fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NEZABORAVNO: Večer s Galijom

Autor: Said Šteta

ZENICA - Subota večer u amfitetaru Islamskog pedakoškog fakulteta u Zenici, održana je u ovom gradu, druga po redu promocija knjiga autora Mugdima Galijaševića. To nikako nije umanjilo interesiranje ljubitelja pisane riječi da posjete promociju. Naprotiv, toplina koju autor svaki put donese i svki put iznova zrači onom ljudskošću koja grije nutrinu čovjeka baš kao i redovi njegovih knjiga, koji opet ne tako rijetko izmame i suzu.

Medijator ove promocije Sedžida Beganović-Isaković upravo je naglasila u svome uvodu osobnost koju nosi autor a koja ima itekako refleksiju na njegova djela.

Autor Mugdim Galijašević rođen je 1945. godine u Sarajevu. On je novinar, publicista i pisac. Inače, novinarstvom se bavi više od 40 godina. Za sebe voli reći da se novinom počeo baviti još od svoje četvrte godine kakad je kao siroče prodavao novine kako bi ostvario sebi egzistenciju.

O knjigama ali i uatoru su govorili promotori, mr.Bajro ef Đafić, glavni dobojski imam i Senad Ćišija, direktor biblioteke Kakanj.

Knjiga “Suza na mezaru” je prevedena na turski jezik i doživjela je čak tri izdanja. Do sada je imao više od 50 promocija po Europi i Australiji. Mugdim Galijašević potiče iz begovske familije Galijaševića iz Tešnja. Njegov otac je kao sarajevski ilegalac uhićen sa 27 godina, odveden u Jasenovcu i strijeljan. Mugdim se rodio dva mjeseca poslije.

Još na prvoj promociji u Zenici, ispričao mi je dragi prijatelj i evo dijelim sa čitateljima da je njegova tetka, očeva sestra, otišla iz Tešnja u Doboj na željezničku postaju samo da vidi svoga brata, njegova oca Sulejmena, zarobljenog u vagonu. Nakon toga se od tuge razboljela i tako bolovala do smrti.

Osobne tragedije, taj pečat sudbine, kao kofer, autor nosi usprav cijeli svoj život. U privatnom životu ali i u svojim djelima Mugdim Galijašević – Galija zrači ljepotom one duše bosanske.

Sudbine njegovih likova u knjigama „Suze na mezaru,” „Kapija života” i „ Ispod duge” nikog ne ostavljaju ravnodušnim, osim da poželi imati ove knjige na policama svoje kućne biblioteke.

Na promociji su uzeli učešća i hor ilahija En-Nahi i solisti Merima Handanović i Adisa Softić.

Treba istaći i ovo, da i pored brojnih kulturnih dešavanja koja se ovih dana odvijaju u Zenici u sklopu međunarodne manifestacije „Zeničko proljeće”, ova promocija je održana u organizaciji studenadata Islamskog pedagoškog fakulteta i Odbora mladih Međureligijskog vijeća, što je za svaku pohvalu.

Autor: Said Šteta
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});