fbpx

KURDI UZVRAĆAJU: Iz Sirije granatiran turski Mardin, poginulo dvoje i ranjeno 12 civila

Autor: Fena

MARDIN - Najmanje dvoje civila je poginulo, a 12 ih je ranjeno u raketnim i minobacačkim napadima koje su pripadnici YPG/PKK danas sa sjevera Sirije izveli na tursku pograničnu provinciju Mardin.

Iz ureda guvernera Mardina priopćeno  je da su mete napada bila pogranična naselja Taslidža i Otluk u distriktu Kiziltepe, a prema prvim informacijama, u napadima je poginulo dvoje, a ranjeno 12 civila. Ranjeni su zbrinuti u bolnicu.

Napadi na pogranična turska naselja intenzivirani su od početka operacije “Izvor mira“, koju turske snage provode na sjeveroistoku Sirije. U napadima u proteklih šest dana na jugu Turske poginulo je najmanje 20 civila.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenuli su operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti t koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ministarstvo odbrane Turske jutros je saopćilo da je do sada u operaciji neutralizirano ukupno 595 terorista. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) danas je kazao da je od terorista oslobođeno područje od skoro hiljadu kilometara kvadratnih i da će operacija trajati do konačne neutralizacije prijetnje.

PYD/YPG je sirijski ogranak organizacije PKK, koji se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD i Evropskoj uniji. PKK još od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća vodi oružanu borbu protiv Turske.

Turske snage sigurnosti odlučno se bore protiv terorističke organizacije PKK u toj zemlji, ali i protiv ogranaka u Siriji i Iraku. Poziva se i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI