je u tome što Dodik se odlučio za nepoštivanje zakona i nedostavljanje jednog tehničkog dokumenta, odnosno ANP-a, a nije problem u Tegeltiji s kojim nemamo problem da bude mandatar. Ipak, da stvar bude potpuno jasna. Ne postoji nikakva šansa, da ja glasam mandatara prije nego li se dostavi ANP-a, jer postupam i postupati ću po zakonu, poštujući ranije usvojene odluke Predsjedništva BiH, a koje se u ovom konkretnom slučaju tiču NATO integracija”, kazao je Komšić i dodao:

“Prema tome, sjednica će biti kad se ispune zakonski uvjeti za to. Ponavljam, onakvim stavom, Dodik žrtvuje Tegeltiju”.

Nema odstupanja

S druge strane također nema odstupanja.

”Formirano je mnogo Vijeća ministara i niko nikad nije postavljao uvjete kao što ih imamo sada. Ono što se priča da je MAP odobren 2011, pa formirana su od tada tri saziva Vijeća ministara i to niko nije postavio kao uvjet”, kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodaje kako mu jasno da se samo pokušava okriviti neko drugi za sve. Što se njega tiče, BiH je samo vježbalište za strance.

Dodik je rekao za ANP da je to “sklepani dokument koji predstavlja zbir raznih gluposti”, te da je potpuno besmisleno.

” Tu su svi dodavali šta su htjeli, a Srbi iz Vijeća ministara su to dopuštali i smatrali da je to nevažno, tako da se dobila neka skalamerija”, kazao je Dodik za ATV.

Blokada

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović (SNSD) kaže kako je glavni kočničar za formiranje vlasti Željko Komšić koji Dodika i njegovu stranku ne želi u bh. vlasti.

”To bi onda značilo, da praktično, do narednih izbora, nema Parlamenta BiH, nema donošenja bilo kakvih odluka. Ako to odgovara liderima iz FBiH neka izvole se ponašati ucjenjivački”,  poručio je Sredoje Nović.

Stručnjaci ocjenjuju kako bi ucjenjivačko ponašanje i održavanje na aparatima Vijeća ministara do kraja parlamentarnog mandata, BiH moglo gurnuti u nezapamćenu krizu.

”Uvjeren sam da je ovo uvod u jednu veliku institucionalnu krizu koja će imati dalekosežne i teške posljedice. Nisam siguran da oni koji na tome inzistiraju imaju dovoljno znanja, pameti i dobre volje da to razumiju”, kaže profesor  Radomir Lukić.

Treba podsjetiti i na to da nikada u postdaytonskoj BiH formiranje Vijeća ministara nije bilo uvjetovano nekim dokumentom. Nedorečenosti Ustava i zakona danas to omogućavaju članovima Predsjedništva BiH koji ne imenuju kandidata za Vijeće ministara pozivajući se na poštivanje Ustava i zakona.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI