fbpx

KRADE SE LOPATOM, A VLADA GLUHONIJEMA: Direktor Misirača ne radi zakonito, etično i odgovorno

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Izvještaj Financijske policije o poslovanju Operatora za obnovljive izvore energije nikada nije otvorenije ukazao zašto jedan rukovodilac treba biti odmah smijenjen. No, federalni premijer Fadil Novalić neće, a resorni ministar Nermin Džindić ne smije smijeniti direktora Borišu Misiraču.

“Ovlaštena službena lica su nepodjeljenog mišljenja da uprava Operatora odnosno direktor ne posjeduje potrebni opseg znanja i vještine temeljem kojih bi samostalno mogo izgraditi povjerenje i dobru komunikaciju sa uposlenicima Operatora i okruženjem i odgovorno se suočiti sa svim poslovnim izazovima te samostalno i pravilno razumjeti i uspješno rješavati kompleksne i manje kompleksne probleme i situacije, pravilno identificirati i procjeniti prioritete te zakonito, etično i odgovorno voditi, usmjeravati i supervizirati poslovanje Operatora..“

Ovo je samo dio zaključka inspektora Financijske policije nakon kontrole poslovanja Operatora za obnovljive izvore energije (OIEiEK). Svima, osim federalnoj vladi bio bi ovo dovoljan razlog za smjenu direktora Boriše Mirirače.

Zaključak inspektora u Izvještaju, koji rijetko daju ovakve ocjene rukovodilaca institucija koje kontroliraju, samo je opis profila Misirače. Pravi uvid o poslovanju daje Zapisnik o kontroli koji opisuje niz nezakonitosti, od višemilionskog gubitka gubitka Operatora zbog nenaplaćene naknade za obnovljive izvore energije, nezakonitih javnih nabavki, neopravdanih troškova za razne namjene, korištenja pečata, sve do zapošljavanja, 400% iznad broja predviđenog sistematizacijom!?

Nisu propustili inspektori i da biranim riječima ukažu na bahat odnos direktora Misirače tijekom njihove kontrole navodeći njegove “neobjašnjive potrebe za kontinuiranim konfliktom i nepotrebnim produkovanjem tenzija i nepovjerenja medu usposlenicima te neumjesnih i na momente neprimjerenih, neukusnih i agresivnih komentara u vezi sa zahtijevima ovlaštenih službenih lica“.

Boriša Misirača

Misirača i njegovi lojalni saradnici su za vrijeme kontrole audio-video snimali njihov rad, ali to nije bio jedini pritisak na inspektore Financijske policije. U izvještaju su naveli kako ih je tokom kontrole intenzivno telefonski kontaktirao Zekerijah Sinanović, tužitelj Kantonalnog tužiteljstva HNŽ-a, pravdajući pozive njegovom navodnom istragom na osnovu prijave direktora Misirače protiv jedne mostarske firme.

Samo naivni mogu povjerovati razlozima koje navodi tužilac Sinanović i njegovog naglog interesa za rezultate istrage Financijske policije. Dovoljno je samo podsjetiti da je majka Boriše Misirače potpredsjednica VSTV-a i zamjenica glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Jadranka Lokmić-Misirača.

„Iscrpljene su sve mogućnosti za normalan rad i poslovanje Operatora za OIEiEK pod rukovodstvom direktora Boriše Misirače. Upravni odbor se ograđuje i neće se smatrati odgovornim, u slučaju negativnih posljedica po Operator za OIEiEK, koje mogu proizaci iz navedenog ponasanja Direktora“, napisali su prije dva mjeseca članovi Upravnog odbora Operatora federalnoj vladi i ministru energetike, industrije i rudarstva.

Naravno da i federalni premijer Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić znaju da Misiraču treba smijeniti. No umjesto toga iniciraju zaključak koji obavezuje ministarstvo, Upravni odbor i direktora da „analiziraju i izmjene osnivačke akte Operatora“ kojim bi pored Misirače u sistematizaciju uveli formiranje nekakve Uprave uz imenovanje još dva nova direktora!?

Boriša Misirača je imenovan za direktora kao kadar SBB-a. Kadar ove stranke je i ministar Džindić. Novalić ne želi ulaziti „na teritoriju“ SBB-a i poslovnog partnera njegove porodice. Predsjednik ove stranke Fahrudin Radončić je, kako neslužbeno saznaje Žurnal, dao suglasnost za smjenu Misirače, ali „u tišini“ i tek nakon formiranja nove vlade.

Žurnal je, kako navode iz ovog medija, više puta pisao o poslovanju i gubicima Operatora, šutnji federalne vlade, javnim nabavkama i drugim dešavanjima i manirima rukovođenja direktora Boriše Misirače. Operator se, podsjetimo, financira putem naknade za poticanje obnovljivih izvora energije koju svi plaćamo kao potrošači električne energije.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI