fbpx

KONAČNA ODLUKA Gordana Tadić više nije glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH

Autor: Dnevno.ba

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH danas je donijelo konačnu odluku o smjeni Gordane Tadić s funkcije glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH.

Gordana Tadić će, kako je ranije odlučeno, biti premještena s mjesta glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH na mjesto tužiteljice državnog tužiteljstva.

Za sada nije poznato tko će biti v. d. glavnog tužitelja, a opcije su Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković, Ismet Šuškić ili Milanko Kajganić.

Gordani Tadić su odbijene žalbe, a smijenjena je nakon što su Prvostupanjska i Drugostupanjska disciplinska komisija za tužitelje VSTV-a BiH, odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH, donijele odluku, čime je utvrđena njena odgovornost zato što je propustila postupiti u skladu s relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključkom Vijeća od 17. i 18. prosinca 2014. godine, kojim VSTV BiH “zadužuje glavne tužitelje u BiH da u svojim institucijama osiguraju dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a”.

Također je propustila poduzeti potrebne radnje s ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira, čime je počinila disciplinske prekršaje iz člana 57. točka 8. “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti” i točka 17. “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća” Zakona o VSTV-u BiH.

Također je tužena postupila suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH i propustila da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera zaposlenika Tužiteljstva BiH te je propustila postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH od 17. 7. 2019. godine, kojim “se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH”, čime je počinila disciplinske prekršaje iz člana 57. točka 8. “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti” i točka 17. “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća” Zakona o VSTV-u BiH.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI