fbpx

Konaković podržao Schmidtovu izjavu o Komšiću: Nije u redu da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva

Autor: Dnevno.ba

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, izjavio je za sarajevsko Oslobođenje kako nije siguran jesu li izjave novog visokog predstavnika Christiana Schmidta sa simpozija u Njemačkoj autentične.

– Ako jesu autentične, onda dio tih izjava zvuči zabrinjavajuće, a dio izjava je nešto s čim se slažem. Govorio sam o tome da nije u redu da hrvatskog člana Predsjedništva biraju Bošnjaci i to paralelno s činjenicom da je još brutalnije da ljudi koji ne pripadaju etničkim skupinama nemaju pravo biti birani za člana Predsjedništva u građanskom kontekstu BiH kojem svi težimo, kazao je Konaković.

Dodaje da, ako nije bilo govora o blokadama, to baca sumnju na neke Schmidtove postupke, jer je “trenutno prvi problem BiH upravo Milorad Dodik, njegova rušilačka politika i koncept u kojem blokira institucije”.

– Ponekad govorim više o nama koji smo se doveli u situaciju da ovisimo o stavovima Dodika ili visokog predstavnika, zato što je naša probosanska strana raznesena korupcijama i osobnim interesima i, nažalost, danas moramo govoriti o ovome što ova dvojica govore i rade, kaže Konaković i dodaje da općenito država ima demografski problem i da svake godine nestane cijeli veliki grad, prenosi Dnevnik.ba

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI