fbpx

KONTROLA BEZ NAJAVE Pet vojnika Hrvatske vojske pozitivno na drogu

Autor:

Četvorica specijalaca i pripadnika Zapovjedništva za specijalne snage bila su pozitivna na drogu, javlja večeras Dnevnik Nove TV. Kako neslužbeno doznaju, radi se o kokainu. Testirali su ih bez najave, ali i ciljano.

U jednoj drugoj akciji pozitivan je još jedan pripadnik vojne policije koji je radio na osiguranju većine događaja – uz sam vojni i državni vrh. Doznaje se i da je dulje vrijeme bio pod povećalom. Slučajevi zasad nisu povezani. Protiv svih će biti pokrenut stegovni postupak, potvrđuju Dnevniku Nove TV u Ministarstvu obrane.

“Oružane snage redovito provode nadzore postrojbi po pitanjima provedbe propisa i poštivanja vojne stege. (…) Slučajevi uporabe opojnih sredstava će se, kao i do sada, stegovno procesuirati, ali i dati nadležnom državnom odvjetništvu na postupanje. Za korištenje droga u OSRH i dalje vrijedi načelo nulte tolerancije”, poručili su.

Sve se odigralo u proteklih nekoliko tjedana. Jesu li drogu unosili u vojarnu i konzumirali u službenim prostorijama ili izvan nje, koliko dugo, ali i o kojim količinama je riječ – službeno nitko ne otkriva. Zasad nema potvrde jesu li imali pomagače, te je li netko od njih drogu krijumčario u vojnim krugovima.

Jednom od vojnika, javlja Dnevnik Nove TV, i otac je časnik u oružanim snagama.

Stručnjak: Pozdravljam ovakve kontrole

“Trebao je znati neposredno nadređeni, bilo bi dobro da zna čime se bave za vrijeme službe ili u slobodno vrijeme, ali opet teško je znati što ljudi rade u slobodno vrijeme. A kad govorimo o kokainu, najčešće se koristi jer puno kraće ostaje u tijelu u odnosu na marihuanu i neke lakše droge”, pojašnjava Kristian Družeta, stručnjak za zaštitu VIP i štićenih osoba.

Družeta pozdravlja kontrole bez najave.

“Konzumiranje droga, opojnih sredstava, pa i alkohola predstavlja sigurnosni problem za sustav, ne samo zbog posljedica konzumiranja, već i zato što je tu i ovisnost, a dovodi tu osobu do kriminalnih radnji što može imati za posljedicu i sigurnosni rizik za samu vojsku i cijeli sustav”, kaže.

Iz Ureda predsjednika poručuju da je vrhovni zapovjednik informiran o svim događanjima u oružanim snagama – i u razgovoru sa šefom vojske, ali i zapovjednicima postrojbi. No, koliko je upućen u sam incident s drogom – ne otkrivaju.

Osobe iz vojnih redova pozitivne na droge osim vojno-stegovnog suda čeka i postupak pred civilnim sudovima.

Autor:

ZADNJE VIJESTI