fbpx

Predstavljanje novog djela Anite Martinac na obljetnici Matice Hrvatske

Autor: Dnevno.ba

ČITLUK - Nakon šest knjiga pjesama, šest romana te jednog CD Sretno Valentinovo (audio recital ljubavne poezije uz glazbu), pred nama je najnovija knjiga novela Život nema naslova Anite Martinac, ugledne hrvatske književnice poznate po književnom zanosu i bogatu opusu. To je novelistička zbirka sastavljena od pet kratkih proza: Samo je želio učiti, Jordan Viculin, Utočište zabranjene ljubavi, Božićni miris i Nadgrobni spomenici.

Autorica prepoznatljivog stila, s raskošnim pripovjedačkim darom, pred nas donosi knjigu, kojom su ukoričena tri ranije nagrađene novele i dvije nove novele, a sve su protkane temom smisla života. Kako su ozbiljni kritičari ocijenili „Uopće nije pretenciozno reći da je na regionalnoj razini, to jest razini zapadne Hercegovine, njezina uloga donekle slična ulozi Augusta Šenoe na razini Zagreba i okolice ili Ivana Aralice na razini dalmatinskog zaleđa. Ta bi se uloga mogla sažeti u konstataciju da tek u djelima tih pisaca likovi određene sredine postaju književno uvjerljivi i funkcionalni. Amalgamirajući faktografiju, dokumentarizam i umjetnički izričaj autorica daje vrijedan doprinos hrvatskoj književnosti, ali i povijesnom sjećanju.“ (D.Pešorda).

O tvoračkom geniju i književnih djelima Anite Martinac napisane su brojen pozitivne i pohvalne kritike, ali ono što je uvijek izdvaja kako u pristupu, tako i u javnim nastupima među književnicima je njena srčanost i otvorenost prema čitateljima, te zalaganje o važnim temama u književnosti. Vjerujemo da će i ovaj put oduševiti publiku.

Ogranak Matice hrvatske u Čitluku poziva čitatelje na premijerno predstavljanje novog književnog djela u Čitluku, u Galeriji fra Didaka Buntića župna kuća Čitluk, u petak 31.svibnja 2019. u organizaciji Ogranka, povodom 28. obljetnice obnoviteljskog rada i završetka Svibanjskih svečanosti.

U programu će uz autoricu Anitu Martinac sudjelovati poznata novinarka Radio MIR-a Višnja Spajić, predsjednik Ogranka Andrija Stojić, te akademska slikarica Zdenka Bilušić predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku i mlade glazvenice Eva Martinac i Gloria Mihić.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI