fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Berislava Picek/Cropix

Kovačević: BiH je očito novo krizno žarište zbog neriješenih odnosa, kao i agresivnog postavljanja Milorada Dodika

Autor: Dnevno.ba

Bivši veleposlanik Hrvatske u Moskvi Božo Kovačević bio je gost N1 Studija uživo.

Na početku se osvrnuo na situaciju u Bosni i Hercegovini.

“BiH je očito novo krizno žarište zbog neriješenih odnosa kako unutar Federacije BIH, kao i zbog sve agresivnijeg postavljanja Milorada Dodika. Koji se oslanja na rusko nepriznavanje visokog predstavnika Schmidta. Budući da Vijeće sigurnosti nije potvrduilo Schmidta, Rusija ga ne priznaje. Povodeći se za Rusijom to isto čine Republika Srbija i Republika Srpska. Time je Republika Srpska postala dopunski detonator nestabilnosti u BiH”, rekao je.

Kovačević misli da su poruke Milanovića i Plenkovića oko rješavanja krize u BiH pogrešne.

“Oni time pokazuju da RH zanima samo rješavanje zahtjeva HDZ-a BiH, a ne zanima ih ili barem to javno dovoljno ne naglašavaju ukupno ustavnopravno uređenje BiH koje bi trebalo biti takvo da BiH više ne bude prijetnja regionalnoj sigurnosti. Hrvatska će se pokazati kao relevantan čimbenik međunarodnih odnosa kad počne voditi računa ne samo o lokalnim političkim interesima nego i o široj sigurnosnoj arhtitekturi”, kazao je.

Pozicija Srbije vezano uz rat u Ukrajini
Kovačević je istaknuo da je jasno da je srpsko rukovodstvo pred teškim odlukama.

“Oni i dalje Kosovo tretiraju kao dio Srbije. S druge strane, kosovska vlada inzistira na reciprocitetu. Znamo da to ne ide baš sasvim jednostavno. Vidjeli smo da je Amerika u tom konkretnom pitanju se zauzela za uvažavanje srpskog stajališta. Jasno je i to da se predsjednik Vučić sad pokazuje nekim junakom koji je riješio ne znam kakve ozbiljne probleme”, govori.

Kaže da je utjecaj Rusije vrlo primjetan.

“U BiH se Rusija izravno suprotstavlja mogućnosti pronalaska održivog rješenja za BiH. Što se tiče politike Srbije, to je pokušaj reprize nekad vrlo uspješne jugoslavenske politike nesvrstanosti. Ali u postojećim okolnostima mislim da ta politika ne može rezultirati onime što predsjednik Vučić očekuje”, ističe.

Posjet Nancy Pelosi Tajvanu
Kovačević je napomenuo da su nekoliko dana prije posjeta predsjednice Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi Tajvanu predsjednici Biden i Xi Jinping razgovarali.

“S jedne strane Biden je rekao da priznaje da je Tajvan dio Kine, a s druge strane Pelosi odlazi u posjet unatoč protivljenju Kine. Jasno je da je riječ o provokaciji, odnosno o pokušaju da se Demokratskoj stranci pribavi podrška birača. Vrlo vjerojatno je odluka njezina da ode na Tajvan posljedica želje da se za Demokratsku stranku pridobiju glasovi onih birača koji za Republikance glasaju samo zbog oštrog republikanskog stava prema Kini”, rekao je Kovačević.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});