fbpx

Krizni stožer HNŽ-a pozvao sve koji su bili u Međugorju da se prijave i ostanu u izolaciji

Autor: Dnevno.ba

MEĐUGORJE - Nakon što su samostan u Međugorju i ustanova Majčino selo stavljeni u karantenu, iz Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanskog kantona pozvali su sve koji su imali bilo kakav kontakt u ovim objektima da ostanu u kućnoj izolaciji te se jave epidemiološkim službama.

“Osobama koje su u karanteni u Međugorju redovno će se dopremati hrana, uz izbjegavanje bilo kakvog kontakta. Svećenici iz Župnog ureda Međugorja stavljeni su u samoizolaciju. Upućujemo ozbiljan poziv svima koji su u proteklom periodu bili u ovim ustanovama da se odmah stave u samoizolaciju, jave epidemiolozima i liječnicima kako bi se pratilo njihovo zdravstveno stanje”, kazali su iz Kriznog stožera HNŽ-a, prenosi Klix.ba.

Epidemiologinja Jelena Ravlija, članica Kriznog stožera HNŽ-a, kazala je kako je u slučaju Međugorja vjerojatno bilo višestrukih kontakata zbog čega je angažiran tim Sveučilišne kliničke bolnice Mostar koji prikuplja podatke i intenzivno radi na otkrivanju kontakata.

“To je složenija situacija jer imate pacijente koji nemaju jasnu epidemiološku sliku”, dodala je Ravlija.

Na pitanje novinara da li se treba ili ne treba nositi maska, o čemu se mnogo govori proteklih dana, Ravlija je istakla kako nošenje maske sigurno ne može odmoći, a pomaže ukoliko je nosimo na odgovarajući način.

Kada je riječ o broju testova koji se rade svakog dana, Ravlija je kazala da test sam po sebi ne mora ništa značiti.

“Negativan test već sutra može biti pozitivan. Najvažnije je praćenje pojave ključnih simptoma uz nadzor liječnika, a onda se uz pogoršanje simptoma dolazi do testiranja uz preporuku epidemiologa”, rekla je Ravlija.

Ona je dodala kako je poželjno i nošenje rukavica koje zaustavljaju ljude da diraju lice, oči, nos i usta, što je jedna od preventivnih mjera protiv širenja virusa.

“Sve mjere kojima usporavamo infekciju su dobrodošle”, istakla je Ravlija.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI