fbpx

KRIŠTO: Bez izmjena Izbornog zakona nema implementacije rezultata općih izbora

Autor: SARAJEVO - Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je predložio Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH bi se trebale naći na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma PS BiH sljedećeg tjedna, potvrdila je u razgovoru za Agenciju Anadolija Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH. "Još nisam dobila za prijedlog dnevnog reda za Kolegij Zastupničkog doma PSBiH, jer trebalo je samo Poslovnički da se ispune sve pretpostavke, odnosno uvjeti da taj zakon bude na dnevnom redu. Nadam se da je to otklonjeno. Trebale su biti dostavljene temeljne odredbe zakona koje se mijenjaju tako da ja vjerujem da bi to trebala biti jedna od točaka dnevnog reda naredne sjednice Zastupničkog doma PSBiH", naglasila je Krišto.

Dnevno.ba

Obaveza na domaćim institucijama BiH

Predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH i zamjenica predsjednica HDZ-a BiH komentirala je i nedavne zaključke Vijeća EU iz kojeg su naglasili su da ne treba poduzimati niti jedan zakonodavni ili politički korak kojim bi se otežala provedba presude Sejdić i Finci i drugih povezanih presuda. “Što se tiče stava, da li smo mi dovedeni u situaciju, da li možemo nakon toga mijenjati odredbe Izbornog zakona BiH, treba jasno istaknuti neke stvari. Mi to svi jako dobro znamo, svaki put i u razgovorima sa međunarodnim predstavnicima uvijek nam se kaže, odnosno da je nama dato do znanja, a i sami znamo da je to naša obveza. Znači, kako izmjene Izbornog zakona BiH tako i implementacija svih odluka, kako Europskog suda za ljudska prava iz Strassbourga tako i ovih odluka Ustavnog suda BiH. To je naša obvaeza. I oko čega se mi ovdje složimo, to je i potreba izmijeniti. Dakle, oko čega se opredijelimo”, podcrtala je Krišto.

Naglasila je kako je konkretno HDZ BiH jako opredijeljen i za implementaciju presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, a i za implementaciju drugih odluka koje se odnose na Izborni zakon BiH, prenosi agencija Anadolija.

“I ono što smatram da u ovo trenutku jeste nužno su izmjene Izbornog zakona BiH. Evo, imat ćemo priliku, naravno kroz Parlament, čuti sve stavove, i naravno, svjesna i naše odgovornosti, da će to dati nekakvu vrstu doprinosa u tom smislu da mi ispunimo pretpostavke i da nešto učinimo, da uistinu kada je u pitanju Izborni zakon BiH, demokratiziramo neke stvari i implementiramo nekakve odluke, pa da u konačnici možemo kazati da smo nešto napravili”, navela je Krišto.

Izvjesnija promjena zakona od promjene

Ustava Oko toga što je u ovom trenutku za BiH nužnije, izmjena Izbornog zakona BiH ili Ustava BiH, bila je jasna.

“Imali do sada niz pokušaja izmjena Ustava BiH. I meni u razgovoru sa predstavnicima Europske komisije i ostalim kažu, pa da ste se mogli dogovoriti vi biste se do sada dogovorili kada je u pitanju presuda Europskog suda za ljudska prava iz Strassbourga i onda nam sad dajte promijenite odredbe koje se odnose na Dom naroda Parlamenta FBiH. Mislim da je jednako važno kada je u pitanju Izborni zakon BiH, jer on se svakako dotiče odredbi koje se tiču Ustava. Ali, promjena Ustava je zahtijevala dvotrećinsku većinu i jedino je stvar u tome što u takvim implementacijama odluke nismo imali demokratski kapacitet da to promijenimo. Tako smo na koncu usvajanjem zajedničke izjave o reformama u BiH, socio-ekonomskim, na neki način potisnuli presudu Europskog suda za ljudska prava iz Strassbourga u drugi plan”, istaknula je Krišto.

Međutim, naglasila je, svakako postoji obveza i da se i odluka Europskog suda za ljudska prava implementira, uz pretpostavku “da imamo političku volju, da imamo suglasnost i da imamo demokratski kapacitet”.

“A, ono što nam je sada ostalo, zato smo i ponudili da promijenimo Izborni zakon BiH, jer za to je potrebna u Parlamentu prosta većina. Ja mislim da se za takve stvari možemo dogovoriti na tragu svega onoga što smo prije govorili, a prije svega, na tragu presude Ustavnog suda BiH koja govori o konstitutivnosti, odnosno legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda kada je u pitanju izbor Doma naroda Parlamenta FBiH. Ali, i na posredan način, jer se presuda odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH, koja govori o tome da princip konstitutivnosti, odnosno legitimnog predstavljanja, polazi na narodima i da mora imati legitimitet predstavljanja onaj tko predstavlja i čije interese predstavlja”, zaključuje Krišto.

