fbpx

Kritika na račun vlasti koja nije još ni zaživjela

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Bakir Izetbegović i Dragan Čović, odnosno SDA i HDZ BiH, dogovorili su koaliranje u svrhu uspostave vlasti. Nakon nemogućnosti i nepostojanja dogovora Izetbegovića sa ostalim strankama koje imaju većinsko bošnjačko biračko tijelo, a dolaze sa lijeve ili građanske političke struje, nakon što je postalo jasno da će HDZ BiH imati dovoljno ruku u Domu naroda Federacije da ga se ne može zaobići u sastavljanju vlasti, dojučerašnji koalicijski partneri su zapravo potvrdili nastavak koalicije u koju će, moguće je, opet ući i Radončićev SBB, a ako ne ta stranka, onda nekoliko manjih stranaka koje trebaju Izetbegoviću i SDA da skupi dovoljno ruku za većinu. Ovakvo stanje je plod dogovora SDA i HDZ-a BiH na sastanku dvojice predsjednika stranaka.

Sve se događa sredinom veljače, četiri mjeseca nakon izbora nakon kojih je bilo jasno da je moglo odmah ovako, da je kojim slučajem bilo više odlučnosti. Ipak izgleda da je javnost u Bosni i Hercegovini trebala dobiti potvrdu kako se lijevi međusobno teže dogovaraju nego bi to na prvu mogli pomisliti, ali u političkoj stvarnosti ove države je previše želja i previše sudionika u političkom životu kao pretendenata na vlast da bi svačiji afiniteti mogli biti podmireni. Vrijeme od ova četiri mjeseca od izbora bilo je potrebno valjda i za to da se konačno svi uvjerimo kako legitimitet za sastavljanje vlasti ipak imaju lijevima nepoželjne stranke, one koje zovu nacionalističke.I nakon što smo se uvjerili da je nemoguće silom nekome oduzeti biračko pravo kao pravo jednog naroda da većinski izabere koga želi na vlasti, pa što god o tome mislili i osjećali ostali pripadnici toga naroda, dogodilo se neminovno. SDA i HDZ BiH će činiti okosnicu vlasti u Federaciji i u državi.

Kako je moguće kritizirati vlast koja nije još ni potvrđena, nije ni zaživjela? Vjerojatno bi najprije mogli uputiti kritiku svima koji su, htijući odvojiti ove dvije stranke od vlasti, nepotrebno državi i njenim građanima oduzeli dragocjeno vrijeme potrebno za druge aktivnosti kojima se vlast Bosne i Hercegovine treba baviti, kao što su aktivnosti kojima se postaje zemlja kandidat za ulazak u EU a upravo ta stavka je svim političarima, barem hrvatskim i bošnjačkim, često na repertoaru kao glavni cilj države u njenim međunarodnim okvirima. Nažalost, naše političke stranke iz redova sviju naroda nisu kadra djelovati na dva kolosijeka, jednom usuglašenom na kojem predstavljaju zemlju u očima međunarodnih institucija, i drugom na domaćem planu, jer se u začaranom pravcu jedno odražava na drugo i problemi „unutar kuće“ nas priječe da prijeđemo preko.

S druge strane se sami međusobni odnosi SDA i HDZ-a BiH događaju kao prisilni oblici suradnje. Lako za HDZ BiH i njihov legitimitet, no s tom strankom ne želi nitko u vlast iz reda samozvanih građanskih političkih opcija a oni ne žele u vlast ni sa SDA, dakle ni sa jednom od te dvije predznakom nacionalne stranke. Onda te dvije statutarno nacionalnestranke surađuju više iz potrebe nego iz ljubavi. Ali isto su tako surađivali i prethodne četiri godine. Kako su surađivali, koji su plodovi te suradnje, je li ta suradnja donijela dobro državi…? O tome ne moramo govoriti jer brojke, kao ipak neizostavna statistika, ali još više i opća percepcija stanja u državi govore dovoljno za sebe. Govore toliko da poželimo novim/starim koalicijskim partnerima da rade drugačije nego u prethodne četiri godine, po mogućnosti bolje, ako im je uopće stalo do toga da Bosanci i Hercegovci baštine zemlju na kojoj su rođeni. Da, vidite, i o toj brizi za sve građane ove države na svim njenim područjima bi se dalo u nedogled razgovarati.

No, u kraćem roku bi mogli zaključiti nešto jednostavnije jer je vidljivije. O tome su rekli nešto i predsjednici dviju stranaka koje su dogovorile koaliciju. Bakir Izetbegović je rekao da je sastanak održan u dobroj atmosferi, dogovoreni su koraci koji će dovesti do deblokade procesa uspostave vlasti i misli da idemo (oni) u dobrom smjeru. Kada čujemo takvu konstataciju, čini se kao da je ovaj dvojac ponovno bio zapeo na prvoj prepreci a zapravo su isto prošli već dovoljno puta da prepreka uopće nije trebala postojati.

S druge strane Dragan Čović je rekao, osim što je uvjeren da će sljedeći tjedan biti uspostavljena oba doma naroda, i to da je suradnja SDA i HDZ-a BiH nužna za bolje odnose u BiH i očuvanje zemlje. Najprije, te dvije stranke su bile na vlasti i ove prethodne četiri godine, a dobri odnosi nisu baš nešto čime se mogu dičiti. U svakom slučaju, ti odnosi su mogli i morali biti osjetno bolji. A od koga treba očuvati ovu zemlju? Od onih koji ne žele SDA i HDZ na vlasti? Ako treba očuvati zemlju od onih koji ne žele SDA i HDZ u vlasti, onda nema problema jer oni nisu ni bili na vlasti u ove prethodne četiri godine niti su mogli, sve da su htjeli, ugroziti ono što Čović smatra da treba očuvanje.

A ako treba omogućiti legitimno predstavljanje i biranje „svojih“ predstavnika u vlasti, moramo zaključiti i to da će vlast ipak biti uspostavljena prije promjene Izbornog zakona, što je suprotno najavama nakon rezultata listopadskih izbora kad je rečeno „prvo promjena IZ-a, onda vlast“.

Država nema vremena za čekanje i gubljenje, vlast je nužna, i to je alibi što nije došlo do promjene IZ-a prije uspostave vlasti. A ako do promjene IZ-a ne dođe ni u mandatu buduće vlasti, opet nas za nešto manje od četiri godine, barem iz hrvatske perspektive, čekaju još jedni „povijesni izbori“.

Uglavnom, svi dobronamjerni građani ove države bi trebali biti i dobronamjerna oporba vlasti koja će upućivati kritike i prije njene uspostave i tijekom mandata te vlasti. A vlast, kao takva, ima sve mehanizme da na kritike odgovori radom. Dobrim radom, naravno, ako je sposobna, i da na taj način utiša kritike. A bude li kao do sada… što onda? Ma ništa nikome, idemo dalje, navikli smo.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI