Kusturica plaćan za ugovaranje susreta Dodika i Putina

Autor: Žurnal info

BANJA LUKA - Milorad Dodik proračunskim je novcem plaćao lobiste kako bi bio izbrisan s „crne liste“ SAD-a, a istovremeno nije štedio istog novca za nekoliko minuta susreta i fotografiju s Vladimirom Putinom u sporednim hodnicima Kremlja. Veza za ruske lobiste bio mu je i Emir Kusturica, naravno uz izdašnu proviziju.

Milorad Dodik i Emir Kustrica stari su kamaradi. Godinama su tu jedan za drugog. Kada treba, Kusturica podrži Dodika, baš kao što je Dodik za Emira uvijek tu kada redatelju i „neimaru“ zatreba novca da realizira svoje projekte. Od Andrićgrada, za koji je iz entitetske kase do prošle godine izdvojeno više od 11 milijuna mara, plus tričavih 5,7 milijuna iz siromašnog proračuna općine Višegrad, preko financiranja njegovog filma „Na mliječnom putu“, koji je doživio pravi fijasko, ali je zato progutao milijune maraka proračunskih para općina istočne Hercegovine.

Objelodanjeno je da će Kusturica biti savjetnik Milorada Dodika, kada ovaj preuzme mjesto člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Teško da će Kusturica s Dodikom provoditi mnogo vremena u Sarajevu, svom rodnom gradu, ali je činjenica da će imati redovnu mjesečnu apanažu, sasvim pristojnu.

PREDSJEDNIK NA SLUŽBENOM PUTU

Pitanje je čime je Kusturica toliko zadužio Dodika da ovaj poklanja proračunske milijune Privrednom društvu „Andrićgrad“, u kome Emirova firma „Lotika“ ima većinsko vlasništvo od 51 posto, da financira Kusturičinu propast od filma „Na mliječnom putu“ i na kraju ga imenuje za savjetnika?!!

Kako Dodik nije neka umjetnička duša, a i Kusturica s pravom umjetnošću odavno nema puno veze, riječ je o čistom interesu. Kusturica je bio jedan od kanala preko kojih je Dodik organizirao svoje sastanke s Vladimirom Putinom. Sva lobiranja za te susrete su financirana iz proračuna Republike Srpske. Milijuni maraka su izdvojeni kako bi Kusturica dogovorio Dodiku sastanke s Putinom. Šema je jednostavna – Ministarstvo trgovine i turizma RS u vidu grantova uplati novac „Andrićgradu“, a onda Kusturica dio tog novca koristi za lobiranje za Dodika u Rusiji.

Dokumenti, koji su u posjedu Žurnala, svjedoče da se isplata sredstava preko Ministarstva trgovine na račune „Andrićgrada“ u posljednje četiri godine poklapaju s odlascima Dodika na sastanke s Putinom.

Tako je 30. prosinca 2014. putem na račune Kusturičine firme uplaćeno 2.600.000 KM. Bila je to isplata za Dodikov odlazak na sastanak s Putinom 18. rujna 2014. godine.

Na račun “Andućgrada” je 22. veljače 2017. godine uplaćeno 1.500.000 KM i to je bila isplata za dogovaranje Dodikovog sastanka s Putinom 22. rujna 2016. godine, tri dana prije referenduma o 9. siječnju kao Danu RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio nezakonitim.

Avansno je na “Andrićgrad” 22. siječnja ove godine uplaćeno 1.500.000 za susret koji je Dodik imao s Putinom 25. maja. Takođe je 4. rujna ove godine avansno isplaćeno 400.000 eura za Dodikov sastanak s Putinom 30. rujna, samo par dana prije listopadskih izbora.

SAVJETNIK ZA “SELENDRE“

Nema sumnje, Dodika i Kusturicu veže tajna, ruska veza. Ona će trajati. Kusturica će “savjetovati” Dodika, a Dodik će financirati Kusturicu i njegove projekte, kao i ranije – parama poreznih obveznika Republike Srpske, jer će i iz Predsjedništva BiH i daje kontrolirati sve financijske tokove u Republici Srpskoj.

Savjetnička plaća će Kusturici biti isplaćivana iz proračuna Bosne i Hercegovine, baš kao i Dodikova, što je nonsens, jer su do jučer i jedan i drugi negirali BiH kao državu. Uostalom, briga Kusturicu i Dodika odakle je novac, sve dok pristiže na njihove račune. Baš kao što Kusturicu ništa više nije briga za Banjaluku u odnosu na Sarajevo, koje je toliko puta javno oklevetao.

Da je drugačije, ne bi nedavno rekao da je Dodik „od selendre Banjaluke napravio grad“. Grdno je pogriješo, Banjaluka je mnogo prije Dodika bila grad. Zahvaljujući Dodiku i njegovoj vlasti za veliku većinu njenih stanovnika postala je geto.

Autor: Žurnal info

ZADNJE VIJESTI