fbpx

Krešimir Zubak: Izetbegović želi prevariti Čovića

Autor: Dnevni list

Bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Krešimir Zubak vjeruje kako je dogovoren sporazum između SDA i HDZ BiH oko Mostara, ali da ga lukavi Izetbegović želi izigrati. Zubak je u intervjuu za Dnevni list optužio Čovića zbog izdaje hrvatskih interesa u Travniku, ali i međunarodne diplomate zato što prešućuju krađu glasova u Mostaru.

Krešimir Zubak dao je intervju za novine Dnevni list koji prenosimo u cjelosti: 

U jednom trenutku se sve glasnije pričalo kako ‘vječiti partneri’ SDA i HDZ BiH imaju zgotovljen sporazum o uspostavi nove vlasti i da je Bosanskohercegovački blok služio samo za kreiranje političkog igrokaza i uvlačenje u stupicu Bakira Izetbegovića kako bi se krivnja za navodni izbor dr. Marija Kordića za gradonačelnika relativizirala. Međutim, sada se pokušava neutralizirati Kordić iako je dobio najveći broj glasova?

-Kao prvo želim naglasiti kako je prijedlog o rotaciji gradonačelnika neozbiljan. On u ovom trenutku nije provediv i to bi u konačnici bilo skrnavljenje sadašnjih izbornih pravila, gradskog Statuta i ponajviše izborne volje birača koji nisu glasovali za tu hibridnu ideju. Iako to, naravno, nigdje nije javno obznanjeno i potvrđeno, očevidno je da je postojao neki sporazum između SDA i HDZ BiH. Samo,  čini mi se, SDA se opet pokazala kao lukaviji partner i mnogo toga ukazuje da je najjača bošnjačka stranka opet prevarila HDZ BiH. Ne bih komentirao neke navodne Čovićeve ustupke Izetbegoviću oko nekih, njemu bitnih, direktorskih pozicija, čime se danima sarajevska javnost i neki krugovi zabavljaju, no, vjerujem u jedan zgotovljeni širi paket u kojem je šef HDZ-a BiH Dragan Čović trgovao i prodao hrvatske interese u Travniku. Ako je to doista istina, a mnogo je čudnih i sumnjivih silnica i nema razloga drugačije procese gledati, onda je on učinio vrlo opasan i pogrešan korak. Umjesto da mu u tim procesima, pa i trgovinama, Travnik bude ubojiti alat, Čović ga se olako i to davno odrekao. Treba li podsjećati, kako glavni i najveći gradovi u županijama sa specijalnim statusom, Mostar u HNŽ-u i Travnik u Središnjoj Bosni, po ustavnom amandmanu  XXV iz 1997. godine u ustavnom smislu spadaju u istu ravan. Umjesto da snažno radi da Statut Mostara uskladi s  Travnikom Čović se pogubno i neoprostivo odrekao Travnika. U konačnici HDZ BiH će možda nazor i dobiti gradonačelnika Mostara, ali siguran sam kako će dugoročno izgubiti bitku za taj grad od ‘probosanskih stranaka’. Previše djeluju defanzivno i ziheraški, pa su već dopustili da im bošnajčke stranke prodru u njihovo dvorište gdje već vode grčevitu borbu. S ofenzivom na Travnik dobili bi na manevru i imali ubojitije alate za sve pregovore sa SDA. U svakom pogledu, pravnom, političkom, a trebalo bi i nacionalnom, između Mostara i Travnika se mora staviti znak jednakosti.

Trakavica oko izbora gradonačelnika Mostara i cijeli izborni proces su ogolili  jad i bijedu domaće političke stvarnosti. Međunarodni predstavnici mjesecima sekundiraju Čoviću i Izetbegovću, potpisan je i sporazum  o Mostaru, međutim  nijemo promatraju muljaže i skandaloznu izbornu pljačku birača?

-Međunarodna zajednica očevidno je u izbornom procesu i izboru gradonačelnika Mostara pokazala svu svoju dvoličnost, nedosljednost i neprincipijelnost i, moram primjetiti, kako to nije prvi puta. Oni su zapravo na ‘muci’ Mostara i njegovih stanovnika demonstrirali da su istih intelektualnih i moralnih kapaciteta kao kompromitirani domaći politički akteri. Razlika je samo što se stranci kriju iza zvučnoga naziva “međunarodna zajednica“. Jer, kako drugačije objasniti prešućivanje očigledne, brutalne, krađe glasova na gotovo svim biračkim mjestima, što je na koncu kontaminiralo cijeli proces i učinilo ga totalno nelegularnim. S druge strane, oglašavali su se, pa i intervenirali, u Doboju i Srebrenici, ili kada je riječ o kreiranju pravila i odluke o izvanrednim izborima u Travniku.

Čelnik HDZ-a BiH, Čović, traži baš od međunarodnih predstavniak da zaustave bošnjačku histeriju prema Hrvatima. Dobar dio neutralne javnosti je razočaran priklanjanjem SDP-a i Naše stranke bošnjačkoj nacionalnoj stranci SDA. Jesu li Nikšić i Kojović izdali lijevo-liberalnu opciju?

-Probosanske stranke u Mostaru su licemjerno pokazale, barem do danas  (nedjelja) kako se iza te sintagme krije jedan čisti nacionalni koncept. Na žalost, vjerujem prije svega neopterećene i racionalnije javnosti, članice Bosanskohercegovačkog bloka, SDP i Naša stranka su stale u stroj ispred SDA, one primjetno redovito budu privržene nacionalnoj bošnjačkoj stranci kada zatreba i na njih se sve više gleda kao na pričuvnu bošnjačku komponentu. Ako su principijelni i nacionalno neopterećeni, kao što verbalno proklamiraju svoju političku dogmu i to bi trebalo tako biti, što lijevi i liberalni diskurs s pravom očekuje i traži, onda se nisu trebali priklanjati nikome pa niti SDA. Otrcane su floskule o nekakvom patriotizmu, napretku i prosperitetnom europskom Mostaru ako se porazi Dragan Čović, a s drugom nacionalnom strankom SDA, bojim se da ‘probosanskim snagama’ smetaju samo Hrvati i to ne samo u najvećem hercegovačkome gradu, slična je  hrvatofobična matrica  primjenjena i u Travniku. Nakon svega, moj je neoboriv dojam kako su ‘probosanske  stranke’ kopija HNS-a, nikakve razlike u djelovanju nema. Samo što to nije službeno formalizirano pa je s toga i perfidnije

Autor: Dnevni list

ZADNJE VIJESTI