HDZ BiH ne želi blokade

Predsjedateljica Zastupničkog doma PSBiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH govorila je i o tome što će se dogoditi u BiH ukoliko se ne izmijene odredbe Izbornog zakona BiH sljedeće godine kada se u BiH održavaju opći izbori.

“Što se tiče toga, to je moj osobni stav i na tragu toga smo i na stranačkim tijelima raspravljali. Želim reći da se krivo interpretira u javnosti stav HDZ-a BiH. Prije svega, HDZ BiH nikada ne blokira neke stvari, HDZ BiH govori o stvarima, bilo političkom ili nekom drugom stavu, temeljem činjenica, pa tako i ovaj put kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH. Mi imamo situaciju kada je u pitanju odluka Ustavnog suda BiH da se izbori mogu raspisati i održati, ali se izborni rezultati ne mogu implementirati. Mi imamo stavljene van snage odredbe koje govore o tome koliko koja županija daje izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH”, navela je Krišto.

Stavljanjem van snage ove odredbe zakona, kaže Krišto, “ne možemo implementirati izborne rezultate”. Samim tim, navodi, nema izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, a kada nema toga, onda se zna, ističe ona, da nema izvršne vlasti u FBiH.

“Ono što se neki pozivaju na to da mi možemo nekim odlukama SIP-a, zakon je vrlo jasan. Zakon kaže da će se to uraditi temeljem njegovih odredbi. Dakle, iz zakona se crpi ovlast. S druge strane, SIP nema nikakvo pravo donositi zakone. Tako pitanje se ne može urediti ni odlukom bilo kakvog tijela ili nekim pravilnikom o procedurama propisati, nego isključivo zakonom da bi bilo utemeljeno. Želim jasno reći i ponoviti – nema nikakve vrste blokade. Mi želimo biti konstruktivni, želimo davati svoje prijedloge. To smo učinili i ovaj put. Želimo biti otvoreni i za rasparvu i za konstruktivne prijedloge da dođemo do rješenja, ali na principima koje od nas traži presuda Ustavnog suda BiH”, poručila je Krišto.

Usvojiti izmjene Zakona o trošarinama BiH

Osvrnula se i na izmjene i dopune Zakona o trošarinama BiH, koje bi se ponovno trebale naći pred državnim zastupnicima.

“Ne bih govorila koliko sam optimistična glede njihovog usvajanja. Svaki čovjek koji nešto radi vjeruje vjerojatno u posao koji radi. U tom smislu mi činimo sve da dođe do izmjena tog zakona, te smo do sada činili sve i kroz Parlamentarnu skupštinu BiH. Organizirali smo i posebne sjednice, ali nažalost, nismo imali pozitivan ishod, nisu usvojeni zakoni iz nekih razloga i raznoraznih kalkulacija. Koliko znam da se kroz Vijeće ministara BiH čine dodatni napori da ovaj zakon dođe ponovno u proceduru. Čujem najave i iznošenje nekih stavova u medijima, koliko je to jasno, ne bih o tome sudila, jer nekada je sasvim nešto drugačije u Parlamentu, a drugačije se predstavi u javnosti. Vjerujem da će se naći, odnosno da će postojati toliko odgovornosti svih onih koji trebaju dati potporu ovim izmjenama kako bismo krenuli u one reforme za koje smo se na neki način jednoglasno obvezali, a za koje su pretpostavka i izmjena Zakona o trošarinama BiH”, poručila je Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH.

Autor: SARAJEVO - Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je predložio Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH bi se trebale naći na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma PS BiH sljedećeg tjedna, potvrdila je u razgovoru za Agenciju Anadolija Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH. "Još nisam dobila za prijedlog dnevnog reda za Kolegij Zastupničkog doma PSBiH, jer trebalo je samo Poslovnički da se ispune sve pretpostavke, odnosno uvjeti da taj zakon bude na dnevnom redu. Nadam se da je to otklonjeno. Trebale su biti dostavljene temeljne odredbe zakona koje se mijenjaju tako da ja vjerujem da bi to trebala biti jedna od točaka dnevnog reda naredne sjednice Zastupničkog doma PSBiH", naglasila je Krišto.

ZADNJE VIJESTI