fbpx

Sarajevska katedrala večeras će biti osvjetljena crvenom bojom, akciji će se pridružiti i mostarska “Kosača”

Autor: Dnevno.ba

Vrhbosanska nadbiskupija priključit će se večeras, 24. studenoga inicijativi Katoličke humanitarne organizacije „Kirche in Not“ te će osvjetljavanjem katedrale Srca Isusova u crveno izraziti solidarnost s progonjenim kršćanima diljem svijeta, javlja Nedjelja.ba. Kako saznaje Hrvatski Medijski Servis uz solidarnosti s progonjenim kršćanima u svijetu akciju će podržati i Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača čija će zgrada u središtu Mostara večeras, također, biti osvjetljena crvenom bojom.

Sarajevska će prvostolnica od 17:00 do 24:00 sata biti „obojena“ u crveno, a u 18:00 sati sv. misu predslavit će vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić nakon koje će biti upriličeno molitveno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

„Kirche in Not“ već godinama posljednju srijedu u studenome diljem svijeta različitim aktivnostima pokušava skrenuti pozornost na kršćane koji trpe zbog svoje vjere. Jedan od načina je iluminacija znamenitih građevina u crveno čemu će se ove godine priključiti i Vrhbosanska nadbiskupija.

Prema podacima organizacije Open doorsiz siječnja 2021. u 2020. u svijetu se dogodio porast broja progonjenih kršćana. Više od 340 milijuna Kristovih sljedbenika doživjelo je visoku stopu progonstva ili diskriminacije. To znači da se jedan od osam kršćana susreo s nekim vidom progona. Najteža situacija je u „12 crvenih“ zemalja u kojima je razina progona najjača: Sjevernoj Koreji, Afganistanu, Somaliji, Libiji, Pakistanu, Eritreji, Jemenu, Iranu, Nigeriji, Indiji, Iraku i Siriji.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI