fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Krsmanović: “Ako Savez za promjene uspije formirati većinu u RS-u cijela BiH će prodisati punim plućima”

Autor: Oslobođenje

BANJA LUKA - Poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Zdravko Krsmanović rekao je u razgovoru za Patriu kako bi formiranjem skupštinske većine u RS-u, koju bi činili poslanici iz Saveza za promjene umjesto onih okupljenih oko SNSD-a, značilo i relaksaciju političkih odnosa u BiH, što bi u ovom momentu bilo najbolje za cijelu zemlju. Ukoliko se to dogodi, to bi značilo početak kraja Milorada Dodika.

Razotkrivanje kriminala

Krsmanović kaže da će Savez za promjene pokušati dovesti svoju Vlada u Republici Srpskoj, funkciju predsjednika RS-a vratiti u okvire koji joj pripadaju a onda definitivno krenuti u razotkrivanje kriminala u RS-u, počevši od Bobar banke pa dalje, koji je ovaj bh. entitet doveo u jako tešku financijsku situaciju a građane na rub egzistencije.

BN televizija ranije je javila kako je vrh Srpske demokratske stranke (SDS) održao sastanak u petak navečer na kojem je razgovarano o formiranju nove skupštinske većine u Republici Srpskoj u kojoj neće sudjelovati Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokarata (SNSD), a na istom sastanku se razgovaralo i o formiranju izvršne vlasti u RS.

– Ukoliko se to dogodi, onda bi stvari u RS-u mogli dovesti pod kontrolu, nesmetano krenuti sa istragama kriminala, nešto kao što se desilo u Hrvatskoj nakon što je uklonjen Sanader, rekao je Krsmanović.

Na pitanje da li je moguće da je Dodik isprovocirao uhićenje bošnjačkih povratnika u RS, pod izgovorom borbe protiv terorizma, a zapravo samo kako bi izazvao konflikt koji bi skrenuo pažnju sa njegovih unutarstranačkih problema kako i pažnju javnosti od teške ekonomske situacije u RS-u, Krsmanović je rekao da uhićenje Bošnjaka po Republici Srpskoj svakako nije slučajno.

Ništa nije slučajno

– Svaki čovjek koji razmišlja politički zrelo ne vjeruje u slučajnost. Sigurno je da sva ova događanja koja su krenula imaju veze sa približavanjem Rusije Balkanu. Odlasci u Moskvu i Dodika i makedonskog predsjednika Ivanova i srbijanskog predsjednika Nikolića sigurno su stvorili atmosferu da se ovdje mogu dogoditi incidenti koji će na neki način biti podržani i sa strane. Međutim, sada je pitanje kome takva situacija više odgovara, da li je priželjkuje Dodik zbog ekonomske situacije u RS-u, koja je katastrofalna ili pak strani faktor Dodiku želi pokazati ko je stvarni gazda ovdje, sada je to stvarno teško reći, smatra Krsmanović, napominjući da “bez obzira o čemu se radilo, to treba razotkriti što hitnije te početi raditi na smirivanju situacije u zemlji, pogotovo nakon ocjena analitičara da se nakon sukoba u Makedoniji isto to može desiti i u Bosni i Hercegovini”.

Svi ozbiljni ljudi u zemlji, kao i mediji, smatra Krsmanović, trebaju pomoći BiH na europskom putu za koji zemlja nema alternative kao što BiH nema alternativu ni za Euroatlanski put, piše Patria.

Autor: Oslobođenje
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});