fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KORONA FREE DRŽAVA! U Crnoj Gori 68 dana nakon prvog slučaja više nema zaraženih koronavirusom

Autor: dnevno.ba

U Crnoj Gori već 20 dana uzastopno, a 68 dana nakon prvog slučaja, više nema potvrđenih novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavio je Dubrovački dnevnik.

“Od jučerašnjeg presjeka stanja, analizirano je 140 uzoraka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije. Također, u Crnoj Gori u ovom trenutku nema ni aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom”, piše u priopćenju crnogorskog Instituta za javno zdravlje, nakon što se i drugi nalaz posljednjeg oboljelog pacijenta pokazao negativnim.

Kako piše Dubrovački dnevnik, crnogorske zdravstvene vlasti ranije su priopćile da će proglašenje kraja epidemije biti kada ukupno 28 dana ne bude zaraženih.

“U praksi i među strukom je uobičajeno da se epidemija jedne zarazne bolesti odjavljuje kada za vrijeme trajanja dva prosječna vremena inkubacije nije bilo novoregistriranih slučajeva obolijevanja koji su se zarazili na jednom teritoriju. U ovom slučaju, riječ je o situaciji da se tijekom 28 dana nitko virusom nije zarazio u Crnoj Gori”, piše u priopćenju.

Pojasnili su da se obično za neki teritorij kaže da je “slobodan” (free) od određenih zaraznih bolesti kada nema registriranog novoobolijevanja u određenom vremenskom razdoblju.

Crna Gora je posljednja europska zemlja s potvrđenim koronavirusom

“Termin ‘korona free’ je više kolokvijalni, a ne stručni izraz za označavanje da na nekom teritoriju nema obolijevanja. Idealno bi bilo da nema ni virusa, što je u okolnostima kada registriranih slučajeva ima u okruženju gotovo nemoguće održati i sačuvati”, navodi se u priopćenju.

Crna Gora posljednja je europska zemlja u kojoj je potvrđen koronavirus, i to 17. ožujka. Od tada su oboljele 324 osobe, oporavilo se 315 osoba, a devetoro pacijenata je preminulo.

Za 70 dana izolacije, zbog kršenja mjera zaštite od zaraze, kazneno je procesuirano 1768 stanovnika Crne Gore, koji su u dobrotvorne svrhe morali uplatiti ukupno 106 tisuća eura, piše Dubrovački dnevnik. 

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});