fbpx

ŠOK I NEVJERICA: U Rijeci zalio bojom jugoslavensku zastavu koja je tamo u sklopu izložbe

Autor: Hina

RIJEKA - Netko je u Rijeci zalio jugoslavensku zastavu koja je na Korzo postavljena kao dio izložbe u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

Odmah se oglasila i HVIDRA koja je postavljenje zastave nazvala provokacijom.

Sve je komentirao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Počinitelj je uhićen

Na upit novinara da komentira prebojavanje ilustracije zastave SFR Jugoslavije u sklopu instalacije “Rijeka, koraci i vrijeme” na Korzu u petak navečer te reakcije HVIDRA-e u kojoj se tvrdi da je postavljanje te zastave provokacija, Obersnel je istaknuo da povijest ne možemo promijeniti.

“Jedna od ideja projekta EPK bila je ‘aktivni građani u aktivnom gradu’, a neki, koji ne vole projekt ili ne žele razumjeti što se radi, aktivni su na ovaj način”, rekao je. U instalaciji na Korzu je, uz vremensku crtu na kojoj je naveden niz podataka o povijesti Rijeke, izložen i niz zastava država u kojima je bila Rijeka u proteklih stotinjak godina. Među njima je bila i Jugoslavija, ali su izložene, primjerice, i zastave Kraljevine Italije i njemačkog Trećeg Reicha.

Policijska uprava primorsko-goranska je potvrdila da je priveden osumnjičeni za prebojavanje plakata crvenom bojom te da je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Prebojani plakat je zamijenjen novim.

Što se tiče današnjeg otvorenja EPK, gradonačelnik Vojko Obersnel je rekao kako je njegov osobni utisak da već sada, nakon jutarnjih i ranih poslijepodnevnih sati, s dosadašnjim bogatim programom otvaranja u središtu grada, može biti i više nego zadovoljan. Građani Rijeke i gosti su izuzetno dobro prihvatili sve što se događa, istaknuo je.

Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić ocijenila je da je današnje otvaranje početak godine programa koji će izvesti najbolji umjetnici, ali i građani. Uz to, Rijeka se i gradi u infrastrukturnom smislu te postaje novi grad, kazala je.

“Večeras rađamo jedan novi grad, i duboko sam uvjeren da više ništa neće biti isto u Rijeci”, ustvrdio je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar.

Tijekom središnjeg programa otvaranja, Opere industriale u riječkoj luci, proizvest ćemo suludi ritual s bukom i kaosom, naveo je. “Presretan sam što nismo napravili urednu, građansku manifestaciju, ukrašenu kao Sacher torta i drago mi je što ćemo pokazati što Rijeka jest”, kazao je Šarar.

Direktorica partnerstava i sudjelovanja u Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota naglasila je važnost sudjelovanja mnogih pojedinaca i organizacija u pripremi projekta. Sudjelovalo je više od 220 organizacija iz 40 zemalja svijeta te izuzetno mnogo građana, rekla je.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI