fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Film o Tomi Zdravkoviću izazvao ozbiljnu raspravu

Autor: dnevno.ba

Film Dragana Bjelogrlića o Tomi Zdravkoviću izazvao je brojne reakcije, kako u Srbiji tako i diljem regije.

Riječ je o biografskom filmu o pjevaču Tomi Zdravkoviću. Bjelogrlić je prikazao početke karijere legendarnog pjevača, kao i period vrhunca njegove slave, ali i dna koje je u to vrijeme dosegao u privatnom životu.

Osim Tome, film prikazuje i priče nekih drugih poznatih umjetnika tog doba poput, primjerice, Mike Antića.

Neki oduševljeni, neki tvrde da je riječ o romantizaciji autodestrukcije

“Redatelj je napravio savršen film. Priča o tužnoj i divnoj osobi… Lijepo napravljeno, a glumci su odradili fenomenalan posao”, “Ovaj je film tako lijep, dobro montiran i poseban. Definitivno uspijeva dotaknuti gledateljevu dušu. Tomina smrt i smrt Jugoslavije idu zajedno, pa se ne osjeća samo tuga zbog njega, već i zbog onoga što je nekad bilo. Nevjerojatan film”, “Da u Srbiji postoji Oscar ovaj film bi ga dobio zajedno sa svim glumcima”, “Prekrasna priča o prekrasnom čovjeku i pjevaču”, komentari su oduševljenih gledatelja na IMDb-u.

I dok neki neumorno hvale ovaj, kako neki gledatelji opisuju, “film o duši jednog boema”, drugi nisu toliko impresionirani.

“Jedno nepopularno mišljenje o velikom Tomi Zdravkoviću: u principu romantizirali smo pijanicu i kockara zato što je znao lijepo i emotivno pjevati”, napisala je novinarka Hristina Stojiljković i potaknula niz sličnih mišljenja.

“Slažem se. Jedan sam od rijetkih koji ne shvaćaju poantu romantizacije destruktivnog života jednog pjevača. Volim nekada čuti njegove pjesme, i to je sve. Film nema suštinsku poruku”, “Alkoholičar je drugi naziv za boema”, “Nepopularno mišljenje, romantizirali smo pijanice poput Edgara Alana Poea, Baudelairea, Bukowskog itd. samo zato što su znali lijepo pisati”, složili su se neki.

Brzo je nastala rasprava.

“Ja ne doživljavam sve to kao glorifikaciju ičega sličnog, već kao prikaz ljudskih sudbina, subliminalnog umjetničkog ventila i sveukupne sive zone van dobra i zla. Nitko nije samo loš,samo dobar. Svi smo grešni negdje. Al ostati čovjek treba”, “To je potpuno analogno mišljenju da smo, u slučaju grupe EKV, romantizirali ekipu narkomana zato što su stvarali vanvremensku muziku. Čini li vam se i dalje ispravnim…”, “Mnogo ima pijanica i kockara koji postanu ubojice i nasilnici. Toma je zlo nanosio samo sebi. Čak ni svojoj ženi nije jer je njen izbor bio da ostane uz takvog čovjeka. Rijetko koji kockar daje posljednje gladnom i bolesnom. Zato je Toma veliki. Zato je tako pjevao”, branili su glazbenika drugi.

U svakom slučaju – hit

“Obično se kod nas biografski filmovi prave o političarima ili povijesnim ličnostima, a ovo je priča o malom čovjeku. I kao što sam u Montevideu pričao o malim ljudima na koje su mnogi zaboravili, tako sam i ovdje htio ispričati priču o Tomi Zdravkoviću. Htio sam time ohrabriti i druge ljude da svojim ostvarenjima obrate pažnju na takve ličnosti koje su imale sebe i obilježile time vrijeme u kojem su živjele. Jučer sam čuo da se priprema i film o Džeju. Evo, u filmu smo iznijeli priču i o Silvani (Armenulić, op.a.). Generalno, mislim da je baš to privilegija velikih nacija kada možete pričati priče o malim ljudima, a ne samo o nekim ljudima koji su utjecali na povijesne događaje”, rekao je redatelj Bjelogrlić nakon srpske premijere filma.

Tomu je utjelovio glumac Milan Marić.

“Mi smo se bavili Tominom pričom iznutra. Nismo htjeli imitirati. Htjeli smo izgraditi jednog živog čovjeka što je bio najviše moj zadatak koji sam i sam sebi zadao. OK, Toma Zdravković je živ čovjek, svi imaju neki stav o njemu, znali su ga ili slušali njegovu muziku u kafanama, mlađi sada slušaju njegove pjesme. Zbog toga smo znali da imitacija u bilo kom smislu ne bi bila dobra. Probao sam utkati i malo svoje duše u to. Da bi on i na tom platnu bio živ, bio čovjek a ne imitacija Tome Zdravkovića”, rekao je on za srpske medije.

Smatrali da je ovo “romantizacija autodestrukcije” ili da je riječ o “filmu o duši”, svakako je po reakcijama na društvenim mrežama jasno da će Toma biti jedan od najvećih ovogodišnjih filmskih hitova na Balkanu.

Film trenutno ima veoma visoku ocjenu na IMDb-u, 9.5. U kina je stigao 16. rujna, a svjetsku premijeru imao je na Sarajevo Film Festivalu, piše Index.hr.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});