fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Konstitutivnost Srba u Mostaru ili napuštanje grada

Autor: N1

MOSTAR - Srbi u Mostaru i HNK nemaju pravo na korištenje svog jezika i pisma, nemaju nijednu rukovodeću funkciju u kantonalnim institucijama i javnim poduzećima, priča nam predsjednik Koordinacije mostarskih Srba, koji kaže da zbog neriješenog ustavnog položaja Srba visokoobrazovani srpski kadrovi ne mogu naći zaposlenje.

“U gradskoj upravi od 519 zaposlenih radi 23 Srba, a bilo bi normalno po Ustavu da ih radi 100, u kantonu, u policiju, u ZZO koje troši godišnje 120 milijuna KM troje je zaposlenih Srba”, kazao je Dušan Golo.

Amandman za konstitutivnost Srba u ovom kantonu čeka se 18 mjeseci. Iz Koordinacije Srba uputili su pisma na brojne domaće i međunarodne adrese u BiH, ali odgovor i podrška, tvrde stigla je samo iz Ambasade SAD u BiH i donekle iz OHR-a.

“Puno bi im značilo u smislu da se osjećaju kao ljudi, da su ravnopravni, da odlučuju u svemu egzistencijalnom što je bitno za život”, ocijenila je Vesna Sardžić, potpredsjednica Skupštine HNK iz reda srpskog naroda.

Još jedan pokušaj da se na dnevnom redu Skupštine HNK nađu amandmani na Ustav, na posljednjoj vanrednoj sjednici nije prošao, jer se nisu pojavili zastupnici koji čine Klub Hrvata.

“Mi smo bili spremni za neke nove prijedloge, jer iz njihovih ranijih izjava se vidjelo da kao nisu protiv, ali da ne bi na ovakav način da im ne odgovaraju ovi amandmani, mogli smo možda sagledati neke njihove prijedloge”, kazao je Ajman Šoše, predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK.

Iako iz Kluba Hrvata ne žele pred našom kamerom o ovome govoriti, putem saopćenja navode da politička manipulacija za promjenu Ustava u režiji SDP nije imala za cilj promjene Ustava nego borbu za glasače na predstojećim izborima. A da se pitanje konstitutivnosti Srba pokušava zloupotrijebiti u predizborne svrhe, mišljenja je prvi čovjek HDZ-a Dragan Čović.

“Naravno da tome nećemo dati doprinos jer smatramo da pitanje konstitutivnost naroda zaslužuje malo drukčiji red i pažnju od ovoga predizbornog cirkusa”, izjavio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Skupštini HNK je pojasnio:

“Ja ne mogu da vjerujem da danas neko uopće može imati dilemu oko toga da li da glasa da svi građani u ovoj državi budu ravnopravni i to je nešto što Čović kao neko ko je zagovornik stalne politike po pitanju borbe protiv majorizacije hrvatskog naroda mora da obrazloži stav, zašto tamo gdje on ima politički kapacitet da pokaže kako je spreman to isto dati drugim konstituvnim narodima ponaša se na ovaj način neprincipijelno.”

Prije rata u Mostaru je živjelo blizu 24.000 Srba, danas ih je u samom gradu negdje blizu pet tisuća. Nezadovoljni načinom na koji se problemi srpske zajednice rješavaju, odlučili su se izboriti za status konstitutivnog i ravnopravnog naroda.

U suprotnom im kažu ostaje samo jedno, da zauvijek napuste grad na Neretvi.

Autor: N1
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});