fbpx

Kujundžić je već dugo crna ovca, još od objave kako je posjetio Pavelićev grob u Madridu

Autor: Josip Jović / Slobodna Dalmacija

ZAGREB - Nitko još pouzdano ne zna je li ministar zdravstva Milan Kujundžić prijavio svu svoju imovinu, koliko uopće ima kuća i stanova i je li ih sve stekao zakonito i pošteno. O tome će, pretpostavimo, svoje reći nadležne institucije. Ali dovoljno je da se pročuje kako je netko uspješan i bogat, pa da se prema njemu okrene gnjev mase.

Ne upuštajući se, dakle, u ocjenu je li Kujundžić prekršio zakone i moralna načela, najzanimljiviji nam se u ovom trenutku čini mehanizam eliminacije određenih političara. Novinari ništa ne otkrivaju, nego im se sve servira iz određenih obavještajnih i paraobavještajnih izvora. I to ne odjednom, nego u tempiranim dozama, iako je cijeli paket unaprijed spremljen. Najprije jedna informacija koju žrtva tek stigne demantirati ili popraviti, a onda slijedi druga, pa treća, četvrta, itd. Svi aduti ne izvlače se odjednom, izvozana žrtva natjerana je u laž, u zamku, igra pokera se nastavlja.

Već dugo je Kujundžić crna ovca, još od one Feralove objave kako je posjetio Pavelićev grob u Madridu. Proglašavalo ga se, bez pravog razloga, najgorim ministrom, galamilo se o “kolapsu zdravstva“, a kao argumenti znale su poslužiti i neke doista ekscesne situacije. Kritičarima i nije bilo toliko stalo do zdravlja koliko do ministra.

U zemlji solidne špijunske tradicije svi političari, i ne samo oni, imaju svoje dosjee koji se izvlače kako kada i kako za koga. Nitko se, primjerice, već dugo ne pita tko je pozajmio novac Stjepanu Mesiću za raskošne stanove, dok se od Kujundžića to ultimativno tražilo, kao ni za sudbinu australskih čekova koje je bivši predsjednik “izgubio“. Ne lome se koplja ni oko Zorana Milanovića, koji je u Erste banci uzeo kredit pod posebnim uvjetima, a ljude koji su mu to sredili postavio na čelna mjesta HPB-a.

Taj isti Milanović kupio je skupocjeni stan od Hrvoja Vojkovića, predsjednika Uprave Croatia osiguranja, da bi mu kao predsjednik Vlade omogućio otpremninu od sedam milijuna kuna i još toliko mu je, nakon što je otišao iz CO, Ministarstvo zdravstva pod Milanovićem platilo za posredovanje u osiguravanju zdravstvenih ustanova.

Odricanje od Kujundžića HDZ će koristiti kao dokaz borbe protiv korupcije, ali, apsurdno, SDP-u kao dokaz o korumpiranosti Vlade. Možda iza svega stoje i neke konkurentske firme koje se smatraju deprivilegiranima u poslovima s Ministarstvom, a možda i liječnički lobiji. Smjena će se sasvim sigurno dogoditi, vrh HDZ-a radi pod pritiskom uvijek određenih medija. A slušajući te medije, nezavisno od ovog slučaja, HDZ i jest dospio u ćorsokak.

Autor: Josip Jović / Slobodna Dalmacija

ZADNJE VIJESTI